Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εκεί που μας χρωστάνε, θα μας πάρουν και το βόδι …

by στο 27/01/2012

Με έκπληξη διάβασα στο adespoto.gr ότι οι κυνηγοί μηνύουν (!) τους ζωόφιλους που κατήγγειλαν λαθροθηρία !!!

Στο κείμενό τους αναφέρονται σε μήνυση της ΚΣΕ εναντίον της Πανελλαδικής Συντονιστικής  Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων (Π.Σ.Ε), με αφορμή την από 21 Νοεμβρίου 2010 επιστολή που έστειλε εκπρόσωπός της στο ΥΠΕΚΑ για τη μάστιγα της λαθροθηρίας, κάτι που από τα συμφραζόμενα φαντάζομαι ότι πρόκειται για την απίθανα ανυπόστατη καταγγελία του φιλοζωικού σωματείου Φθιώτιδας για [περιστατικό θήρευσης εκατόμβων τσιχλοκότσυφων πέρυσι στην περιοχή Λογγού Μεξιατών του Νομού Φθιώτιδας, μιας και είναι από όσο γνωρίζω η μόνη μήνυση που έχει καταθέσει η ΚΣΕ εναντίον των τόσο ανυπόστατων κατηγοριών που έχουμε κατά καιρούς ακούσει σαν κυνηγοί.

Αν πρόκειται γι’ αυτό, το κείμενο της «καταγγελίας» μπορείτε να το διαβάσετε στο kinigi-psarema.gr και έχει ως εξής:
«Καταγγελία για το οικολογικό έγκλημα..κυνηγών     

Στις 4 και 5 Φεβρουαρίου 2011, στην περιοχή Λογγού Μεξιατών του Νομού Φθιώτιδας, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες καταγγελίες και μαρτυρίες των ίδιων των κυνηγών, συντελέσθηκε ένα οικολογικό έγκλημα. Τριακόσιοι περίπου κυνηγοί μαζεύτηκαν από όλα τα μέρη της Ελλάδας για να κυνηγήσουν τσίχλες και κοτσύφια, τα οποία λόγω του χιονιά των προηγούμενων ημερών είχαν βρει καταφύγιο στο πλατανοδάσος της περιοχής. ΄Ερριξαν από 100 φυσίγγια περίπου ο καθένας και σκότωσαν 10.000-15.000 πουλιά, ενώ ολόκληρη η περιοχή μύρισε μπαρούτι και γέμισε μολύβι.
Ρωτάμε τους κυνηγούς τα εξής:
1. βάσει ποιου οικολογικού κριτηρίου αποτελεί μια τέτοια εξόντωση, προστασία και διαχείριση της φύσης;
2. πώς συνάδει μια τέτοιου είδους γενοκτονία με την ισορροπία του οικοσυστήματος στην οποία διατείνονται ότι συμβάλλουν;
3. πόσο «δίκαια» θεωρούν ότι ενήργησαν όταν οι ευκαιρίες που έδοσαν στους εχθρούς τους τα πουλιά, προκειμένου αυτά να μπορέσουν να ξεφύγουν, περιορίζονταν στο «κάθε μέτρο και μια τουφεκιά»;
4. πώς είναι βέβαιοι, με τον «οίστρο» που τους διακατείχε, ότι σκότωσαν ακριβώς τον αριθμό των πτηνών που αντιστοιχεί στον κάθε έναν από αυτούς, όπως ορίζει ο νόμος;
5. πόσο ακόμα θα καλύπτουν την εκτόνωση των βάρβαρων και δολοφονικών τους ενστίκτων χρησιμοποιώντας για άλλοθι εύσχημες λέξεις όπως: «απόλαυση της φύσης», «σπορ», «διαχείριση και ισορροπία της φύσης»;
Η ΠΣΕΖΣ καταδικάζει για πολλοστή φορά την ανικανότητα της πολιτείας να προστατεύσει την πολύτιμη φύση και ζωή, διότι όχι μόνο αδυνατεί να εφαρμόσει τους νόμους που η ίδια θεσπίζει για το κυνήγι, αλλά και διότι εγκληματεί εις βάρος τόσο του περιβάλλοντος, όσο και της δικαιοσύνης. Και τούτο διότι, ενώ επί σειρά ετών το Σ.τ.Ε αποφαίνεται δια των αποφάσεών του ότι το κυνήγι, όπως ασκείται στην Ελλάδα, είναι καθόλα παράνομο, το αρμόδιο υπουργείο αγνοώντας αυτές τις αποφάσεις, σπεύδει να εκδόσει «νέα» ρυθμιστική που δεν διαφέρει σε τίποτα από την παλιά. Τελευταίο και τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η απόφαση του Σ.τ.Ε για την αναστολή του κυνηγιού τον Δεκέμβριο του 2009 και η σπουδή του ΥΠΕΚΑ να καλύψει την κυνηγετική δραστηριότητα με άλλη εξίσου παράνομη «ρύθμιση».
Επίσης, καταδικάζουμε το κρατικό κανάλι της ΕΡΤ EΡΑ ΣΠΟΡ για την εκπομπή «Πρωινές Ιχνηλασίες» στην οποία κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 5.00 έως τις 7.00 το πρωί οι κυνηγοί συνεννοούνται μεταξύ τους για το ποιά περιοχή θα πάνε να χτυπήσουν με αποτέλεσμα να παρατηρούνται τέτοιου είδους οικολογικά εγκλήματα. Διερωτάται ο διευθυντής της εκπομπής ποιός του δίνει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί κρατικά κονδύλια εις όφελος μιας μειοψηφίας καταστροφέων πολιτών;
Καλούμε την εισαγγελία Λαμίας να πράξει τα δέοντα για το συντελεσθέν οικολογικό έγκλημα.
Τέλος, καλούμε την πολιτεία να θεσμοθετήσει την άμεση και οριστική κατάργηση του κυνηγιού σε όλη την επικράτεια ως τη μία και μοναδική λύση στο πρόβλημα του κυνηγιού που έχει αφανίσει την πανίδα από τον τόπο. Μέχρι όμως να γίνει αυτό, ας δείξει τουλάχιστον τη στοιχειώδη ικανότητα της τήρησης και εφαρμογής των νόμων που η ίδια θεσμοθετεί.
Θέλουμε να ξαναδούμε ζωή στο δάσος.
Θέλουμε να ξανακούσουμε το κελάιδισμα των πουλιών.
Για την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή
110 Ζωοφιλικών Σωματείων
Αγγέλα Μπαρτσιώκα
Μάριζα Χριστοδούλου
Τηλ. Επικοινωνίας: 6979-314028
Κοινοποιήσεις:
1_Πρόεδρο της Δημοκρατίας
2_Πρωθυπουργό της Ελλάδας
3_Υπουργείο Περιβάλλοντος, Eνέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
4_Εισαγγελεία Εφετών Λαμίας
5_Συμβούλιο της Επικρατείας
6_ΕΡΑ ΣΠΟΡ & λοιπά ΜΜΕ
7_Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος
8_ Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή Στερεάς Ελλάδος (Δ ΚΟΣΕ)
9_Διεύθυνση Δασών Νομού Φθιώτιδας
10_Βουλευτές»

καθώς επίσης και την επιστολή που τότε εγώ είχα στείλει στο STAR κεντρικής Ελλάδας που είχε πρωτοδημοσιεύση την εν λόγω  καταγγελία. Η επιστολή απευθύνονταν στον δντη του σταθμού κ. Σιμόπουλο και είχε ως εξής:

«Κύριε Σιμόπουλε

Ο λόγος της επικοινωνίας μου με εσάς είναι η δημοσίευση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του σταθμού σας με θέμα Καταγγελία για το οικολογικό έγκλημα..κυνηγών και βρίσκετε στη διεύθυνση: http://www.lamiastar.gr/index.php?op…6-39&Itemid=12

Θεωρώ ότι τόσο δημοσιογραφικά, όσο και δεοντολογικά θα πρέπει να «φιλτράρετε» τα δημοσιευόμενα από μέρους σας.
Τα καταγγελλόμενα εκ μέρους των 110 (!) σωματείων είναι παντελώς αστήριχτα, αβάσιμα και εξωπραγματικά. Τα νούμερα που αναφέρονται στην εν λόγω καταγγελία δεν είναι δυνατόν να ισχύουν για τους παρακάτω λόγους:

1.Αναφέρεται ως αριθμός κυνηγών τα 300 άτομα και τα θηρευμένα πουλιά 10.000 – 15.000.
Μια πρόχειρη διαίρεση μας δίνει θηρευμένα πουλιά ανά κυνηγό από 33 έως 50.
Με δεδομένο ότι το όριο στα τσιχλοκότσυφα με βάση τη ρυθμιστική απόφαση του κυνηγιού (http://www.ksellas.gr/client_files/document.pdf) είναι τα 25 πουλιά από όλα τα είδη και ότι οι κυνηγοί είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία νομοταγείς, η παραπάνω ανακοίνωση θέλει να μας πείσει ότι 300 λαθροθήρες μαζεύτηκαν την ίδια ώρα, στο ίδιο σημείο.

2.Με δεδομένο ότι ένας καλός σκοπευτής χρειάζεται κατά μέσο όρο 4 φυσίγγια για μία τσίχλα (λόγω το μικρού όγκου, αλλά και της ταχύτητας και των ελιγμών του συγκεκριμένου θηράματος) θα έπρεπε να έχουν βληθεί από 40.000 έως 60.000 φυσίγγια με την παραδοχή ότι και οι 300 ήταν άριστοι σκοπευτές, Αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι το ποσοστό των άριστων είναι μικρό τότε μιλάμε για 80.000 με 100.000 φυσίγγια.

3. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι για να έχεις ευκαιρία βολής θα πρέπει να μην έχεις άλλον μπροστά σου και να έχεις απόσταση τουλάχιστον 40 μέτρα από αυτούς που βρίσκονται δεξιά και αριστερά σου θα πρέπει οι υποτιθέμενοι 300 να είχαν σχηματίσει μια νοητή γραμμή (300Χ40) 12.000 μέτρων !!! Για να το πω αλλιώς, αν πάρουμε ως κέντρο τους Μεξιάτες και τραβήξουμε μια γραμμή 12 χιλιομέτρων τότε αυτή θα εκτείνετε σχεδόν από Λαμία (μεταξύ Λαμίας – Σταυρού) και θα φτάνει μέχρι τα Λουτρά Υπάτης !!! Ας είμαστε σοβαροί επιτέλους !

4. Αν σε έναν τόσο μικρό χώρο μαζεύονταν τόσοι πολλοί κυνηγοί και έριχναν τόσα πολλά φυσίγγια και κότες να είχε μέσα θα έφευγαν, πόσο μάλλον άγρια πουλιά.

Αυτά όσον αφορά τη δημοσιογραφική έρευνα που δεν κάνατε πριν δημοσιεύσετε τέτοιου είδους αστειότητες.

Σημαντικότερο όμως θεωρώ το δεοντολογικό κομμάτι της υπόθεσης. Δημοσιεύετε ύβρεις κομπλεξικών εναντίον μέρους πολιτών που ασκούν μια καθ’ όλα νόμιμη και συμβατή με το περιβάλλον δραστηριότητα. Είναι επιλογή του καθενός να δέχεται κάτι ή όχι, δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα να κατηγορεί και να εξυβρίζει. Είναι καθαρά δική σας επιλογή αν θέλετε να δημοσιεύεται απόψεις καθολικής απαγόρευσης του κυνηγιού, κόντρα σε κάθε επιστημονικό και νομικό δεδομένο, όμως η δημοσίευση συκοφαντιών και ύβρεων βαρύνει και εσάς που δίνετε βήμα σε αυτές.

Θα παρακαλούσα να επανεξετάσετε τη στάση σας και στο μέλλον να είστε πιο επιφυλακτικός στις «αγνές προθέσεις» των 110 σωματείων.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας
Νικόλας Αρμούτης»

Το adespoto.gr ή που δεν μπήκε στον κόπο να εξετάσει το περιεχόμενο της μήνυσης ή που εντέχνως θέλει να προκαλέσει την κοινή γνώμη προς όφελος των εναγομένων, μιας και μεταξύ άλλων τους ενάγουν και άτομα τα οποία οι εναγόμενοι σε συνεντεύξεις τους είχαν επικαλεστεί ως μάρτυρες (οι θηροφύλακες Α. Κόκκαλης και Σ. Τοτός) σύμφωνα με δημοσίευμα του diananews.gr

Επαναλαμβάνω το ΕΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για την παραπάνω περίπτωση μιας και το adespoto.gr επέλεξε να μην δώσει περισσότερες διευκρινήσεις, διαβάστε το και τα συμπεράσματα δικά
σας ….

7 Σχόλια
  1. SETTER permalink

    Δηλαδή οι ζωόφιλοι κατέθεσαν καταγγελία για λαθροθηρία και οι ΚΣΕ τους πήγε στα δικαστήρια;

    • Εάν μιλάμε για την ίδια υπόθεση, μιας και απάντηση στην ερώτηση που έθεσα στη σελίδα τους δεν πήρα ακόμα, πέρυσι κατήγγειλαν ότι οι κυνηγοί εκμεταλλευόμενοι το χιόνι διέπραξαν οικολογικό έγκλημα σκοτώνοντας χιλιάδες θηραμάτων.
      Από την άλλη, που βλέπεις στην ανάρτηση του adespoto να νοιάζονται για το αν ήταν νόμιμοι οι κυνηγοί ή όχι;
      Το μόνο που τους προξενεί κατάπληξη είναι πως τολμάμε τα καθάρματα να κάνουμε μήνυση στους ζωόφιλους.
      Άλλωστε φροντίζουν να τονίσουν ότι ο δικηγόρος που θα εκπροσωπήσει τους εναγομένους είναι «γνωστός για τις μάχες του κατά του κυνηγιού». Είναι δηλαδή πολέμιος μιας καθόλα νόμιμης δραστηριότητας !!!
      Μετά από αυτό ψάχνεις να βρεις άκρη ???

  2. annak permalink

    ENHMEΡΩΣΗ 30/1/2012: Από το πρωϊ μέχρι τις 4 το μεσημέρι κράτησε η δίκη για την υπόθεση της δήθεν συκοφαντικής
    δυσφήμισης των..κυνηγών από ζωοφιλικές οργανώσεις που τάχθηκαν κατά της λαθροθηρίας!

    Η Μαριζα Χριστοδούλου αθώωθηκε ενώ ο δικηγόρος Αγγελος Αγγελέτος, κατάφερε μία ακόμα νίκη κατά των
    ανυπόστατων ισχυρισμών των κυνηγών.

  3. Θάνος permalink

    «Όπως ίσως θα διαπιστώσατε, διστάζουμε να κάνουμε διάκριση μεταξύ κυνηγών και λαθροκυνηγών αφού, όπως είναι γνωστό τοις πάσι οι λαθροκυνηγοί, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους, είναι οι ίδιοι οι κυνηγοί και μέλη κυνηγετικών συλλόγων/ομοσπονδιών, καθώς και θηροφύλακες, όπως αναφέρουν εκατοντάδες καταγγελίες αλλά και η ίδια η έκθεση του ΕΘΙΑΓΕ που διεξήχθη κατ’ εντολή του Υπουργείου σας».

    • Γνωρίζεις υποθέτω τα αποτελέσματα της έρευνας, αν ναι μοιράσου τα μαζί μας γιατί όσο και να έψαξα δεν βρήκα κάτι τέτοιο.
      Αντίθετα βρήκα πάρα πολλές δράσεις της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής (των κυνηγών δηλαδή) κατά της λαθροθηρίας.
      Δεν μιλάω απλά για ανούσιες καταγγελίες προς τέρψιν των ΜΜΕ αλλά για ουσιαστική θηροφύλαξη για την οποία πληρώνω από το υστέρημά μου ενώ θα έπρεπε να είναι κρατική. Δυστυχώς όμως τα Δασαρχεία δουλεύουν μόνο πρωί και οχτάωρο ενώ οι λαθροθήρες όποτε θέλουν !!!
      Αν θέλεις πάντως να μιλήσουμε και με αριθμούς: «Ο κ. Σταθόπουλος επισήμανε πως από το 2003 έως το 2007 έχουν γίνει από την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή μόνο στη Στερεά Ελλάδα πάνω από 3.000 μηνύσεις για λαθροθηρία, οι 400 από τις οποίες αφορούσαν σε χρήση τέτοιων ηλεκτρονικών συσκευών. «Το 2003 οι μηνύσεις ήταν 110, ενώ το 2007 έπεσαν στις 35, γεγονός που δείχνει ίσως και την πτωτική πορεία της χρήσης τους. Εμείς δεν θα σταματήσουμε μέχρι να μηδενιστούν». Οι 145 ηχομιμητικές συσκευές που καταστράφηκαν χθες είχαν κατασχεθεί κατά τη διάρκεια ελέγχων σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, νησιών του Αργοσαρωνικού και των Κυκλάδων.
      «Τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουν γίνει σε όλη την Ελλάδα από την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή 600.000 έλεγχοι και 15.000 μηνύσεις, κυρίως για λαθροθηρία», τόνισε ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Νίκος Παπαδόδημας» (πηγή: ethnos.gr)
      Αν θέλεις ακόμα μπορούμε να μιλήσουμε και για νεκρούς και τραυματίες στον αγώνα κατά της λαθροθηρίας:
      Συγκλονισμένη είναι η κοινή γνώμη από το άγριο φονικό που έγινε, το βράδυ του Σαββάτου, στην αγροτική περιοχή Αετοφωλιά Περιστερίου του Δήμου Αμαλιάδας στην Ηλεία. Πενηνταεξάχρονος λαθροκυνηγός σκότωσε με δίκαννο κυνηγετικό όπλο 31χρονο θηροφύλακα. Ο δράστης, ο οποίος συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα στο σπίτι του, πυροβόλησε και τραυμάτισε στο κεφάλι και … δεύτερο θηροφύλακα.» (Πηγή: iteanet.blogspot.com)
      Αλλά και: «Ισόβια για τον φόνο του ομοσπονδιακού θηροφύλακα Θοδωρή Παπασπυρόπουλου και 22 χρόνια κάθειρξης για τον τραυματισμό και την απόπειρα δολοφονίας του ομοσπονδιακού θηροφύλακα Γιώργου Λάττα, ήταν η ποινή που επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο του Αργοστολίου στον κατηγορούμενο Γιάννη Κόλλια. Το «Εθνος – Κυνήγι» ήταν εκεί και κατέγραψε βήμα-βήμα την ακροαματική διαδικασία» (Πηγή: http://www.ethnos.gr)
      Κατά τ’ άλλα καληνύχτα και όνειρα γλυκά φίλε μου ….

  4. Θάνος permalink

    Σε όλους τους κανόνες υπάρχουν εξαιρέσεις. Και ακριβώς επειδή είναι εξαιρέσεις γίνονται θύματα. (του κανόνα)

    Ο κανόνας είναι τόσο παθιασμένος, που το κάνει και μετά το ξεχνάει και ισχυρίζεται ότι είναι εναντίον των λαθροκυνηγών.

    Την έκθεση ζήτα την από το υπουργείο. Σε δικαστήριο ειπώθηκε ότι υπάρχει, αν το αμφισβητείς ζήτα αναθεώρηση της δίκης.

    • Δηλαδή τους 600.000 ελέγχους τους έχουν κάνει οι «εξαιρεσεις».
      Μου θυμίζει αρκετά τη «δημιουργική λογιστική» των κυβερνώντων μας !

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού εγκριθεί και εφόσον δεν περιέχει υβριστικά σχόλια και αυθαίρετους χαρακτηρισμούς.