Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ 2019: ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟ ΥΠΕΝ

by στο 06/08/2019

 

motivation_to_huntΜετά την υπογραφή της Ετήσιας Ρυθμιστικής Απόφασης για την Κυνηγετική Περίοδο 2019-2020 και εν αναμονή με το βιβλιάριο της άδειας θήρας ανά χείρας αισθάνομαι την ανάγκη να εκθέσω κάποιες σκέψεις για την γλυκόπικρη γεύση που μου άφησε.

Στα θετικά της απόφασης σαφώς και συγκαταλέγονται (σύμφωνα πάντα και με την ανακοίνωση της ΚΣΕ) τα εξής:

Ο Υπουργός δεν υιοθέτησε ουδεμία περικοπή από το πλήθος των παντελώς ατεκμηρίωτων περικοπών και περιορισμών της θήρας που ζήτησαν, με την ευκαιρία της αλλαγής της πολιτικής ηγεσίας, οι αντικυνηγετικές ΜΚΟ.

Η αύξηση της κάρπωσης χωρίς όριο στον αγριόχοιρο.

Η κατά το ήμισυ αποδοχή της πρότασης της ΚΣΕ για αύξηση κατά 5 ευρώ στην εισφορά υπέρ των Κυνηγετικών οργανώσεων, που ήταν επιβεβλημένη για την απρόσκοπτη συνέχιση του έργου της Θηροφυλακής.

Η επιστροφή στο Ελεύθερο Κυνήγι των Νήσων Γαύδου και Γαυδοπούλας (ήταν σε καθεστώς πλήρους απαγόρευσης για μια 5ετία).

Η αύξηση των ημερών κυνηγίου της νησιωτικής πέρδικας στη νήσο Χίο σε 23 συνολικά εξόδους, σε σύγκριση με τις 16 που επιτρεπόταν έως πέρυσι.

Τα αρνητικά (δύο μεν αλλά πολύ σοβαρά κατά τη γνώμη μου) της παραπάνω αποφάσεως είναι:

Η κατά το ήμισυ μη αποδοχή της πρότασης της ΚΣΕ για παράλληλη μείωση (της αύξησης των 5 ευρώ υπέρ Κ.Ο.) των δημοσίων τελών που κατευθύνονται στο Πράσινο Ταμείο.

Η παντελώς αστήριχτη και ατεκμηρίωτη μείωση του ημερήσιου ορίου κάρπωσης των τρυγονιών από 10 σε 8, ειδικά αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι και πέρυσι υπήρξε αντίστοιχη μείωση από 12 σε 10.

Μπορεί λοιπόν τα πέντε ευρώ της αύξησης να μην είναι κάποιο ιδιαίτερα μεγάλο ποσό και κρίνοντάς το από μόνο του να μπορώ να το καλύψω πίνοντας μόλις δύο τσίπουρα το χρόνο λιγότερο, τίθεται όμως  σαφώς και το ηθικό θέμα της υπόθεσης.
Το πεντάευρο δεν είναι απαγορευτικό για να εκδώσω την άδεια, δεδομένου μάλιστα ότι το έξοδο της άδειας κυνηγιού είναι το μικρότερο από τα ετήσια κυνηγετικά έξοδά μου αν υπολογίσω τα χρήματα που διαθέτω για καύσιμα, εξοπλισμό, φυσίγγια, συντήρησης κυνηγόσκυλων κλπ όμως …
Το κράτος που μέσω της δικαιοσύνης (απόφαση ΣτΕ αν θυμάμαι καλά) έχει θέσει ως προϋπόθεση την ισχυρή θηροφύλαξη για την έκδοση της εκάστοτε ρυθμιστικής απόφασης, εισπράττει από εμένα που εκδίδω άδεια σε αναγνωρισμένο – συνεργαζόμενο κυνηγετικό σύλλογο τα τέλη της άδειας θήρας και από κυνηγούς που επιλέγουν την έκδοση άδειας από το Δασαρχείο (είτε απευθείας, είτε μέσω μη συνεργαζόμενων συλλόγων) όχι μόνο τα τέλη αλλά και σεβαστό ποσοστό των αντίστοιχων εισφορών προς τις Κυνηγετικές Οργανώσεις (90% αν επίσης θυμάμαι καλά).
Τα παραπάνω χρήματα πιστώνονται στο περιβόητο «ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ» και εδώ ακριβώς είναι που θεωρώ ότι υπάρχει ηθικό θέμα στο οποίο ως κυνηγός που συνειδητά επιλέγω (και θα επιλέγω) τις ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΕΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ, αδικούμαι κατάφορα.
Γιατί θα πρέπει να πληρώνω μόνο εγώ για την θηροφύλαξη ενώ αφενός το «ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ» εισπράττει χωρίς στην ουσία να αποδίδει, αφετέρου κάτι χιλιάδες κυνηγοί εκδίδουν άδεια στο Δασαρχείο και κυνηγούν χωρίς να συμμετέχουν στα έξοδα αυτής (της απαραίτητης κατά τη δικαιοσύνη) θηροφύλαξης;
Δίκαιο θα ήταν λοιπόν το πεντάευρο να μην έβγαινε από την τσέπη μου αλλά από τα έσοδα του «ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ».

Το γεγονός επίσης της αστήριχτης και ατεκμηρίωτης περαιτέρω μείωσης της ημερήσιας κάρπωσης τρυγονιών είναι ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίστηκε η φετινή ρυθμιστική, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι:

α. Το ανατολικό μεταναστευτικό ρεύμα του είδους, στο οποίο ανήκει η Ελλάδα, ο πληθυσμός του βρίσκεται σε ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης.
β. Βορειότερα από εμάς στις Βαλκανικές χώρες το κυνήγι του τρυγονιού αποτελεί αντικείμενο εμπορίου χωρίς, στην ουσία, ύπαρξης ορίων κάρπωσης.
γ. Η υποδοχή του στις Αφρικανικές Ακτές γίνεται με χιλιόμετρα απλωμένων διχτυών που παγιδεύουν σε μια μέρα όσα θα χτυπήσουν όλοι οι Έλληνες κυνηγοί μαζί τη σεζόν.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Υπουργός δεν κατάφερε (;) να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των κυνηγών (έλλειψη χρόνου για εμάς αλλά χρόνος για «οικολογικές» ΜΚΟ βρέθηκε) μου αφήνουν την αίσθηση ότι η φετινή ρυθμιστική απόφαση βγήκε με προχειρότητα και χωρίς να δοθεί η δέουσα και απαραίτητη σημασία στους κυνηγούς.

Ελπίζω να έχει δίκιο η ΚΣΕ που αποδίδει όλο αυτό στις «… ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, στις εκλογές του Ιουλίου και στις αναπόφευκτες αλλαγές που συντελέστηκαν στο πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Περιβάλλοντος …» και στο μέλλον να δούμε καλύτερη και σοβαρότερη αντιμετώπιση του κυνηγιού από το Υπουργείο γιατί κατά τη γνώμη μου φέτος ήταν κατώτερο των περιστάσεων.

One Comment
  1. Alex Ason permalink

    ΣΕ ΑΥΤΉ ΤΗΝ ΧΏΡΑ ΤΑ ΠΆΝΤΑ ΈΧΟΥΝ ΈΝΑ ΣΚΕΠΤΙΚΌ ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΎΝ ΝΑ ΤΑ ΠΕΡΝΟΎΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΝ ΠΆΝΤΑ ΤΑ 5 ΕΥΡΏ Η 10 ΕΥΡΏ ΧΩΡΊΣ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΒΆΡΥΝΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΆΤΟΣ

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού εγκριθεί και εφόσον δεν περιέχει υβριστικά σχόλια και αυθαίρετους χαρακτηρισμούς.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: