Μετάβαση στο περιεχόμενο

Της Σιωπής

by στο 27/07/2018

Δημήτριος Η. Παπαστερίου,
Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Από το 2007 μέχρι το 2018 – ως μια ενδεικτική χρονική περίοδο – δεν μάθαμε καθόλου καλά το μάθημά μας.

«Κουφάρια» ανθρώπων, «κουφάρια» σπιτιών, κουφάρια ζώων και «κουφάρια»

δένδρων υπήρξαν και τότε όπως κυριαρχούν και τώρα στην Αττική του 2018. Τόσες ζωές αδικοχαμένες, τόσος πόνος και τέτοια οργή.

δένδρων υπήρξαν και τότε όπως κυριαρχούν και τώρα στην Αττική του 2018. Τόσες ζωές αδικοχαμένες, τόσος πόνος και τέτοια οργή.

Από το 2007 μέχρι σήμερα πέρασαν κοινοβούλια, κυβερνήσεις, πρωθυπουργοί, υπουργοί, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, τόσοι και τόσοι σύμβουλοι, ειδικοί και μη. Σήμερα επικρατεί σιωπή.

Αν είναι σιωπή της ντροπής μπορεί να είναι ακόμη και ανεκτή, τουλάχιστον όταν συνοδεύεται από ειλικρινή συγγνώμη.

Αν είναι σιωπή της αμηχανίας είναι απαράδεκτη.

Αν είναι σιωπή της αδιαφορίας είναι προσβλητική.

Αν είναι σιωπή της ανικανότητας επιβάλλεται αντικατάσταση – άμεση- των φορέων της.

Αν είναι σιωπή της συνειδητοποιήσεως των κινδύνων και των αποτελεσμάτων τους, ας εγκαταλειφθούν οι διασπάσεις των ευθυνών και ας υπάρξουν κάποιες παραιτήσεις.

Σχέδια, προτάσεις, υποδείξεις, εισηγήσεις, αποφάσεις, διαταγές, νόμοι και διατάγματα για τα αυθαίρετα και τις «οικιστικές πυκνώσεις» στο πλαίσιο του άρθρου 24 του Συντάγματος πέφτουν ως χάρτινοι πύργοι. Όταν το μάτι της φωτιάς και όταν τα μάτια των μποφόρ εξαφανίζουν το «Μάτι» της Ανατολικής Αττικής, ποια αξία μπορεί να έχει η απεγνωσμένη και συγκινητική δήλωση ενός κατοίκου της ότι θα αφιερώσει το υπόλοιπο της ζωής του για να αποκατασταθεί το Μάτι με το υπάρχον νομικό καθεστώς;

Πρόσφατα μια δεκαπενταμελής επιτροπή ειδημόνων κατέθεσε ένα σχέδιο για τα αυθαίρετα στα δάση. Είχε προηγηθεί και πάλι νόμος για τα αυθαίρετα, ως εκπλήρωση μιας υφέρπουσας υποχρεώσεως του νομοθέτη μας. Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες για το περιεχόμενο του σχεδίου για τα αυθαίρετα στα δάση είναι και πάλι πηγή οικτρών επαναλήψεων. Ελπίζω και εύχομαι το «Μάτι» της Αττικής να μας οδηγήσει σε μια πλήρη αναθεώρηση της διατηρήσεως των αυθαιρέτων στα δάση έναντι πινακίου φακής σε δόσεις ποικίλες. Είτε με πρωτοβουλία του αρμόδιου Υπουργείου είτε με πρωτοβουλία καθενός από τα συγκεκριμένα μέλη της επιτροπής. Η σιωπή τους μετά το 2007 και κυρίως μετά το 2018 θα είναι ασυγχώρητη. Η υπογραφή τους ελπίζουμε να εκλείψει.

Ενόψει του αναμενόμενου σχεδίου νόμου και ενόψει της επίσης αναμενόμενης αποφάσεως της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις «οικιστικές πυκνώσεις» το Μάτι με τη σιωπή του – τη σιωπή της πλήρους καταστροφής- πρέπει κάτι να μας διδάξει.

26.7.2018

Το διαβάσαμε στο dasarxeio.com

From → Διάφορα

Σχολιάστε

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού εγκριθεί και εφόσον δεν περιέχει υβριστικά σχόλια και αυθαίρετους χαρακτηρισμούς.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: