Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δελτίο Τύπου του ΚΣ Αμπελοκήπων για τον πληθυσμό του λύκου

by στο 05/04/2018

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στενεύουν ασφυκτικά τα περιθώρια για έγκαιρη λήψη μέτρων για τη διαχείριση του λύκου στην Ελλάδα

Με την πρόσφατη επίθεση λύκων σε τέσσερις ανθρώπους, στην παραμεθόριο περιοχή της Π.Ε. Ιωαννίνων, λιγοστεύουν ακόμη περισσότερο τα ήδη ασφυκτικά πλαίσια για έγκαιρη αντίδραση των αρμόδιων υπηρεσιών στο ζήτημα της διαχείρισης του λύκου.
Τα τελευταία χρόνια οι πολλές και επώνυμες καταγγελίες κτηνοτρόφων και κυνηγών για την πληθυσμιακή αύξηση, την επέκταση της γεωγραφικής εξάπλωσης και την αλλαγή της συμπεριφοράς των λύκων, οι οποίοι δε δείχνουν κανένα φόβο πλέον για τον άνθρωπο και κινούνται αμέριμνα ακόμη και μέσα σε οικισμούς, δεν έχουν ληφθεί υπόψη κατά τη γνώμη μας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν υποβαθμιστεί και απαξιωθεί από τους εκπροσώπους της Δασικής Υπηρεσίας.
Από την άλλη πλευρά, οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ που ασχολούνται με τα μεγάλα σαρκοφάγα, αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη και υποβαθμίζουν τα περιστατικά επιθέσεων από λύκους, ενώ αμφισβητούν αυθαίρετα τη διαπιστωμένη πληθυσμιακή αύξηση και την επέκταση της γεωγραφικής εξάπλωσης του είδους.
Οι «λίγοι» και «σπάνιοι» λύκοι, εμφανίζονται σήμερα σε κάθε γωνιά της χώρας και προκαλούν ζημιές στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο, τα ποιμενικά και τα κυνηγετικά σκυλιά, ενώ πλέον, απειλούν και τις ζωές ανθρώπων.
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αμπελοκήπων, κρούει για ακόμη μία φορά των κώδωνα του κινδύνου και καλεί τους πολιτικά προϊστάμενους των αρμόδιων Υπουργείων και τον κ. Φάμελλο προσωπικά, να δώσουν επιτέλους εντολή για συνεχή συστηματική καταγραφή κάθε περιστατικού επίθεσης λύκου μέσα από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ και της Δασικής Υπηρεσίας, έτσι ώστε να μπορούν να βγούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τις αλλαγές στον πληθυσμό, τη γεωγραφική εξάπλωση αλλά και τις συνήθειες του θαυμάσιου αυτού θηλαστικού, και να ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα διαχείρισης που θα επιτρέπουν η συνύπαρξη των λύκων και των ανθρώπων, τουλάχιστον στις κατοικημένες περιοχές και πέριξ αυτών, να είναι αρμονική και να μη γυρίσουμε στο μεσαίωνα.
Εκτιμούμε πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για αδιαφορία πάνω στο ζήτημα των λύκων και της αλληλεπίδρασής τους με τους ανθρώπους.

From → Διάφορα

Σχολιάστε

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού εγκριθεί και εφόσον δεν περιέχει υβριστικά σχόλια και αυθαίρετους χαρακτηρισμούς.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: