Skip to content

Κολχικός Φασιανός: Υπάρχει Βούληση για την Σωτηρία του;

by στο 14/03/2017

Σύμφωνα με ανάρτηση του προέδρου του Κυνηγετικού Συλλόγου Αμπελοκήπων Θεσ/νικης εδώ και τέσσερα χρόνια ο κ. Richard Carmen , Πρόεδρος του συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Φασιανοειδών έχει απευθυνθεί με επιστολή στη Διεύθυνση Αισθητικών Δασών Δρυμών και Θήρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος τονίζοντας τον κίνδυνο της εξαφάνισης του τελευταίου καθαρόαιμου Κολχικού (Μαυρόλαιμου) Φασιανού (Phasianus colchicus colchicus) επισημαίνοντας μάλιστα την ανάγκη λήψης μέτρων και από πλευράς πολιτείας μιας και μέχρι τώρα οι μόνες ενέργειες που γίνονται για τη διάσωση του είδους είναι από την ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ.

Προφανώς όμως έως τώρα δεν έχουν γίνει κάποιες ενέργειες μιας και ο ίδιος ο κ. Γιαπουτζής στο τέλος της ανάρτησής του ερωτά και αναρωτάτε αν υπήρχε απάντηση στην επιστολή ή κάποια ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πραγματικά όμως, σε μια χώρα με χιλιάδες προγράμματα Life, Natura, υπέρ αρκούδων, λύκων, αιγαιόγλαρων, φώκιας κλπ μας φαίνεται απίστευτο να μην νοιάζεται κανένας για την τελευταία αποικία γνήσιου φασιανού στην Ευρώπη…

Ακολουθούν:

  • Η πρωτότυπη επιστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Φασιανοειδών στα αγγλικά.
  • Η μετάφρασή της.
  • Το link της ανάρτησης του κ. Γιαπουτζή.

Προς
Κο Νικολαο Μποκαρη
Ελληνικο Υπουργειο Περιβαλλοντος
Διεύθυνση Αισθητικών Δασών Δρυμών και Θήρας
Χαλκοκονδυλη 31
10432 Αθηνα 10 Ιανουαριου 2013

ΣΩΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΓΡΙΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΦΑΣΙΑΝΟΥ

Επικοινωνω μαζι σας ως Προεδρος της επιτροπης του Παγκοσμιου Οργανισμου Φασιανοειδων (λειτουργουμε με το κυρος του IUCN για την προστασια Φασιανων και συγγενικων ειδων) για να σας εκφρασουμε την ανησυχια μας για το σπανιο πληθυσμο του πραγματικου (Μαυρολαιμου) Φασιανου Phasianus colchicus colchicus που απειλείται με εξαφάνιση, και για να καλεσουμε την Ελληνική Kυβέρνηση να κάνει όλα όσα μπορεί ,για να εξασφαλίσει ότι αυτά τα πουλιά θα επιβιώσουν. Επείγουσα δράση είναι απαραίτητη.

Oi πληθυσμοι του Φασιανου δεν φαίνεται να κινδυνευουν , γιατί μεγάλοι αριθμοι υπάρχουν σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Αλλά αυτά τα πουλιά έχουν υβριδιδιστεi εδω και πολλά χρόνια. Πραγματικά καθαρόαιμοι κοινή φασιανοί είναι τώρα πολύ σπάνιοι στην άγρια φυση .Υπάρχει ένας πολύ μικρός πληθυσμός στο Δέλτα του Νέστου και αυτός είναι ο τελευταίος εναπομείναν πληθυσμός αυτών των πτηνών, άγριος και καθαρόαιμος , που δεν μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε αλλού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η θέση του στην Ελλάδα περιγράφεται στο Kόκκινο Bιβλίο για την Ελλάδα, στη σελίδα 243 (επισυνάπτεται αντίγραφο). Οι ερευνητές της ένωσης μας , καθώς και οι εκτεταμένες επαφές που είχαμε με επιστήμονες και ανθρώπους του πεδίου σε όλη την Ευρώπη και Ασία, υποστηρίζουν αυτή την θέση . Συνεπώς, οι Φασιανοί στο Δέλτα του Νέστου έχουν εξαιρετική αξία από την άποψη βιοποικιλότητας.

Ο αριθμός των πτηνών που είναι τόσο μικρος (περίπου 200-300 πουλια συμφωνα με τις τελευταιες πληροφοριες) που είναι ανησυχητικά εύκολο για αυτούς να οδηγηθουν σε εξαφάνιση, αν δεν δοθεί μεγάλη προσοχή και παρθουν διαχειριστικα μετρα .

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης, εκπροσωπώντας τους κυνηγούς της Βόρειας Ελλάδας, γνωρίζει πολύ καλά τους κινδύνους αυτούς, έχει λάβει μέτρα για να βοηθήσει τη βελτίωση των ενδιαιτημάτων του στο Δέλτα του Νέστου, εχει προχωρήσει σε μέτρα φυλαξης και παρακολούθησης του πληθυσμού του και δημοσιευει πληροφοριες . Τους συγχαίρουμε για τις δράσεις τους.

Αλλά το επίπεδο του κινδύνου (εξαφανισης) εξακολουθεί να είναι υψηλο. Τα μέτρα που λήφθηκαν από την Κυνηγετική Ομοσπονδία χρειάζετονται ισχυρή στήριξη από τις κρατικές αρχές. Για παράδειγμα, φαίνεται ότι η σημερινή διαχειριση δεν είναι πάντοτε επαρκής για να αποφευχθούν διαταραχές από την υλοτομία και τις δενδροφυτευσεις και από τα ποιμενικα σκυλια , κατά την περίοδο αναπαραγωγής. Χωρίς ισχυρότερες προστατευτικες δράσεις , αυτό το μοναδικό γενετικό απόθεμα στο Δέλτα του Νέστου βρίσκεται σε κίνδυνο εξαφάνισης. Τότε θα έχουμε χάσει και τον τελευταίο αυτόχθονο πληθυσμό Phasianus colchicus colchicus στην Ευρωπη .

Γνωρίζουμε καλά ότι, αυτή την εποχή των οικονομικών δυσχερειών σε όλη την Ευρώπη, είναι δύσκολο για οποιαδήποτε κυβέρνηση να εξεύρει συμπληρωματικούς πόρους. Μπορούμε μόνο να προτρέψουμε την κυβέρνησή σας να κατανοήσει το πραγματικό κίνδυνο για αυτο τον πληθυσμο πουλιών και την εξαιρετική σημασία της προστασίας τους και σας απευθύνουμε έκκληση να επικεντρωθούν οι διαθέσιμοι πόροι χρήματος και ανθρώπινου δυναμικού για την επίτευξη αυτού του στόχου, ως θέμα προτεραιότητας.

Ισχυρές δεσμεύσεις εχουν γινει από τις εθνικές κυβερνήσεις της ΕΕ, και από την ΕΕ συλλογικά, για την προστασια της βιοποικιλοτητας και την απόφυγη εξαλειψεων ειδων. Ελπίζουμε οι υποσχεσεις να υποστηρίχτουν με δρασεις οι οποιες είναι σαφώς απαραίτητες στην προκειμένη περίπτωση. Αποστελλω αντιγραφο αυτης της επιστολης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG Env), , στην Ελληνικη Ορνιθολογικη Εταιρεια , την Κυνηγετικη Συνομοσπονδια Ελλαδος , την Κυνηγετικη Ομοσπονδια Μακεδονιας Θρακης

Αναμενω την απαντηση σας .
Richard Carden
Προεδρος της Επιτροπης

Η ανάρτηση του κ. Γιαπουτζή

Advertisements
Σχολιάστε

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού εγκριθεί και εφόσον δεν περιέχει υβριστικά σχόλια και αυθαίρετους χαρακτηρισμούς.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: