Skip to content

Κάθε χωριό και ένας τρελός, στο δικό μας όλοι (Μέρος 4ο)

by στο 07/10/2016

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 4ο: Η κυνηγετική δημοσιογραφία στο διαδίκτυο

Καλά να μας τα «χώνει» η κα Ζέφη, ο κος Αρναούτογλου, ακόμα και άσχετες σελίδες και έστω ακόμα και η ΕΡΤ, όλοι αυτοί έχουν το ελαφρυντικό της άγνοιας αφού το μόνο που γνωρίζουν για το κυνήγι είναι ότι «σκοτώνουμε τα καημένα τα ζωάκια».

kclub

Όταν όμως και οι ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ γνώστες – έμπειροι δημοσιογράφοι με χρόνια ενασχόλησης στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο πράττουν τα ίδια τότε η κατάσταση μόνο ως ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ μπορεί να χαρακτηριστεί.

Συγκεκριμένα, κυνηγετική ιστοσελίδα που θέλει να αυτοαποκαλείται έγκυρη, πήρε την «είδηση» της σφαγής των κρι-κρι στην Κρήτη και υπερθεματίζοντας των υπολοίπων τη δημοσίευσε με τον πηχυαίο τίτλο:

«Σοκ στην Κρήτη: Σκότωσαν κρι-κρι και έβγαλαν φωτογραφίες»

Η έκταση που πήρε το παραπάνω περιστατικό από τις πολλές αναδημοσιεύσεις στο internet ήταν τέτοια που αμέσως μόλις η είδηση αποδείχθηκε «φούσκα» (βλέπε: «Φούσκα» η είδηση της σφαγής των αιγάγρων) αφού επρόκειτο για μια καθόλα νόμιμη θήρευση με την εποπτεία μάλιστα της τοπικής Διεύθυνσης Δασών και με μοναδικό μεμπτό τη δημοσίευση των φωτογραφιών, η εν λόγω ιστοσελίδα δεν μπήκε στη διαδικασία της δημοσίευσης της ορθής είδησης.
Η δυσαρέσκεια του συνόλου των κυνηγών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν μεγάλη και θέμα συζήτησης σε πολλές κυνηγετικές ομάδες. Σε μια τέτοια συζήτηση μάλιστα πήρε μέρος και δημοσιογράφος της επίμαχης σελίδας όπου έκανε λόγο για «παρανόηση».

«Παρανόηση» λοιπόν και αφού όπως γλαφυρότατα είχε δηλώσει κάποτε η λαϊκή αοιδός Άντζελα Δημητρίου «ΟΥΔΕΙΣ ΑΣΦΑΛΤΟΣ» καλά μέχρις εδώ.
Τα λάθη ανθρώπινα και αποδεκτά αρκεί:
1. Να αναγνωρίζονται
2. Να διορθώνονται.

Όμως ούτε συγνώμη, ούτε αποκατάσταση, ούτε καν ένα «you foul» όπως έχει πει ο Βαμβακούλας …
Η αυτοαποκαλούμενη έγκυρη κυνηγετική ιστοσελίδα αρκέστηκε στη διαγραφή της αρχικής (ανα)δημοσίευσης ακολουθώντας το παράδειγμα της γάτας που θάβει τα περιττώματα της για να μη βρωμάνε …

Δυστυχώς όμως το θέμα δεν σταματά εδώ μιας και μόλις λίγες μέρες αργότερα η ίδια ιστοσελίδα με δημοσίευσή της μας ενημέρωνε ότι «Αντιπρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου και η παρέα του κυνηγούσαν πέρδικες την παραμονή της έναρξης!»

screenshot_2016-10-04-08-56-57-098Δυνατή και βαρύγδουπη είδηση μιας και το παράπτωμα της λαθροθηρίας είναι δύο φορές πιο κατάπτυστο όταν πρόκειται για μέλος ΔΣ κυνηγετικού συλλόγου που ως υποχρέωση και αποστολή του την πάταξη της λαθροθηρίας και την καλλιέργεια της κυνηγετικής παιδείας.

Όμως πάλι τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι, πάλι μια «παρανόηση» καθώς φαίνεται έγινε γιατί ξέφυγε μια λεπτομέρεια …

Ο συλληφθείς κατηγορούμενος για λαθροθηρία δεν ήταν αντιπρόεδρος κυνηγετικού συλλόγου της Θεσσαλίας όπως η συγκεκριμένη σελίδα δημοσίευσε αλλά ΠΡΩΗΝ αντιπρόεδρος.

Λεπτομέρεια μεν, ουσιαστική δε μιας και ο συγκεκριμένος ΔΕΝ εκπροσωπεί πλέον κανένα ΔΣ και κανένα κυνηγετικό σύνολο. Το ότι είναι ΤΕΩΣ, ΠΡΩΗΝ, ΠΑΛΙΟΣ από μόνο του μπορεί ακριβώς να καταδεικνύει το γεγονός ότι πλέον οι κυνηγοί του συλλόγου του ΔΕΝ τον εμπιστεύονται και ΔΕΝ τον επανεκλέγουν.

Αν δεν διευκρινιστεί όμως αυτό το «ΠΡΩΗΝ» τότε η είδηση αποκτά λανθάνουσα βαρύτητα εναντίον του κυνηγιού και των οργανώσεων του.

Αντιλαμβανόμενος αυτό ακριβώς, ο  ΚΣ Βόλου προέβηκε σε ανακοίνωση την οποία μάλιστα δημοσίευσε και στην ομάδα του Συλλόγου στο Facebook σύμφωνα με την οποία δηλώνει ότι πρόκειται για ΠΡΩΗΝ αντιπρόεδρο, επίσης τονίζει στην ανακοίνωσή του ότι «Ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος ενημερώθηκε για την διόρθωση αλλά δεν έκανε κάτι γι αυτό.»

Καυστηκότερος ήταν ο ΚΣ Αλμυρού ο οποίος αφενός δήλωσε ότι η δημοσίευση δεν αφορά μέλος του ΔΣ του ΚΣ Αλμυρού, αφετέρου έκανε λόγο για «παπαγαλάκια ανάξια λόγου …»

ihtΔυστυχώς το παράδειγμα της παραπάνω σελίδας ακολούθησε ένας ακόμα κυνηγετικός ιστότοπος που ενώ στο σώμα του άρθρου του για το θέμα αναφέρει ότι πρόκειται  για «παλαιό  αντιπρόεδρο κυνηγετικού συλλόγου του Νομού Μαγνησίας» σαν τίτλο του άρθρου του επέλεξε το πιο πιασάρικο: «Θηροφύλακες της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ συλλαμβάνουν αντιπρόεδρο ΚΣ και υψηλόβαθμο αξιωματικό της ΕΛΑΣ»

Όλα αυτά γιατί κ. δημοσιογράφοι;
Αξίζουν άραγε λίγα «ΚΛΙΚ» παραπάνω την διασπορά ψευδών ειδήσεων εις βάρος του κυνηγιού;

Θεωρητικά τουλάχιστον σαν συνάδελφοι κυνηγοί αφενός αγαπάτε το κυνήγι, αφετέρου εφόσον έχετε διαλέξει την κυνηγετική δημοσιογραφία ως βιοπορισμό δεν είναι κοντόφθαλμο να καρπώνεστε λίγα κλικ παραπάνω σήμερα ενώ προξενώντας μακροπρόθεσμα βλάβη στο κυνήγι με ψευδής ή ανακριβείς ειδήσεις δε νομίζετε ότι πριονίζετε το κλαδί που και εσείς κάθεστε;

Δεν είναι ούτε κρυφό ούτε νέο ότι η συμπεριφορά κάποιων στον ηλεκτρονικό κυνηγετικό τύπο είναι αιρετική.
Ήδη από τον Ιούλιο του 2014 ως blog είχαμε δημοσιεύσει ένα άρθρο με το οποίο καταδικάζαμε αυτού του είδους τις συμπεριφορές (βλέπε Το κυνήγι των ΚΛΙΚ).
Η δικαίωση στα λεγόμενα μας ήρθε και δια στόματος ΚΣΕ όταν φέτος όταν μετά τη συνεδρίαση της 12ης Ιανουαρίου στην οποία συμμετείχαν η ολομέλεια της ΚΣΕ καθώς και όλες οι Ομοσπονδίες, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία και εν όψη Εθνικού Διαλόγου για το κυνήγι μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Κάκιστες υπηρεσίες στο κυνήγι και στους Έλληνες κυνηγούς προσφέρει η περιθωριακή και ανεύθυνη «δημοσιογραφία» που επιμένουν να κάνουν κάποιοι διαχειριστές του διαδικτύου και αρθρογράφοι που αυτοπροσδιορίζονται ως «υποστηρικτές» των κυνηγετικών συμφερόντων. Αυτά τα ανεύθυνα, παραπλανητικά και μακριά από την πραγματικότητα δημοσιεύματα και σχόλια καταδικάζονται από το σύνολο των επίσημων Κυνηγετικών Οργανώσεων.
Οι όποιες κατευθυνόμενες δημοσιεύσεις που εξυπηρετούν σκοπιμότητες των συντακτών τους και των υποβολέων τους και έτσι δίνουν τροφή στους κάθε μορφής αντικυνηγούς, δεν επηρεάζουν τη συνοχή μας και τον συλλογικό τρόπο λειτουργίας μας.»

Μήπως τελικά είναι καιρός όλοι εμείς οι κυνηγοί να βάλουμε ένα φίλτρο φρενάροντας τέτοιου είδους συμπεριφορές;

 

Για τον ΚΕΝΤΑΥΡΟ

 

Νικόλας Αρμούτης

 

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ:

Για λόγους εντιμότητας και αποφυγής παντός είδους παρεξήγησης κρίνεται σκόπιμο να διευκρινιστούν – τονιστούν δύο πράγματα:

  1. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται παραπάνω προέρχονται από στιγμιότυπα οθόνης (screenshoots) από τις οποίες έχουν αφαιρεθεί από όπου χρειάζονταν ονόματα ή λογότυπα ιστοσελίδων μιας και σκοπός του παρόντος είναι να κρίνει συμπεριφορές και όχι ανθρώπους.
  2. Αφορμή για το παραπάνω άρθρο στάθηκε η πραγματική αγάπη και αγωνία για το κυνήγι που σύμφωνα με την ταπεινή μου άποψη βλάπτεται σοβαρά από τέτοιου είδους συμπεριφορές.
    Επ’ ουδενί λόγο δεν έγινε για να βλάψει τον «ανταγωνισμό» μιας και το blog είναι μια καθαρά ερασιτεχνική προσπάθεια και δεν ανταγωνίζεται κανέναν. Σκοπός του blog ποτέ δεν υπήρξε ούτε και πρόκειται να υπάρξει η εμπορική εκμετάλλευση μέσω διαφημίσεων – πωλήσεων κλπ. Να διευκρινιστεί επίσης ότι οι διαφημίσεις που προβάλλονται μερικές φορές στο κάτω μέρος του άρθρου είναι της wordpress η οποία φιλοξενεί ΔΩΡΕΑΝ το blog.

 

Advertisements
Σχολιάστε

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού εγκριθεί και εφόσον δεν περιέχει υβριστικά σχόλια και αυθαίρετους χαρακτηρισμούς.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: