Skip to content

ΟΙΚΟΠΡΑΣΙΝΕΣ και ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΕΣ Ανακρίβειες.

by στο 28/08/2016

αρχείο λήψηςΣε ανακοινώσεις επί της Ρυθμιστικής Απόφασης Θήρας προέβηκαν τόσο οι Οικολόγοι Πράσινοι, όσο και η Ορνιθολογική.

Όντας δύσκολο προφανώς να δεχτούν τη νίκη των κυνηγών που με σαφή και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο προέβαλαν τόσο καιρό τις θέσεις τους, καταφεύγουν με κείμενα γεμάτα ανακρίβειες, χωρίς καν να τεκμηριώνουν τα λεγόμενα τους, να πιπιλίζουν τη λιωμένη καραμέλα της δήθεν παράβασης της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας και να συνεχίζουν να ψελλίζουν για το δήθεν «κυνηγετικό λόμπι».

Όπως ήδη έχει τονίσει η ΚΣΕ με έγγραφό της (ΙΔΕΟΛΗΨΙΑΣ & ΑΓΝΟΙΑΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ ΑΠΑΝΤΟΥΝ): «Καμία Ρυθμιστική Απόφαση Θήρας δεν είναι προαποφασισμένη. Το περιεχόμενο της βασίζεται στο περιεχόμενο της Ρυθμιστικής Απόφασης για την περίοδο του 2002 – 2003 (Φ.Ε.Κ. 1587/Β/20-12-2002), η οποία έγινε αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γι’ αυτό με Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σταμάτησε η δίκη εναντίον της Ελλάδος (υπόθεση C 167/03). Η ΚΣΕ δεν υποδεικνύει, απλώς υποβάλλει τις προτάσεις της όπως κάνουν και διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις οι οποίες επισήμως καλούνται από το Υπουργείο να πράξουν κάθε χρόνο.»

Στις δύο δημοσιεύσεις, τόσο της «Ορνιθολογικής» όσο και των «Οικολόγων Πράσινων» γίνεται επίσης λόγος για ατεκμηρίωτη και μη συμβατή κλιμακωτή λήξη θήρας σε ορισμένα πουλιά, δήλωση που αγγίζει τα όρια του ψεύδους αφού σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές αποφάσεις και Νομοθεσία που οι ίδιοι επικαλούνται και συγκεκριμένα το «Έγγραφο κατευθύνσεων για τη Θήρα, βάσει της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ του Συμβουλίου περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών» που εκδόθηκε το 2008 και βασίζεται σε βιολογικά και επιστημονικά δεδομένα, πληρούνται ΟΛΑ τα κριτήρια που αυτό θέτει για την κλιμάκωση των ημερομηνιών λήξεως σε ΟΛΑ τα θηρεύσιμα στην Ελλάδα.

Στην προσπάθεια της απαξίωσης όλων των επιστημονικών δεδομένων και τοποθετήσεων τόσο η ΕΟΕ όσο και οι ΟικοΠράσινοι μιλούν για «προφορική διαβεβαίωση των κυνηγών» σχετικά με την κλιμακωτή λήξη της Θήρας αποφεύγοντας εντέχνως αφενός να αναφερθούν στην παραπάνω οδηγία της Ε.Ε., αφετέρου να αναφέρουν στο πρόσωπο το οποίο δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την κλιμακωτή λήξη της Θήρας στη χώρα μας.
Λεπτομέρεια θα μου πείτε, ουσιαστική θα απαντήσω μιας και ο «παρευρισκόμενος από την ΚΣΕ» όπως απαξιωτικά αναφέρουν οι ΟικοΠράσινοι ήταν ο κ. Χατζηνίκος Ευάγγελος M.Sc. Δασολόγος – Βιοοικολόγος, Επιστημονικός Εκπρόσωπος της ΚΣΕ.
Αλήθεια, δε μας είπαν ούτε οι ΟικοΠράσινοι, ούτε η «Ορνιθολογική» ποια είναι η επιστημονική επάρκεια των εκπροσώπων τους.

Από όσο μάθαμε, τουλάχιστον η «ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ» η οποία θέλει να λέγεται οργάνωση που στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και απαιτεί να έχει λόγο επί θεμάτων περιβάλλοντος εκπροσωπήθηκε από τον κ. Παπακωνσταντίνου Κων/νο, ο οποίος όπως μάθαμε είναι μέλος της ΕΟΕ, δάσκαλος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο επάγγελμα και «εμπειροτέχνης (?) στα πτηνά».
Εμπειροτέχνης σύμφωνα με τα λεξικά είναι «αυτός που γνωρίζει μια πρακτική τέχνη και την ασκεί επαγγελματικά», (λήμμα από lexigram.gr) άρα είναι μάλλον αδόκιμος ο όρος (αν ισχύει τελικά ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου μετείχε με την ιδιότητα του «εμπειροτέχνη») αλλά κάπου εδώ ας θυμηθούμε και την τοποθέτηση του καθηγητού του Α.Π.Θ. κου Βλάχου κατά την πρώτη μέρα του «Εθνικού Διαλόγου για το Κυνήγι» όπου προέτρεψε η συζήτηση να γίνει βάσει επιστημονικών δεδομένων, προφανώς κάτι τέτοιο θα είχε στο νου του …

Παρεμπιπτόντως ο κ. Βλάχος γνωμάτευσε στο Τεχνικό Συμβούλιο Δασών για το σύννομο της Ρυθμιστικής αλλά μάλλον η επιστημονική επάρκεια τόσο αυτού όσο και του κου Χατζηνίκου προφανώς δεν είναι αρκετές για τους επιστήμονες της ΕΟΕ και των ΟικοΠράσινων …

Advertisements

From → Διάφορα

Σχολιάστε

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού εγκριθεί και εφόσον δεν περιέχει υβριστικά σχόλια και αυθαίρετους χαρακτηρισμούς.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: