Skip to content

Αμεσα – Μεσοπροθεσμα και Μακροπρόθεσμα πλήγματα. 

by στο 24/07/2016

Με συντονισμένες και καλοσχεδιασμένες κινήσεις το ΥΠΕΝ δια του αρμόδιου επικεφαλής αναπληρωτή Υπουργού Οικολόγου Πράσινου κ. Τσιρώνη συνεχίζει το έργο του για την απαξίωση – κατάργηση του κυνηγιού στην Ελλάδα όπως μέχρι τώρα το γνωρίζαμε.

Οι εξελίξεις της Πέμπτης 21 Ιουλίου δυστυχώς επιβεβαιώνουν για ακόμα μία φορά τους φόβους όλων μας σχετικά με τα απώτερα σχέδια και σκοπούς του που κάθε άλλο παρά υπέρ του κυνηγιού είναι.

Βγήκε λοιπόν το πολυαναμενόμενο πόρισμα της επιτροπής που συστάθηκε για τον «Εθνικό Διάλογο» και τα νέα κατά τη γνώμη μας ήταν αναμενόμενα άσχημα.

Η επιτροπή κατέληξε σε πόρισμα που προτείνει δράσεις σε τρεις άξονες ως προς τη χρονική υλοποίηση τους (ΑΜΕΣΑ – ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ και ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ) όπως αυτές δημοσιεύονται στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ του πορίσματος.

Μέσα σε όλα όσα αναφέρονται τα μελανότερα κατά την άποψή μας σημεία είναι:

• Η σύσταση Εθνικής Επιτροπής ως αποκλειστικά γνωμοδοτικό όργανο επί θεμάτων ΘήραςΣύμφωνα με το Παράρτημα Ι του πορίσματος η σύνθεση αυτής της επιτροπής είναι τέτοια που οι φωνές υπέρ του κυνηγιού θα είναι μια πολύ μικρή μειοψηφία αφού προβλέπει ως μέλη της εκπροσώπους ΜΚΟ, Φορέων Διαχείρισης κλπ που δογματικά είναι αντίθετοι με το κυνήγι και επιθυμούν την πλήρη κατάργησή του.

• Η αναθεώρηση, ο εκσυγχρονισμός και η κωδικοποίηση νομικού πλαισίου για τη θήρα σε ενιαίο νόμο κρίνεται ως αναγκαία μέχρι το τέλος του έτους (και οπωσδήποτε πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου 2017-18) Στην ουσία η πλήρης κατάργηση και αντικατάσταση του έως τώρα ισχύοντος ΔΑΣΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ και νομοθέτηση νέου πλαισίου από υπουργό που έχει δηλώσει ότι ιδεολογικά (ιδεοληπτικά θα λέγαμε εμείς) επιθυμεί την πλήρη κατάργηση του κυνηγιού. Αυτό από μόνο του μόνο αντικειμενικό δεν μπορεί να είναι.

• Έκδοση αδειών με ηλεκτρονικά μέσα.Καλό από τη μία γιατί θα μειώσει τη γραφειοκρατία και θα συντομεύσει το χρόνο έκδοσης των αδειών αλλά από τη στιγμή που δεν διευκρινίζονται οι προθέσεις σχετικά με τη διατήρηση ή όχι του «συνεργαζόμενου» των Κυνηγετικών Οργανώσεων τότε μάλλον προς προσπάθεια αποδυνάμωσης των κυνηγών μοιάζει.

• Μείωση του αριθμού των Κυνηγετικών Συλλόγων και των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών Περαιτέρω αποδυνάμωση των Κυνηγετικών Οργανώσεων
• Να εξεταστεί η δυνατότητα επέκτασης της απαγόρευσης χρήσης ή όχι μολύβδινων σκαγιών σε όλη την επικράτεια.Επιπλέον αύξηση του κόστους του κυνηγιού με παράλληλη μείωση του ήδη μικρού βεληνεκούς του λειόκαννου όπλου χωρίς ουσιαστικό λόγο αφού ακόμα και στους υγρότοπους που γίνεται μέτρηση μολύβδου δεν παρατηρείται πρόβλημα.
• Επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου που σχετίζεται με τις Ζώνες Εκγύμνασης Κυνηγετικών Σκύλων. Περαιτέρω περιορισμός των ήδη μικρών περιοχών που επιτρέπεται η εκγύμναση σκύλων κατά την μη κυνηγετική περίοδο.
• Η συζήτηση για το επίπεδο συνεργασίας και τις σχέσεις των Κ.Ο με την πολιτεία καθώς και για τις υποχρεωτικές εισφορές υπέρ των Κ.Ο. χρειάζεται να εξετασθούν στο πλαίσιο ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και μπορεί να γίνει μόνο εφόσον επιλυθούν υφιστάμενα νομοθετικά και διοικητικά προβλήματα.Μακροπρόθεσμα σταδιακή κατάργηση ουσιαστικά των κυνηγετικών οργανώσεων.

Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος ήδη έχει εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία διατυπώνει τις επιφυλάξεις της σχετικά με το αναφερόμενα στο πόρισμα της επιτροπής δηλώνοντας ότι «…θα συνεχίσει την προσπάθειά της για την επιστημονική, νομική και τεκμηριωμένη υπεράσπιση της συνέχισης της αποδεδειγμένα φιλοπεριβαλλοντικής άσκησης του αειφόρου κυνηγίου που πραγματοποιείτε σήμερα στη χώρα μας»

Πόρισμα της επιτροπής

Advertisements
Σχολιάστε

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού εγκριθεί και εφόσον δεν περιέχει υβριστικά σχόλια και αυθαίρετους χαρακτηρισμούς.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: