Skip to content

Ανοιχτή Επιστολή προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Π.Α.Π.ΕΝ. σχετικά με τις θέσεις του στην εκπομπή «ΠΡΩΙΝΗ ΖΩΝΗ» της ΕΤ1

by στο 16/06/2016

ΚένταυροςΑξιότιμε Αναπληρωτή Υπουργέ Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κύριε Τσιρώνη.

Παρακολούθησα απόσπασμα την εκπομπής «ΠΡΩΙΝΗ ΖΩΝΗ[1]» της ΕΤ1 στο οποίο αναφερθήκατε στο κυνήγι κατόπιν ερώτησης του δημοσιογράφου – παρουσιαστή της εκπομπής που όπως σας είπε λαμβάνει «πάρα πολλά μηνύματα από κυνηγούς» σχετικά με τα τεκταινόμενα στο κυνήγι.

Ακολουθώντας αφενός την έκκληση – προτροπή σας να «κυνηγήσω νοητικά όλους αυτούς που γράφουν όλη αυτή την άθλια παραπληροφόρηση» αφετέρου και ως ενός εκ των διαχειριστών του κυνηγετικού blog «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΧΕΙΡΩΝ» μέσα από το οποίο έχουμε κατ’ επανάληψιν εκφράσει τις αντιθέσεις και τις ανησυχίες μας σχετικά με τις προθέσεις τόσο τις δικές σας όσο και της κυβέρνησης για το κυνήγι (που πολύ άστοχα χαρακτηρίσατε ως «παραπληροφόρηση») επιτρέψτε μου να επισημάνω – σχολιάσω κάποια μέρη της απάντηση σας τα οποία θεωρώ εσφαλμένα.

Είπατε κ. Τσιρώνη ότι «…δεν υπάρχει καμία πρόθεση της κυβέρνησης ούτε στο πρόγραμμα, ούτε καν στο κοινό πρόγραμμα στα 22 σημεία των Οικολόγων Πράσινων στους οποίους ανήκω και αυτό χρησιμοποιούν για την παραπληροφόρηση και του ΣΥΡΙΖΑ να καταργηθεί το κυνήγι…»
Μη θέλοντας λοιπόν να «παραπληροφορήσω» θα ήθελα να θέσω υπόψη σας τα παρακάτω:

Α. Όσον αφορά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ:

 1. Οι προεκλογικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το κυνήγι όπως αυτές είναι δημοσιευμένες στο left.gr[2] προβλέπουν μεταξύ άλλων:
  – Περαιτέρω περιορισμός της κυνηγετικής δραστηριότητας, χρονικά/χωρικά.
  Δημιουργία νέων/επέκταση υφιστάμενων πάρκων προστατευόμενης άγριας ζωής.
  – Αναβάθμιση της θηροφυλακής, μη εξαρτώμενης από το κυνηγετικό λόμπι. Κατάργηση διατάξεων με τις οποίες παραχωρούνται δημόσιες εξουσίες σε ιδιωτικούς φορείς στον τομέα της δασοφυλακής-θηροφυλακής.
 2. Οι θέσεις αυτές υιοθετήθηκαν αυτούσιες από την «Ομάδα για τα Δικαιώματα των Ζώων/Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ» η οποία κατά το εισαγωγικό της σημείωμα σχετικά με το κυνήγι όπως αυτό έχει δημοσιευθεί στο EcoLeft.gr[3] αναφέρει:
  «Είναι φανερό ότι μια συλλογικότητα που αγωνίζεται για τα δικαιώματα και την προστασία των ζώων ως απώτερο στόχο και ευχή θέτει την κατάργηση του κυνηγιού, μιας παραδοσιακής και στα παλιά χρόνια αναγκαίας για το ανθρώπινο είδος δράσης, που όμως στη σύγχρονη εποχή συνιστά ένα βάρβαρο, στην ουσία του, σπορ, έναν άχρηστο αναχρονισμό, ηθικά καταδικαστέο και κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβληματικό…»

B. Όσον αφορά τις θέσεις των Οικολόγων Πράσινων:

Η πρώτη εκ των 22 κοινών προγραμματικών θέσεων του κόμματός σας με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτές είναι δημοσιευμένες στο ecogreens-gr.org[4] λέει: «προστασία των κοινών αγαθών (νερό, αέρας, αιγιαλοί, δάση, υγρότοποι, ελεύθερες αστικές εκτάσεις, πολιτιστική κληρονομιά, υγεία, κ.λπ.), την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των κατοίκων της Ελλάδας σε αυτά και τη βιώσιμη παράδοσή τους στις επόμενες γενεές».
Βασιζόμενη στη θέση αυτή η τοποθέτηση του κόμματός σας στον Εθνικό Διάλογο για το κυνήγι (δημοσιευμένη στο ecogreens-gr.org[5]) διαμόρφωσε την πρόταση: «Καλούμε την Πολιτεία να υπερασπιστεί επιτέλους το δικαίωμα των πολιτών και των επισκεπτών της χώρας μας για αυθεντική εμπειρία στη φύση χωρίς την παράμετρο κυνήγι που πιέζει τους πληθυσμούς των άγριων ζώων και επηρεάζει τη συμπεριφορά τους. Καλούμε την Πολιτεία να υπερασπιστεί το δημοκρατικό δικαίωμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών να απολαμβάνουν τη φύση χωρίς κίνδυνο της ζωής τους, δυσφορία και αναστάτωση.»
Επίσης στην αρχή της ίδιας δημοσίευσης ξεκάθαρα και απροκάλυπτα το κόμμα σας δηλώνει:
«Οι Οικολόγοι Πράσινοι και υιοθετούμε ως πολιτική θέση και στρατηγική επιδίωξη την «οριστική απαγόρευση του κυνηγιού στην Ελλάδα» …»

Η ίδια θέση επίσης διατυπώνεται και στην εισαγωγή των «Θέσεων και προτάσεων των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ για τον ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ» όπως αυτές είναι δημοσιευμένες στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΠΕΝ[6] και έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με την απόφαση του Πανελλαδικού του Συμβουλίου 24-25 Απριλίου 2009 οι Οικολόγοι Πράσινοι:  Με βάση τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες μας ως οικολογικό Κίνημα, θεωρούμε απαράδεκτη τη θανάτωση ζώων για ψυχαγωγία ή άθληση και υιοθετούμε ως πολιτική θέση την «οριστική απαγόρευση του κυνηγιού στην Ελλάδα»…

Καθώς θα διαπιστώσατε, οι παραπάνω θέσεις προέρχονται ΜΟΝΟ από τα όργανα των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγων Πράσινων και παραθέτονται ακριβώς όπως έχουν αναρτηθεί στις επίσημες ιστοσελίδες τους.
Θα μπορούσατε μήπως να μας υποδείξετε πως κατά τη γνώμη σας «παραπληροφορούμε και σπέρνουμε ανησυχία» αφού τα δικά σας λόγια χρησιμοποιούμε;

Επιτρέψτε μου επίσης να αναφερθώ (επιγραμματικά μόνο για να μην μακρηγορήσω) σε μερικά άλλα σημεία που κατά τη γνώμη μου ήσασταν ανακριβείς στην τοποθέτησή σας:

 • Σχετικά με τις αιχμές που αφήσατε για τη διαφάνεια των χρημάτων που πληρώνει ο κυνηγός θα ήθελα να σας πληροφορήσω (αν και νομίζω ότι το ξέρετε καλά) ότι τα χρήματα των κυνηγών που πηγαίνουν στις Κυνηγετικές Οργανώσεις δαπανούνται βάση καταστατικού σχεδόν στο σύνολό τους (98% αν δεν κάνω λάθος) σε φιλοθηραματικές – φιλοπεριβαλλοντολογικές δράσεις, υπόκεινται δε στον πλήρη έλεγχο της Δασικής Υπηρεσίας τόσο οι Κυνηγετική Σύλλογοι, όσο και οι Ομοσπονδίες – Συνομοσπονδία.
  Τα χρήματα των κυνηγών που εισπράττει το κράτος δεν ξέρουμε που πηγαίνουν …
 • Η θηροφύλαξη που αναφέρατε είναι ευθύνη της πολιτείας μέσω της Δασικής Υπηρεσίας η οποία όμως δια του εκπροσώπου της ανέφερε κατά την πρώτη συνάντηση του Εθνικού διαλόγου ότι δεν μπορεί να εκτελέσει καθώς δεν καλύπτονται κονδύλια για έξοδα κίνησης – καυσίμων και λοιπών προβλημάτων εξοπλισμού. Μια πρόταση λοιπόν θα ήταν να αξιοποιούσατε τα 6.000.000 € που εισπράττει κατ’ έτος το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ από τις άδειες θήρας.
 • Είπατε: «…ποιος φορέας, ποιος φορέας το τονίζω, γιατί αυτή τη στιγμή γίνεται μόνο από τους κυνηγούς και υπάρχουν πολλές αμφισβητήσεις, θα κάνει αυτές τις αναγκαίες μελέτες για τη βιοποικιλότητα ώστε να ξέρουν οι κυνηγοί κάθε χρόνο που κυνηγάνε και που δεν κυνηγάνε.»
  Μια πέρα για πέρα ΑΝΑΚΡΙΒΗΣ τοποθέτηση αφού κ. Αναπληρωτή Υπουργέ οι μελέτες ΔΕΝ γίνονται από τους κυνηγούς.
  Οι μελέτες γίνονται από τους πλέον αξιόπιστους φορείς που είναι ΑΝΩΤΑΤΑ (Α.Π.Θ.) και ΑΝΩΤΕΡΑ (Α.Τ.Ε.Ι. Λαμίας) εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Οι κυνηγοί καλύπτοντας ΚΑΙ εδώ το κενό του κράτους απλά πληρώνουν τα έξοδα αυτών των μελετών.
  Αν τώρα θεωρείτε αναξιόπιστα τα ΑΝΩΤΑΤΑ και ΑΝΩΤΕΡΑ εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας τότε μάλλον πρέπει όλοι μαζί να μεταναστεύσουμε …
 • Ειδικά η τελευταία σας φράση, αυτό το : «Αν η καινούρια Ρυθμιστική λέει 20 θα ξεκινήσει 20, αν η καινούρια ρυθμιστική λέει 18 ή 22 θα ξεκινήσει όποτε θέλει η ρυθμιστική» ειλικρινά αντί να με καθησυχάσει με έκανε να ανησυχώ ακόμα περισσότερο.
  Δηλαδή αξιότιμε κ. Αναπληρωτή Υπουργέ αν υιοθετηθούν οι θέσεις των συντρόφων σας για έναρξη 01 Οκτωβρίου και λήξη 31 Ιανουαρίου θα είναι όλα εντάξει γιατί έτσι θα «θέλει η ρυθμιστική»;

Κλείνοντας κύριε Τσιρώνη θα ήθελα να σας διευκρινίσω ότι οι Έλληνες κυνηγοί δεν επιλέξαμε να σταθούμε δύσπιστα απέναντι στην κυβέρνησή σας από πεποίθηση, ιδεολογία ή ιδεοληψία. Αναγκαστήκαμε απλά να υπερασπιστούμε τον τρόπο ζωής μας.
Επιτρέψτε επίσης σε εμένα τον ελάχιστο να κάνω μια πρόταση – προτροπή:
Εκσυγχρονίστε όπου πρέπει διαδικασίες, απλοποιήστε γραφειοκρατεία αλλά μην διαλύσετε τις Κυνηγετικές οργανώσεις.
Η διατήρηση του συνεργαζόμενου με το Υπουργείο χαρακτήρα τους και η συνεργασία μαζί τους μόνο καλό για το περιβάλλον που ΚΑΙ εμείς οι κυνηγοί νοιαζόμαστε και αγαπάμε, μπορεί να φέρει.

Για το blog «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΧΕΙΡΩΝ»

 

Νικόλας Αρμούτης.

 

Παραπομπές:

 1. Εκπομπή «ΠΡΩΙΝΗ ΖΩΝΗ» της 15/6/2016 (Το κομμάτι που μιλάει για το κυνήγι βρίσκεται μεταξύ 1:22:40 και 1:24:45.)
 2. Σχέδιο προγραμματικού κειμένου προς διαβούλευση του Τμήματος Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού ΣΥΡΙΖΑ
 3. Η στάση μας δεν είναι στάση απλώς «ζωόφιλων» αλλά συνειδητοποιημένων πολιτών

 4. Η Πολιτική Οικολογία ενώνει τις δυνάμεις της με το ΣΥΡΙΖΑ
 5. Θέσεις και προτάσεις των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ για τον ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ
 6. Θέσεις και προτάσεις των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ για τον ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ

Η ανωτέρω επιστολή θα δημοσιευθεί στο blog https://kentayros.wordpress.com/ και θα κοινοποιηθεί σε ομάδες κοινωνικών δικτύων με θέμα το κυνήγι.

Το blog δεσμεύεται να δημοσιεύση/κοινοποιήσει αντίστοιχα όποια απάντηση τυχόν υπάρξει.

Η επιστολή στάλθηκε στο:yan.tsironis@gmail.com που αντιστοιχεί στη διεύθυνση e-mail του κ. Τσιρώνη σύμφωνα με τον ιστοχώρο http://yannistsironis.blogspot.gr/, κοινοποιήθηκε επίσης στην Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος.

Εναλλακτικά οι αναγνώστες του Blog μπορούν να διαβάσουν την απομαγνητοφώνηση της συζητήσεως για το κυνήγι στην εκπομπή «ΠΡΩΙΝΗ ΖΩΝΗ» από ΕΔΩ η να δουν το απόσπασμα παρακάτω:

Advertisements
Σχολιάστε

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού εγκριθεί και εφόσον δεν περιέχει υβριστικά σχόλια και αυθαίρετους χαρακτηρισμούς.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: