Skip to content

Συμβουλές για την υγειά μας στο βουνό.

by στο 14/06/2016

Κυνηγώντας πέρδικες σε ολοήμερα !
Συμβουλές για την υγειά μας στο βουνό.

κωσταςΗ αξιολόγηση μας σαν οργανισμός για να κάνεις πορείες στο βουνό εκτιμάται ιατρικώς ως εξής.

Καρδιακός ρυθμός μεταξύ 60-75. Φυσικά οι αύξηση των καρδιακών χτύπων έχει να κάνει με έναν απλό τύπο αν υποθέσουμε ότι σε μέγιστο ρυθμό ένας 20άχρονος φτάνει τους 220 το λεπτό που θεωρείται το μέγιστο από το 220 σαν χτύπους αφαιρούμε το απόλυτο νούμερο της ηλικίας μας, δηλαδή ένα 50αρης αφαιρεί 50, άρα μπορεί να φτάσει τους 170 .
Η μέτρηση πρέπει να γίνεται σε κατάσταση ηρεμίας πρωί, επίσης μια αξιολόγηση με Υπέρηχο είναι αναγκαία.

Το κάπνισμα είναι ο κυριοτερος επιβαρυντικος παραγοντας και επισης το αυξημενο σωματικο βαρος

Η καλύτερη προπόνηση για να το βουνό, είναι να περπατάς σε βουνό !!!

Ένας μέτριος περιπατητής στο βουνό μπορεί να ανέβει μια υψομετρική διαφορά 300μ περίπου σε μια ώρα και σχεδόν 600μ σε κατάβαση, ενώ ο ίδιος σε πεδιάδα μπορεί να διανύσει περίπου 5 χλμ.
Γι αυτό σε συνθήκες ανάβασης ή πορείας γενικά στο βουνό αυτό που μετράει ,είναι η υψομετρική διαφορά και η κλίση του εδάφους.
sheep_hunting1Ένας μέσου μεγέθους ορειβάτης αναμένεται ότι θα κάψει καθώς θα ανεβαίνει περίπου 500-600 θερμίδες ανά ώρα, σε υψόμετρα πάνω από 1500 μέτρα.
Άρα καταλαβαίνουμε και τοι ακόμα με μέτριους ρυθμούς καταναλώνουμε 500 τουλάχιστον θερμίδες την ώρα, ένα ολοήμερο κυνήγι με πορεία από 6 το πρωί έως 4 το απόγεμα, δηλαδή 10 ώρες με μια στάση μιας ώρας ας πούμε 9 καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για 4500 θερμίδες τουλάχιστον.

Eφίδρωση κατά τις πορείες.
Είναι δυνατό να ελαττώσει κανείς την εφίδρωση κατά τη διάρκεια μιας πορείας σε ζεστή ατμόσφαιρα;

H παραγωγή θερμότητας στη διάρκεια μιας προσπάθειας είναι πολύ αυξημένη (80% της κατανάλωσης ενέργειας) και ακολουθείται από μια αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος που βρίσκεται σε αντίθεση με την αποτελεσματικότητα των μυών. H εφίδρωση είναι ένας φυσιολογικός μηχανισμός που, με την εξάτμιση του ιδρώτα στο δέρμα, επιτρέπει την ελάττωση της θερμοκρασίας, άρα την θερμική ρύθμιση. Κάθε σταγόνα εξατμισμένου υγρού ακολουθείται από την απώλεια μισής θερμίδας. Έτσι, με κάθε λίτρο εξατμισμένου υγρού, το σώμα χάνει 580 kcal. Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί σε μια πλήρη εξάτμιση. Στο βουνό, με καλό καιρό, ο ξηρός αέρας ευνοεί την εξάτμιση και διευκολύνει την θερμική ρύθμιση του σώματος κατά τη διάρκεια της προσπάθειας.

Αντίθετα με τις προλήψεις, η σημαντικότητα της εφίδρωσης δεν εξαρτάται από την κατάσταση ενυδάτωσης. H θερμική ρύθμιση προσαρμόζει την εφίδρωση στις διαφοροποιήσεις της σωματικής θερμοκρασίας. Ένα αφυδατωμένο άτομο που πραγματοποιεί μια φυσική δραστηριότητα θα επιτείνει την κατάσταση αφυδάτωσης και έτσι θα δει τις προσπάθειές του καθαρά μειωμένες.
Αυτό επειδη πολλοι λανθασμενα υπσοτηριζουνε ότι δεν πρεπει να πινουμε νερο.

Για να μειώσουμε την απώλεια υγρού με μορφή ιδρώτα, πρέπει να δεχτούμε να μειώσουμε την ταχύτητα, άρα το ξόδεμα ενέργειας και την αύξηση της θερμοκρασίας. H επιβράδυνση πρέπει να είναι ομαλή για να αποφύγουμε το τρέξιμο του ιδρώτα πάνω στο δέρμα.

O ρουχισμός πρέπει να επιτρέπει την εξάτμιση του ιδρώτα και σε καμμία περίπτωση να τον κατακρατά. Πρέπει να αφαιρούμε ρούχα πριν ιδρώσουμε και να μην έχουμε πάνω μας παρά ρούχα καλά αεριζόμενα και διαπνέοντα. Μετά την προσπάθεια, το βρεγμένο ρούχο που έχει χάσει τις μονωτικές του ιδιότητες, πρέπει να αντικαθίσταται από στεγνά ρούχα πριν γίνει αντιληπτό το κρύο.
Ειδικά σε περιπτώσεις που σταματάμε να περπατάμε έτσι δεν παράγουμε θερμότητα και μπορούμε να κρυώσουμε εύκολα.

Πόσιμα σκευάσματα

post-3252-0-54339000-1351828341Η χρήση τους είναι ιδιαίτερα σημαντική σε αθλήματα που διαρκούν περισσότερο από μία ώρα, αφού η περιεκτικότητά τους σε ηλεκτρολύτες συμβάλλει στην ισορροπία υγρών στο σώμα. Η σύστασή τους επιτρέπει τη γρήγορη απορρόφηση από τον οργανισμό (τόσο ταχεία όσο και το σκέτο νερό), ώστε να καλύπτουν άμεσα τις ανάγκες του οργανισμού, είτε κατά την διάρκεια της κίνησης, για καλύτερες επιδόσεις, είτε για αναπλήρωση των αποθεμάτων.

Τα ισοτονικά ποτά περιέχουν υδατάνθρακες σε μορφή γλυκόζης, φρουκτόζης ή σακχαρόζης και ηλεκτρολύτες όπως νάτριο, χλώριο, κάλιο και φώσφορο. Μπορεί να επίσης να περιέχουν μαγνήσιο, ασβέστιο και βιταμίνη C. Για γρηγορότερη απορρόφηση, το ισοτονικό ποτό πρέπει να περιέχει 6-8% υδατάνθρακες. Ποτά με λιγότερους από 5% υδατάνθρακες, ίσως να μην προσφέρουν βελτίωση στη σωματική απόδοση, ενώ εκείνα που ξεπερνούν το 10-12%, μπορεί να προκαλέσουν γαστρικά προβλήματα και να μειώσουν την απόδοση.

Η κατανάλωση των ισοτονικών ποτών δεν πρέπει να γίνεται ανεξέλεγκτα. Η χρήση τους πρέπει να είναι ρυθμισμένη στις ανάγκες του κυνηγού γιατί μπορεί να επιφέρει σοβαρές γαστρεντερικές διαταραχές. Ένα σωστό ισοτονικό ποτό, πρέπει να είναι εύγευστο, να μην περιέχει απαγορευμένες ουσίες, να μπορεί να βελτιώσει την αθλητική απόδοση και να απορροφάται γρήγορα.

Σε γενικές γραμμές πρέπει να έχουμε άνετα ρούχα, πολύ καλά υποδήματα και μαζί μας νερό, ισοτονικά,  φρούτα …και παστελι !!!

Καλες πορείες σε όλους τους περδικάδες.

Γκριτζαλας Κων/νος
Ιατρός

Σχόλιο του blog: Το παραπάνω άρθρο προέρχεται από δημοσίευση του Γιατρού και περικοκυνηγού κ. Κών/νου Γκριτζάλα στο λογαριασμό του στο facebook το οποίο ευγενικά μας παραχώρησε για δημοσίευση.
Ευχαριστούμε το φίλο και γιατρό Κώστα για τις πολύτιμες συμβουλές του.

Advertisements

From → Διάφορα

Σχολιάστε

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού εγκριθεί και εφόσον δεν περιέχει υβριστικά σχόλια και αυθαίρετους χαρακτηρισμούς.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: