Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ένας «Εθνικός Διάλογος» που Βρωμάει Πολύ …

by στο 14/03/2016

dialogos1Από την μέρα της προαναγγελίας αυτού του περιβόητου «διαλόγου» κάπου τον Αύγουστο, αλλά πολύ περισσότερο από τη μέρα της εξαγγελίας του είναι πάρα πολλά αυτά που «μυρίζουν ύποπτα».
Τι μυρίζουν δηλαδή, βρωμάνε πολύ ας πω καλύτερα μιας και η γενική αίσθηση στην Κυνηγετική Οικογένεια είναι ότι πρόκειται για μια τυπική διαδικασία αναγγελίας ενός προαναγγελθέντος θανάτου.

Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι τα σχόλια τόσο στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ των κυνηγών, τον παρομοιάζουν με το δημοψήφισμα του Ιουλίου που ανεξάρτητα του αποτελέσματος οι αποφάσεις ήταν προειλημμένες.
Γράφει ο Παρασκευάς Γκόλτσος στο huntingtimes:
«Η στάση του υπουργού κυρίου Τσιρώνη εκείνο που μπορεί να δείξει είναι δυο μόνο πράγματα…
Το πρώτο είναι πως κάλεσε σ’ εθνικό διάλογο απλώς για να το κάνει, ώστε να μην μπορεί κανείς να πει πως δεν έγινε «δημοκρατικά».
Το δεύτερο και ίσως το πιο επικρατέστερο σενάριο είναι πως οι αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί και είναι κλεισμένες καλά σ’ ένα συρτάρι και όλα όσα γίνονται είναι για τα μάτια του κόσμου…»
Το Τρίτο Σενάριο, θα συμπλήρωνα εγώ είναι με το πέρας του διαλόγου το ΥΠΕΝ να μην ανακοινώσει καμία απόφαση περί του θέματος, αφήνοντας μας με την υπόσχεση ότι θα αξιολογήσει όλες τις απόψεις πριν νομοθετήσει και κάπου στα τέλη Ιουλίου που θα περιμένουμε τη Ρυθμιστική να «φάμε την κεραμίδα» χωρίς να έχουμε κανένα περιθώριο αντίδρασης.

Η ανακοίνωση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος άλλωστε δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Ρητή, κατηγορηματική και σαφείς, χωρίς ίχνος πολιτικής ή καλοπιάσματος λέει τα πράγματα με το όνομά τους μην αφήνοντας περιθώρια παρερμηνείας.
– Μείωση των κυνηγετικών περιόδων
– Αύξηση των απαγορευμένων στο κυνήγι περιοχών
– Κατάργηση της θηροφυλακής των Κυνηγετικών Οργανώσεων
– Κατάργηση του ρόλου και του έργου των Κυνηγετικών Οργανώσεων,
– Ακόμα και η πλήρης απαγόρευση του κυνηγιού

tsirvnisΔεν ξέρω αν σε κάποιον φαντάζουν υπερβολικά τα παραπάνω, για μένα πάντως είναι η θλιβερή πραγματικότητα. Ο κ. Τσιρώνης άλλωστε απευθυνόμενος στους συντρόφους του «ΟΙΚΟΠΡΑΣΙΝΟΥΣ» τον Αύγουστο ήδη είχε προαναγγείλει (υποσχεθεί;) «αλλαγές που θα προκύψουν μέσω διαλόγου» όταν αυτοί τον κατηγορούσαν ότι υπέκυψε στις πιέσεις των κυνηγών.
Αν κάποιος φαντάζεται ότι οι προθέσεις του είναι καλές και οι «αλλαγές» αυτές θα κινηθούν προς το συμφέρον της αειφορίας του κυνηγιού καλό θα είναι να κατέβει από το ροζ συννεφάκι του αμέσως. Πολιτικές δεσμεύσεις προς τους ψηφοφόρους του είναι και ας μην ξεχνάμε ότι ο Τσιρώνης εκτός από αντίθετος με το κυνήγι είναι ΚΑΙ πολιτικός άρα τα «ψηφαλάκια» παίζουν και αυτά το ρόλο τους. Από κυνηγούς δεν πρόκειται να πάρει, από «ΟΙΚΟΠΡΑΣΙΝΟΥΣ» μπορεί να χάσει, τόσο απλά είναι τα πράγματα.

Το σενάριο να μην κυνηγήσουμε ΚΑΘΟΛΟΥ την επόμενη χρονιά είναι υπαρκτό και δεν χρειάζεται μια απόφαση κατάργησης του κυνηγιού που θα οξύνει απότομα τα πνεύματα. Αρκεί μια απόφαση κατάργησης της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής για να πούμε αντίο στην επόμενη Ρυθμιστική.
Υπάρχει ήδη και είναι σε ισχύ απόφαση του ΣτΕ που προϋποθέτει την επαρκή Θηροφύλαξη για να έχει το δικαίωμα ο Υπουργός να υπογράφει τη Ρυθμιστική κάθε έτους.
Ήδη οι εκπρόσωποι της Δασικής Υπηρεσίας τόνισαν ότι η έλλειψη προσωπικού, μέσων και καυσίμων («άδεια ρεζερβουάρ» ήταν η έκφραση που χρησιμοποιήθηκε) δεν τους δίνει τη δυνατότητα Θηροφύλαξης, οι ίδιοι άνθρωποι σε μια πιθανή προσφυγή από γνωστούς «προσφεύγοντες» θα απαντήσουν ακριβώς το ίδιο, άρα και η απόφαση θα είναι ΣΑΦΩΣ καταδικαστική.

Το θετικό είναι ότι με τις θέσεις της ΚΣΕ συμβαδίζουν και οι απόψεις των επιστημονικών και πανεπιστημιακών φορέων που κλήθηκαν στο «διάλογο».
Οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν κατά την πρώτη συνάντηση είναι τέτοιες που ενισχύουν τους φόβους όλων μας περί «προσχηματικού διαλόγου».

Χαρακτηριστικά τόσο η ΚΣΕ όσο και οι λοιποί φορείς επισήμαναν:

– Την μη ύπαρξη συγκεκριμένης θεματολογίας/κατεύθυνσης του διαλόγου και την άρνηση ανικανότητα ή υπεκφυγή του Υπουργείου να προχωρήσει σε διευκρινίσεις.
– Tο κυνήγι είναι επιστήμη κι έτσι πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί.
– Την ανάγκη της απομόνωσης «ακραίων φωνών» που μιλούν για κατάργηση. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο καθηγητής τους Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου κ. Βλάχος: «Δεν είναι δυνατόν να γίνεται ένας διάλογος για το κυνήγι με τον καθένα που έχει ξεπερασμένες οικολογικές απόψεις. Ο διάλογος αυτός πρέπει να στηρίζεται αυστηρά σε επιστημονικές μελέτες».
– Την χρονική ανεπάρκεια των 45 ημερών που όρισε το Υπουργείο, για την ολοκλήρωση του επονομαζόμενου «Εθνικού Διαλόγου», λόγω του μεγάλου αριθμού των νομοθετημάτων και των αλληλουχιών και αλληλεξαρτήσεων μεταξύ τους, προδίδει ότι είτε είναι ήδη ειλημμένες οι αποφάσεις και ο διάλογος είναι προσχηματικός, είτε ότι αυτοί που τον προσδιορίζουν δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα.

Να επισημάνουμε εδώ ότι το θεσμικό πλαίσιο που καλούνται οι συμμετέχοντες να εξετάσουν σε 45 ΜΟΝΟ μέρες με προοπτική ριζικής αλλαγής του αποτελείται από:
α) πάνω από 30 άρθρα σε διάφορα νομοθετήματα και στον Δασικό Κώδικα, με μεγάλη έκταση το καθένα και με ισχυρούς και πολύπλοκους αλληλοσυσχετισμούς και αλληλεξαρτήσεις μεταξύ τους.

β) μεγάλος αριθμός ΚΥΑ με ισχύ Νόμου
γ) Π.Δ/τα
δ) πολυάριθμες ΚΥΑ
ε) μεγάλος αριθμός Υπουργικών Αποφάσεων
στ) πλήθος ρυθμιστικών της θήρας διοικητικών πράξεων.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

 • Η χώρα μας είναι πλήρως προσαρμοσμένη προς το κοινοτικό δίκαιο σε ότι αφορά την κυνηγετική δραστηριότητα (Απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου)
 • Τους μεγαλύτερους περιορισμούς για το κυνήγι στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, σε επίπεδο χρονικής διάρκειας τόσο θηρεύσιμων ειδών όσο και απαγορευμένων στη θήρα περιοχών.
 • Του γεγονότος ότι η χώρα μας δεν έχει ΠΟΤΕ καταδικαστεί σε κανένα Ερωπαϊκό δικαστήριο.
 •  Το χαρακτηρισμό της θήρας ως «διαχείριση περιβάλλοντος» από Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 • Την αναγνώριση της αειφορίας του σημερινού τρόπου άσκησης της θήρας από την Ε.Ε.
 • Τη δήλωση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος της Ευρώπης κ. Σταύρου Δήμα «Το κυνήγι δεν αποτελεί πρόβλημα για το περιβάλλον, αλλά μέρος της λύσης του προβλήματος»
 • Την απόφαση Συμβουλίου της Ευρώπης, με την οποία 47 χώρες – μέλη, συνυπέγραψαν την επάρκεια νομικού καθεστώτος στην Ελλάδα, μετά από ειδική έρευνα στις δημόσιες Υπηρεσίες
 • Την αναγνώριση από το ΣτΕ του χαρακτήρα του «δημόσιου συμφέροντος» των Κυνηγετικών Οργανώσεων.
 • Την αναγνώριση της Γραμματείας της Συνθήκης της Βέρνης, σε επίσημα πρακτικά της, σχετικά με την αισθητή μείωση της λαθροθηρίας στην Ελλάδα η οποία σημειωτέον προήλθε από την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή των Κυνηγετικών Οργανώσεων για την οποία δεν επιβαρύνεται ΚΑΘΟΛΟΥ το κράτος αλλά συντηρείται με έξοδα αποκλειστικά και μόνο των κυνηγών.
 • Την τεράστια συμβολή της κυνηγετικής δραστηριότητας στην πραγματική οικονομία:
  · 1 δις € ετήσιος τζίρος κυνηγιού
  · 7.000 θέσεις εργασίας στον κυνηγετικό κλάδο
  · 180.000.000 € έσοδα δημοσίου από έκδοση αδειών και ΦΠΑ:
  · 2.000 επιχειρήσεις κυνηγετικών ειδών
 • Τη συμβολή της θήρας στην ενίσχυση του σήμερα διασπασμένου κοινωνικού ιστού.

καθώς και πολλά άλλα ακόμα δεν μπορούμε παρά να αναρωτιόμαστε γιατί ο Αν. Υπουργός κ. Τσιρώνης επιθυμεί τόσο πολύ να αλλάξει εκ βάθρων τα πάντα σχετικά με την κυνηγετική δραστηριότητα;

Τι είναι αυτό που χρήζει αλλαγής και δεν μας το λέει εξ’ αρχής αν όχι η εξαργύρωση επιταγών προς «συντρόφους»;

 

 

 

Σχολιάστε

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού εγκριθεί και εφόσον δεν περιέχει υβριστικά σχόλια και αυθαίρετους χαρακτηρισμούς.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: