Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εθνικού Διαλόγου για το Κυνήγι το Ανάγνωσμα Μέρος Δεύτερο

by στο 13/03/2016

dialogos-diavolos1Κατά τον τρόπο που ξεκίνησε και δείχνει να εξελίσσεται ο Εθνικός Διάλογος για το Κυνήγι ενισχύει την αίσθηση που είχα από την αρχή περί του θέματος.
Ότι πρόκειται δηλαδή για έναν καθαρά προσχηματικό διάλογο με απώτερο σκοπό οι ήδη ειλημμένες αποφάσεις να φαίνεται ότι προέκυψαν κατόπιν διαλόγου και συναίνεσης.

Στα πλαίσια της «Δημιουργικής Ασάφειας» που καλλιεργεί το ΥΠΕΝ το οποίο κατά την εναρκτήρια συζήτηση απέφυγε να δώσει σαφείς θεματολογία και συγκεκριμένους στόχους αφενός και του γεγονότος ότι τόσο το κυβερνών κόμμα όσο και το κόμμα από το οποίο προέρχεται ο Αν. Υπουργός κ. Τσιρώνης έχουν σαφή και δηλωμένη θέση εναντίον του κυνηγιού αφετέρου, συντελεί στη δημιουργία της βεβαιότητας ότι ο απώτερος σκοπός αυτού του φιάσκου είναι η εξαργύρωση προεκλογικών δεσμεύσεων προς συγκεκριμένο κοινό το οποίο δογματικά και ιδεοληπτικά στέκεται απέναντι από την κυνηγετική δραστηριότητα, κόντρα σε κάθε λογική αλλά και σε κάθε επιστημονική άποψη. Άλλωστε ο χρονικός περιορισμός των 45 ημερών για την ολοκλήρωση του αποκλείει εξ’ αρχής την όποια σοβαρή ανάλυση ενός τεράστιου θέματος.

Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί το γεγονός ότι πανεπιστημιακοί καθηγητές έθεσαν θέμα απομόνωσης των ακραίων θέσεων περί κατάργησης του κυνηγίου αναγνωρίζοντας τόσο το διαχειριστικό ρόλο της κυνηγετικής δραστηριότητας, όσο και το θεσμικό ρόλο των κυνηγετικών οργανώσεων.

Δύσκολο όμως να απομονώσει κάποιος αυτές τις δογματικά ιδεοληπτικές φωνές αφού στην ουσία αυτοί είναι οι εμπνευστές και οργανωτές αυτού του διαλόγου. Όταν ο ίδιος ο Αν Υπουργός που ζήτησε το διάλογο για τις αλλαγές που θέλει (και ακόμα δε μας έχει ξεκαθαρίσει ποιες είναι) προέρχεται από τους «ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ» τότε όχι απλά δύσκολο, αδύνατο φαντάζει η συζήτηση αυτή να διεξαχθεί στηριζόμενη σε επιστημονικές αντιλήψεις και όχι σε ιδεοληψίες.

Ίσως στο πνεύμα των παραπάνω να εκδόθηκε και το Δελτίο Τύπου της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος το οποίο ήταν σαφές και ξεκάθαρο. Παρά τα άσχημα νέα που ανακοίνωνε δεν μπορώ παρά να μην επισημάνω ότι αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη τόσο για τη σαφήνεια των θέσεων του όσο και για το ύφος του που απαλλαγμένο από κάθε είδους πολιτικής μαλαγανιάς έδωσε ξεκάθαρα τον τόνο της αντίστασης που πρέπει όλοι μας να προβάλλουμε, περισσότερα γι αυτό όμως μετά τη λαγάνα και το χαλβά.

Κλείνοντας δεν μπορώ παρά να μην εκφράσω την απορία/ανησυχία μου για την εκκωφαντική σιωπή κάποιων διαδικτυακών «Επαγγελματιών Καθησυχαστών» για το θέμα. Κατά ένα περίεργο τρόπο οι προεκλογικά λαλίστατοι αυτοί κύριοι επιλέγουν να αφήσουν ασχολίαστα τα γεγονότα, ποιος να ξέρει γιατί;
Ίσως να πετάνε χαρταετό από σήμερα, ίσως πάλι να περιμένουν τα αποτελέσματα οπότε εκ’ του ασφαλούς να επιλέξουν ή να θριαμβολογήσουν ή να επιρρίψουν ευθύνες …

Σχολιάστε

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού εγκριθεί και εφόσον δεν περιέχει υβριστικά σχόλια και αυθαίρετους χαρακτηρισμούς.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: