Skip to content

Επιστολή στον κ. Τσιρώνη

by στο 09/06/2015

image

   Όχι κύριε Τσιρώνη, δεν θα γίνει έτσι. Δεν θα απαγορέψετε το κυνήγι, λίγο – λίγο με απαγορεύσεις και διατάξεις κρυμμένες μέσα σε σχετικούς ή άσχετους νόμους και διατάγματα.

   Φαίνεται πως η διαχρονική, πάντα επίκαιρη και αειφόρος «Πρόταση για ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της βιοποικιλότητας» ή αλλιώς «πρόταση των 10 πλουσιότερα επιχορηγούμενων», καθώς και όποια άλλη πρόταση σας έφερε οποιοσδήποτε αυτόκλητος και αυτοδιορισμένος «σωτήρας του περιβάλλοντος»,  βρήκε άμεσα θέση στο τραπέζι του δήθεν διαλόγου και της τάχα διαβούλευσης σας. Τη στιγμή όμως που στις προτάσεις αυτές θίγονται θέματα που έχουν να κάνουν με το κυνήγι, και προκειμένου να φύγουν τα «τάχα» και τα «δήθεν» και να υπάρξει πραγματικός διάλογος, πρέπει να εκπροσωπηθούν αληθινά και εξ ίσου και οι κυνηγοί,
να ληφθούν εξ ίσου υπ΄όψιν και οι δικές τους θέσεις και προτάσεις. Έτσι δεν γίνεται ο διάλογος στις δημοκρατίες, κύριε Υπουργέ, της «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας;

Οι WWF Ελλάς, Greenpeace, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, MOm, Καλλιστώ και Δίκτυο Μεσόγειος SOS, έχουν θέση πάνω και δίπλα στο τραπέζι σας. Επίσης έχουν θέση οι προτάσεις και οι θέσεις ανύπαρκτων στην πράξη σφραγιδοσωματείων των 3 και 4 ενεργών μελών. Η Κ.Σ.Ε. και οι 200.000 ταμειακώς τακτοποιημένοι Έλληνες πολίτες που αντιπροσωπεύει, δεν πρέπει να εκπροσωπηθούν εξ ίσου;  Έτσι δεν γίνονται οι διαβουλεύσεις στις δημοκρατίες;

   Ξέρουμε ότι διακαής προσωπικός σας πόθος, καθώς και των φίλων και συνοδοιπόρων σας -είτε αυτοί είναι οι επαγγελματίες των “ΜΚ”Ο, είτε οι παραπληροφορημένοι άνθρωποι των «οικολογικών» οργανώσεων, συνιστωσών και κινημάτων- είναι η απαγόρευση, ο περιορισμός του κυνηγιού, στην κατά το δυνατόν μεγαλύτερη κλίμακα. Όμως δεν γίνεται έτσι στις δημοκρατίες.

 

Είστε υπουργός πλέον, κύριε. Υπουργός όλων των Ελλήνων! Φερθείτε ανάλογα.

Δεν είστε πια ο «πράσινος, δικός ΤΟΥΣ άνθρωπος», είστε ο Υπουργός ΜΑΣ. Νομοθετείτε για λογαριασμό όλων των Ελλήνων και όχι εξ ονόματος των φίλων σας. Τις προσωπικές σας απόψεις, συμπάθειες ή αντιπάθειες κρατήστε τις για όταν ξαναγίνετε κύριος του εαυτού σας. Τώρα δεν είστε. Τώρα ΥΠΗΡΕΤΕΙΤΕ τον Ελληνικό λαό, που ένα μεγάλο, ζωηρό κομμάτι του είναι και οι κυνηγοί.

   Περίπου 300.000 είναι οι Έλληνες πολίτες που εκδίδουν κάθε χρόνο άδεια κυνηγίου.

Άλλοι τόσοι, τουλάχιστον, είναι αυτοί που δεν εκδίδουν άδεια, είτε επειδή είναι μικροί στην ηλικία, είτε γιατί είναι υπερήλικες, κάποιοι γιατί υπηρετούν στο στρατό, σπουδάζουν, είναι άνεργοι ή δεν τους φτάνουν τα 400 ή 700 ευρώ του μισθού τους για να εξασκήσουν νόμιμα την αγαπημένη τους δραστηριότητα. Κυνηγοί όμως δεν έπαψαν, ούτε θα πάψουν να είναι.

Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να τους αγνοείτε, κύριε.

 

Αν σε αυτούς συνυπολογίσετε τα μέλη των οικογενειών μας, τους επαγγελματίες του χώρου μας αλλά και τους χιλιάδες επαγγελματιών της επαρχίας (ξενοδόχους, εστιάτορες, αρτοποιούς, βενζινάδες κ.λ.π.), που κατά τη «νεκρή» χειμερινή περίοδο και όχι μόνον, στηρίζουν, σε μεγάλο ποσοστό, την επιβίωση των επιχειρήσεών τους στην μετακίνηση των κυνηγών από τα αστικά κέντρα προς την ύπαιθρο, θα αθροίσετε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του λαού του οποίου είστε Υπουργός.

Ένα μεγάλο κομμάτι του λαού ΣΑΣ κύριε Υπουργέ, του οποίου τη φωνή δεν ακούτε, δε θέλετε να ακούσετε ή περιφρονείτε απ΄ότι δείχνει η μέχρι τώρα συμπεριφορά σας.

 

   Ένα μεγάλο κομμάτι, του οποίου η φωνή δεν έχει καμιά ελπίδα να ακουστεί σε όλη της την ένταση, σε καμία «ηλεκτρονική διαβούλευση» ή «ανοιχτή διακυβέρνηση» μέσω διαδικτύου και το ξέρετε.  Είναι πάρα πολλοί, είναι δυσανάλογα πολλοί οι αντικυνηγοί στο internet κύριε Υπουργέ και είναι ελάχιστοι οι κυνηγοί. Ο λόγος είναι απλός: όταν οι φίλοι σας δικτυώνονται και διαδικτυώνονται στις αντικυνηγετικές σελίδες, εμείς είμαστε στα βουνά και στα λαγκάδια.  κυνηγάμε, εκπαιδεύουμε ή απλά βγάζουμε βόλτα τα σκυλιά μας, φυτεύουμε δέντρα, επανδρώνουμε πυροφυλάκια, σβήνουμε φωτιές. Άλλες φορές ποτίζουμε δέντρα που κάποιοι «σωτήρες» του περιβάλλοντος φύτεψαν, παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων, αλλά μόλις κλείσανε οι κάμερες και σβήσαν οι προβολείς, φύγανε κι οι «ευαισθητοποιημένοι» χωρίς κανείς τους να γυρίσει να ρίξει μια ματιά πίσω του. Βλέπετε, έχουμε πολλά να κάνουμε εκεί έξω, δεν μας μένει πολύς χρόνος για διαδικτυακή οργάνωση και «ιντερνετικές» μάχες.

Έτσι η οποιαδήποτε ηλεκτρονική διαβούλευση, σχετικά με το κυνήγι, θα εξελιχθεί (το έχουν ήδη οργανώσει) σε μια διαδικτυακή αναμέτρηση μεταξύ κυνηγών και αντικυνηγών, της οποίας το αποτέλεσμα καμία σχέση δε θα έχει με την κοινωνική πραγματικότητα. Είναι σαν να βάζετε 4 λύκους κι 1 πρόβατο, να ψηφίσουν για το τι θα φάνε το βράδυ.

   Αν σας ενδιαφέρει η πραγματική αποτύπωση της κοινής γνώμης, σχετικά με το κυνήγι, ρωτήστε τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους, όσο υπάρχουν ακόμα, ζητήστε τη γνώμη των επαγγελματικών επιμελητηρίων και συλλόγων της περιφέρειας, όσο υπάρχουν ακόμα.

Συνεργαστείτε –έτσι όπως κάνουν σε όλες τις πολιτισμένες χώρες, επιτυγχάνοντας άριστα αποτελέσματα και προσφέροντας πραγματικές υπηρεσίες στο περιβάλλον- με τις κυνηγετικές οργανώσεις που εκπροσωπούν ανθρώπους οι οποίοι νοιάζονται πραγματικά για τη φύση, που ζουν στη φύση, που γνωρίζουν τη φύση.

Οι ψευτοοικολόγοι της μόδας, που «σώζουν» το περιβάλλον από την πολυθρόνα του σαλονιού τους και το πληκτρολόγιο του υπολογιστή τους, χωρίς να έχουν δει ποτέ τους φωλιά ορτυκιού ή μωρό λαγού, που νομίζουν πως άλλο ζώο είναι το αρνί κι άλλο το πρόβατο, μπορούν να εμπλουτίσουν με επιτυχία οποιαδήποτε ηλεκτρονική διαβούλευση, μπορούν –και το κάνουν χρόνια τώρα και με μεγάλη επιτυχία- να βρίσουν, να λασπολογήσουν,  να συκοφαντήσουν τους κυνηγούς, μπορούν να σας βολέψουν «νομιμοποιώντας» άδικες αποφάσεις στηριγμένες πάνω σε κατευθυνόμενες εισηγήσεις, αλλά δεν έχουν να προσφέρουν απολύτως τίποτα στη φύση. Και να θέλουν, δεν ξέρουν πώς να το κάνουν.

   Είναι στημένο το παιχνίδι και το ξέρουμε. Αλλά πλέον ξέρουμε και ότι είμαστε οι πιο στερημένοι κυνηγοί – πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κυνήγι στην Ελλάδα υπόκειται στις περισσότερες απαγορεύσεις και περιορισμούς (ως προς τη διάρκεια, το χώρο, τα θηρεύσιμα είδη, τους τρόπους και τα μέσα θήρευσης) από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης. Και όχι μόνο δεν πρόκειται να δεχτούμε οποιονδήποτε παραπέρα περιορισμό ή απαγόρευση, όχι μόνο δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε ούτε μια σπιθαμή κυνηγότοπου, ούτε μια μέρα απ΄την κυνηγετική περίοδο, αλλά έχουμε σκοπό να διεκδικήσουμε περισσότερες ελευθερίες, με όλους τους τρόπους και τα μέσα που προσφέρουν σε μας οι κοινοτικές αρχές περί ισονομίας και ισοπολιτείας. Για να μη χαθεί ότι με κόπο και αγώνα πετύχαμε όλα αυτά τα χρόνια. Για να κρατήσουμε τους Έλληνες κυνηγούς νόμιμους και συνειδητοποιημένους, τη στιγμή που εσείς θέλετε να τους κάνετε λαθροθήρες. Γιατί αυτό θα γίνει αν επιβάλλετε κι άλλες απαγορεύσεις. Καμιά θηροφυλακή και καμιά αστυνομία περιβάλλοντος δε θα μπορέσει να ελέγξει την αγανάκτηση και την οργή του κόσμου. Χώρια που όπως πάει η οικονομική κατρακύλα της επαρχίας, σε λίγο ο καθένας θα βγαίνει να κυνηγήσει για να βάλει κρέας στο τραπέζι του. Κι όταν γεμίσουν τα δικαστήρια με κατηγορούμενους για λαθροθηρία, οι ίδιοι οι δικαστές θα σας πουν πως νόμος που στέλνει πολύ κόσμο στο σκαμνί, είναι κακός νόμος. Θα γυρίσουμε εκεί που ήμασταν πριν 50 χρόνια, θα ζήσουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, αφού δεν μπορεί κάθε χωριό να έχει κι ένα θηροφύλακα, κάθε βουνό κι ένα δασοφύλακα.

Δώσαμε μάχη κύριε Υπουργέ για να ξεφύγουμε από κεί. Όταν, οι «σωτήρες του περιβάλλοντος»  που σας γυροφέρνουν σήμερα και ζητούν περιορισμούς και απαγορεύσεις της κυνηγετικής δραστηριότητας κάθονταν στα ζεστά τους γραφεία, κακοποιώντας μέχρι και τα παιδικά παραμύθια, προκειμένου να εμφανίσουν στην κοινή γνώμη τους κυνηγούς σαν αιμοδιψή τέρατα, κάποιοι από μας δέρνονταν με τους λαθροθήρες εκεί έξω. Ματώσαμε εκεί έξω κύριε, έχουμε τραυματίες και νεκρούς στη μάχη κατά της λαθροθηρίας. Έχουμε ξοδέψει δισεκατομμύρια, από τα δικά μας χρήματα, χωρίς καμία κρατική ή κοινοτική επιχορήγηση για την πάταξή της. Ξέρετε κάποιον άλλο που να την πολέμησε «στο πεδίο», όπως λένε και οι «ακτιβιστές» φίλοι σας;

   Παρ΄όλο που κάποιοι, λίγοι ευτυχώς, από τους εκπροσώπους μας στέκονται παγωμένοι, άβουλοι και άτολμοι, θεωρώντας την υπαγωγή του κυνηγιού στο Υπουργείο σας άσχημη συγκυρία και την τοποθέτησή σας ως Υπουργού, σχεδόν καταστροφή, η μεγάλη πλειοψηφία των κυνηγών δεν το βλέπει έτσι. Δεν μας τρομάζουν πιά οι δράκοι του παραμυθιού. Και όποιος θελήσει να παίξει μαζί μας, θα αναγκαστεί να παίξει κυνηγητό, όχι κρυφτό, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Σκοπεύουμε να προσφύγουμε όπου χρειαστεί και να διεκδικήσουμε ότι δικαιούμαστε. Κι αν οι ταγοί μας αποδειχτούν για άλλη μια φορά ύποπτα ανεπαρκείς, θα το κάνουμε μόνοι μας, όπου η Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία μας παρέχει αυτό το δικαίωμα.

   Εσείς απ΄την πλευρά σας, δείξτε σε όλους ότι είστε ένας πραγματικος Υπουργός, μιάς αληθινά δημοκρατικής κυβέρνησης και χειριστείτε το θέμα με αληθινά αμερόληπτο τρόπο, χωρίς προσωπικές εμπάθειες και αφορισμούς. Δεν υπάρχει στον κόσμο, ούτε μία μελέτη πανεπιστημίου ή άλλου αξιόπιστου και αμερόληπτου φορέα, που να λέει ότι το κυνήγι κάνει κακό στο περιβάλλον. Τα ψέματα αυτά τα επινόησαν και τα διασπείρουν, μέσα από αναπόδεικτες copy – paste μελέτες, κάποιοι ψεύτικοι ή βαμμένοι «επιστήμονες» και κάποιοι φανατικοί, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται μέσα από θολές και παράξενες διαδικασίες στο στενό σας περιβάλλον σήμερα και καθώς φαίνεται επηρεάζουν τις αποφάσεις σας.  Αλλά, διαχρονικά, οι όποιου είδους φανατικοί μόνο κακό έχουν κάνει στην ανθρωπότητα.

 

   Δεν ξέρω, δεν μπορώ να ξέρω, κύριε Υπουργέ, αν η τοποθέτησή σας στο συγκεκριμένο Υπουργείο, είναι, όπως ακούγεται, αποτέλεσμα μεθοδεύσεων κάποιων οικονομικών συμφερόντων μεγαλοεπιχειρηματιών που θέλουν να περιορίσουν ή να καταργήσουν το ελεύθερο, παραδοσιακό κυνήγι για να στήσουν κυνηγετικά πάρκα και ρεζέρβες με σκοπό το κέρδος ή αν απλά είστε ένα ακόμη παιδί της πόλης, παραπλανημένο, από την καλοστημένη και πολύ καλά διαδεδομένη, ελλείψει  αντιλόγου, αντικυνηγετική προπαγάνδα.

Αν συμβαίνει το πρώτο, δεν μπορώ να κάνω τίποτα, φοβάμαι πως θα καταντήσω να κυνηγώ παράνομα, γιατί όταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση γίνεται υποχρέωση.

Αν συμβαίνει το δεύτερο, είναι εύκολο να καταλάβετε την απάτη: ψάξτε τα πρωτότυπα των παραμυθιών, πριν τα «επεξεργαστούν» οι «φίλοι» σας. Εκεί, ο κυνηγός είναι που σώζει την κοκκινοσκουφίτσα και τα κατσικάκια απ΄τα δόντια του «κακού» λύκου.

   Ζητώ την κατανόηση και την επιείκειά σας όσον αφορά το μακροσκελές της επιστολής μου, αλλά παίζεται η ζωή μου και θίγεται η αξιοπρέπειά μου εδώ, δεν μπορούσα να είμαι συντομότερος

Γιώργος Κ. Αποστολόπουλος

evrodelta@gmail.com

 

Advertisements
One Comment
  1. setter permalink

    Μαλλον οι κυνηγοι δεν εχουν καταλαβη τη μας περιμενη.δε δικαιολογο βεβαια και τη ΚΣΕ, πολυ κατωτερη τον περιστασεων ,αλλα το κυνηγι κινδυνευει,απο φανατικους αντικυνηγους,που πλεων εχουν κυβερνητικα ποστα.
    αν νομιζουμε οτι θα εχουμε ρυθμιστικη οπως τη γνωριζαμε να αλλαξουμε πλευρο!!!!!!!
    βεβαια την ευθυνη την μεγαλη τη ριχνω στη κυνηγετικη [οικογενεια],γιατι οι αντι…μια χαρα κανουν τη δουλεια τους…

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού εγκριθεί και εφόσον δεν περιέχει υβριστικά σχόλια και αυθαίρετους χαρακτηρισμούς.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: