Skip to content

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, ΟΙ ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ

by στο 11/01/2015

Το κείμενο που ακολουθεί ετοιμάζεται εδώ και καιρό από το blog.
Τα γεγονότα μας πρόλαβαν και ήδη υπήρξε συνάντηση του προεδρείου της ΚΣΕ με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.(βλέπε περισσότερα στο: Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας)

Αναγνωρίζουμε αφενός το γεγονός ότι είναι ένα θετικό βήμα δεν μπορούμε όμως παρά να διατηρούμε τον προβληματισμό μας καθώς οι δηλώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας ήταν γενικές και αόριστες.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι το κόμμα του δεν προτίθεται να καταργήσει το κυνήγι και ότι θα συνεργαστεί με τις κυνηγετικές οργανώσεις αλλά δεν είπε κουβέντα για τις ήδη δηλωμένες και επιβεβαιωμένες από τους αρμόδιους τομεάρχες του κόμματός του θέσεις περί μείωσης της κυνηγετικής περιόδου και αύξησης των απαγορευμένων για την κυνηγετική δραστηριότητα περιοχών.

Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας στο παρακάτω κείμενο με την ευχή να πρυτανεύσει στο τέλος η λογική.

stop-syriza

Στις 22 Οκτωβρίου 2014 δημοσιεύτηκαν οι θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το κυνήγι, στα πλαίσια της δημοσίευσης του προγράμματός του για το περιβάλλον και την οικολογία γενικότερα με τίτλο «Σχέδιο προγραμματικού κειμένου προς διαβούλευση του Τμήματος Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού[1]».

Ως κυνηγοί γνωρίζαμε ότι δεν χαίρουμε ιδιαίτερης εκτίμησης από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά το κείμενο προς διαβούλευση ήταν «κεραμίδα στο κεφάλι».
Σύσσωμη η κυνηγετική οικογένεια θορυβήθηκε και τα σχεδιαζόμενα από την αξιωματική αντιπολίτευση έγιναν πρώτο θέμα στον κυνηγετικό τύπο.
Στην αρχή, δυστυχώς, οι επίσημες αντιδράσεις ήταν από χλιαρές μέχρι ανύπαρκτες.
Μόνο ο ΩΡΙΩΝΑΣ είχε εκδώσει μια ανακοίνωση[2] αλλά και αυτός δεν ανήκει (δυστυχώς) στα επίσημα θεσμικά όργανα του κυνηγιού.

Αργότερα και καθυστερημένα, κατά τη γνώμη μας, ενεργοποιήθηκε και η Κ.Σ.Ε. και καλά έκανε, γιατί αυτή είναι η δουλειά της και δεν είναι άσκηση πολιτικής το να κάνει ένας συνδικαλιστικός φορέας (γιατί αυτό είναι ή υποτίθεται ότι είναι η Κ.Σ.Ε.) τη δουλειά του. Κι εμείς που όλα αυτά τα χρόνια κατηγορούσαμε τα μέλη του Δ.Σ. της συνομοσπονδίας πως δεν κάνανε τη δουλειά για την οποία τους εκλέξαμε, τώρα που την κάνουνε, τους κατηγορούμε πως κάνουνε πολιτική. Και πολιτική να κάνουνε και επανάσταση αν χρειαστεί. Αυτή είναι η δουλειά τους. Να προασπιστούν των κυνηγετικών συμφερόντων. Γι αυτό τους στείλαμε εκεί κι αν δεν μας αρέσουν να τους αλλάξουμε. Αλλά να γκρινιάζουμε σήμερα, επειδή κάνουν αυτό για το οποίο χρόνια γκρινιάζαμε πως δεν κάνουν… έλεος συνάδελφοι. Μαντρί ξανά; Δεν μάθαμε τίποτα πια, τόσα χρόνια, για τις πολιτικές στάνες;

Παρακάτω θα επιχειρήσουμε μια ανάλυση των επισήμως πλέον δηλωμένων αντικυνηγετικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την παράθεση κάποιων ιδεών σχετικά με τις δράσεις που θα πρέπει από τώρα να αναλάβουμε.
Θεωρείται χρήσιμο να τονίσουμε ότι ως κυνηγετικό blog ο σχολιασμός μας αφορά αποκλειστικά τις παραπάνω αντικυνηγετικές θέσεις και όχι τον γενικότερο σχολιασμό της πολιτικής και των θέσεων του εν λόγω κόμματος.
Για κανένα λόγο δεν σκοπεύουμε μέσα από ένα καθαρά κυνηγετικό blog να κάνουμε προπαγάνδα υπέρ ή κατά ενός πολιτικού χώρου ή ακόμα να προσπαθήσουμε να υποδείξουμε σε κανέναν τι να ψηφίσει ή τι να μην ψηφίσει μιας και θεωρούμε πως αυτή η απόφαση ανήκει αποκλειστικά στον καθένα και θα την λάβει σύμφωνα με τα πιστεύω του, την ιδεολογία του και τις προτεραιότητές του.

Αλλά πολίτες είμαστε ακόμη. ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ πολίτες.

Σκεπτόμενοι πολίτες – κυνηγοί.

Και θα πάρουμε θέση και θα πούμε τη γνώμη μας σχετικά με τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε ότι αφορά το κυνήγι, έτσι όπως θα κάνουμε και για οποιοδήποτε άλλο κόμμα πάρει θέση. Και όχι μόνο αυτό. Θα προσπαθήσουμε, θα πιέσουμε ΟΛΑ τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΑΝ ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ (;)

(Τώρα, τι ακριβώς εννοούν «διαβούλευση» ή πως ακριβώς αντιλαμβάνονται τη διαβούλευση οι «δημοκράτες» του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο πρόεδρός του αρνείται να δεχτεί την ηγεσία της Κ.Σ.Ε., του επισήμου οργάνου δηλαδή, που εκπροσωπεί τους Έλληνες κυνηγούς και που είναι η δεύτερη, πολυπληθέστερη σε μέλη συνομοσπονδία της χώρας, μετά την ΓΣΕΕ… είναι θέμα το οποίο μάλλον θα χρειαστεί επιστημονική διερεύνηση για να αποκρυπτογραφηθεί).

Κι αν δεν κάνουμε λάθος «διαβούλευση» σημαίνει κουβέντα, συζήτηση, ανταλλαγή επιχειρημάτων. Στον χώρο που αναρτήθηκαν όμως οι πιο κάτω «θέσεις», μπορεί κάποιος μόνο να διαβάσει. Δεν μπορεί να αναρτήσει τη δική του άποψη. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, «διαβούλευση» είναι η ανακοίνωση κάποιων προαποφασισμένων… ή έγινε κάποιο λάθος στην ιστοσελίδα;

Πάμε όμως στις θέσεις:

 1. Αυστηρή εφαρμογή κείμενης νομοθεσίας περί κυνηγετικών αδειών.
 2. Περαιτέρω περιορισμός της κυνηγετικής δραστηριότητας, χρονικά/χωρικά.
 3. Δημιουργία νέων/επέκταση υφιστάμενων πάρκων προστατευόμενης άγριας ζωής.
 4. Ουσιαστική πάταξη λαθροθηρίας με αυτόφωρες διαδικασίες/αύξηση προστίμων/αποτελεσματικότερη φύλαξη.
 5. Τακτικοί έλεγχοι για εξακρίβωση προϊόντων λαθροθηρίας σε καταστήματα εστίασης/πώλησης κρέατος και υπαίθριες αγορές/ αυστηροποίηση ποινών.
 6. Αναβάθμιση της θηροφυλακής, μη εξαρτώμενης από το κυνηγετικό λόμπι. Κατάργηση διατάξεων με τις οποίες παραχωρούνται δημόσιες εξουσίες σε ιδιωτικούς φορείς στον τομέα της δασοφυλακής-θηροφυλακής.

Ι. ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΕΣΕΩΝ

Κατ’ αρχήν κρίνεται σκόπιμο να επισημάνουμε ότι ΟΛΕΣ οι παραπάνω θέσεις που υιοθετήθηκαν ως επίσημες θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αντιγραφή των θέσεων της Ομάδας για τα Δικαιώματα των Ζώων/Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ (χάριν συντομίας παρακάτω θα αναφέρεται ως «ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ») όπως αυτές δημοσιεύτηκαν ήδη από τον Ιούνιο του 2013 στο ecoleft.gr[3], στο blog OIKOLOGEIN[4] αλλά και στην εφημερίδα ΑΥΓΗ[5].
Οι θέσεις της παραπάνω ομάδας μόνο αντικειμενικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν αφού αυτή δηλώνει ευθαρσώς ότι «…ως απώτερο στόχο και ευχή θέτει την κατάργηση του κυνηγιού, μιας παραδοσιακής και στα παλιά χρόνια αναγκαίας για το ανθρώπινο είδος δράσης, που όμως στη σύγχρονη εποχή συνιστά ένα βάρβαρο, στην ουσία του, σπορ, έναν άχρηστο αναχρονισμό, ηθικά καταδικαστέο και κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβληματικό…» (το κείμενο με τα κόκκινα γράμματα είναι αντιγραφή από τη δημοσίευση του «Τμήματος Οικολογίας»  και όχι δική μας ερμηνεία).
Προτείνεται δηλαδή η κατάργηση μιας επιστημονικά, νομικά, ιστορικά και περιβαλλοντικά κατοχυρωμένης, επιστημονικά αποδεδειγμένα και παγκοσμίως αποδεκτά αειφορικής, παραδοσιακής δραστηριότητας μόνο και μόνο γιατί στους ίδιους δεν αρέσει. Επίσης θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όλες οι πιο πάνω «θέσεις» του κόμματος που θέλει να κυβερνήσει τη χώρα, είναι copy – paste των εδώ και χρόνια γνωστών θέσεων των αντικυνηγετικών ΜΚΟ, οι επαγγελματίες καιροσκόποι τυχοδιώκτες των οποίων έχουν ήδη πιάσει στασίδι στους μηχανισμούς του κόμματος, έτσι όπως πολύ καλά ξέρουν να κάνουν, ακολουθώντας με τέχνη και μαεστρία τα εκάστοτε βολικά γι’ αυτούς φυσήματα των πολιτικών ανέμων.

Ας προσπαθήσουμε όμως να αναλύσουμε τις θέσεις της Ομάδας για τα Δικαιώματα των Ζώων/Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ που αποτελούν πλέον επίσημες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. (καλά θα ήταν να δούμε και ποιοι απαρτίζουν την ομάδα αυτή και από ποιες αντίστοιχες «ομάδες» προέρχονται. Η επιστημονική και πολιτική τους προέλευση θα έχει πολύ, μα πάρα πολύ ενδιαφέρον)!

 1. Αυστηρή εφαρμογή κείμενης νομοθεσίας περί κυνηγετικών αδειών.

Υποθέτει κάποιος ότι για να προτείνεται η «Αυστηρή εφαρμογή κείμενης νομοθεσίας» τόσο το «Τμήμα Οικολογίας» όσο και το επίσημο κόμμα θα έχουν στοιχεία ότι η νομοθεσία σήμερα δεν εφαρμόζεται, τουλάχιστον όχι «αυστηρά».
Επίσης υποθέτει ότι για να γίνουν επίσημη θέση ενός κόμματος που διεκδικεί τη διακυβέρνηση της Ελλάδας, τα στοιχεία αυτά είναι ΑΔΙΑΣΕΙΣΤΑ, και βασίζονται σε κάποιες μελέτες αξιόπιστων μελετητών (Πανεπιστημίων π.χ.) και όχι στις χρυσοπληρωμένες γελοιότητες κάποιων βαμμένων, φανατικών και μισαλλόδοξων ψευτοεπιστημόνων.

Διαβάζοντας την αρχική δημοσίευση του «Τμήματος Οικολογίας» βλέπουμε ότι σαν στοιχείο για την μη αυστηρή εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας λαμβάνει μια έρευνα της VPRC για τους κυνηγούς στην Ελλάδα που είχε δημοσιεύσει το άκρως αντικυνηγετικό zoosos [6].
Η συγκεκριμένη έρευνα είχε γίνει ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΑ (!) από την VPRC και είχε απασχολήσει το blog όταν δημοσιεύτηκε.

Κατά την γνώμη μας, αναλύοντάς την μέσα από τη σκοπιά απλών πολιτών που έχουν όμως γνώσεις σχετικά με το αντικείμενο της έρευνας, αυτή μόνο επίσημη και εμπεριστατωμένη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Ο  σχολιασμός μας για την έρευνα έχει δημοσιευθεί στο blog από της 6 Ιουνίου 2013 στο άρθρο με τίτλο «Έρευνα από την VPRC για τους κυνηγούς ή μήπως Έρευνα για τους ΟΠΛΟΦΟΡΟΥΣ στην Ελλάδα;»[7] όπου μπορεί όποιος επιθυμεί να δει αναλυτικότερα.

Επιγραμματικά όμως για την μη εμπεριστατωμένη έρευνα της VPRC θα αναφέρουμε εδώ τα παρακάτω:

 • Ως δείγμα της έρευνας λήφθηκε το 0,012% του ποσοστού των ενήλικων ανδρών (ερωτήθηκαν 480 τυχαία άτομα από τα 4.000.000 ενήλικους άνδρες). Άραγε πόσοι από τους ερωτηθέντες κατοικούν στην επαρχία; Γιατί παίζει ρόλο το που ζει αυτός που ρωτάς για ένα τέτοιο θέμα, έτσι δεν είναι;
 • Αναφέρεται από την VPRC ότι με βάση επίσημα στοιχεία ο αριθμός των κυνηγών στην Ελλάδα ανέρχεται στους 270.000 ενώ για το έτος το οποίο έγινε η έρευνα οι Κυνηγετικές Οργανώσεις αναφέρουν μόλις 185.00 εκδοθείσες άδειες και στην πραγματικότητα οι κυνηγοί ξεπερνούν κατά πολύ το μισό εκατομμύριο (βλέπε υστερόγραφο). Το παραπάνω από μόνο του δείχνει την προχειρότητα και την έλλειψη σοβαρότητας της καθόλου εμπεριστατωμένης έρευνας.
 • Θεωρητικά αφορμή της έρευνας ήταν οι θανατώσεις ζώων με τη χρήση όπλου (πυροβόλου, αεροβόλου κλπ) αλλά αναλύοντας τα αναφερόμενα σε αυτή περιστατικά βλέπουμε ότι ουδεμία σχέση έχουν με το κυνήγι αφού από τα εννέα (9) αναφερόμενα περιστατικά μόνο το ένα αφορά θηρεύσιμο είδος ενώ φτάνουν να χρεώνουν (εμμέσως πλην σαφώς) στους κυνηγούς περιπτώσεις που οικόσιτα ζώα πυροβολήθηκαν με αεροβόλο όπλο, αλλά και ακόμα χειρότερα το περιστατικό όπου Λιμενικός πυροβολούσε αγριοκάτσικα με ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΤΥΦΕΚΙΟ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ:

 1. Μόνο ένα αφορά θηρεύσιμο είδος (αλεπού), το οποίο έλαβε χώρα εντός κυνηγετικής περιόδου και το μεμπτό της υπόθεσης ήταν το κρέμασμα του από κλαδί.
 2. Έξι στα εννέα περιστατικά έλαβαν χώρα εντός κατοικημένων περιοχών, ακόμα δύο πλησίον κατοικημένων περιοχών και το τελευταίο από περίπολο του Λιμενικού σε μια βραχονησίδα.
  Σε καμία εκ των εννέα περιπτώσεων δεν ασκούταν κυνηγετική δραστηριότητα και από πουθενά δεν συνάδει ότι οι δράστες όλων αυτών των περιστατικών (εκτός μίας που όμως επίσης καταγγέλθηκε από κυνηγό) ήταν κυνηγοί, το αντίθετο μάλιστα μιλάμε για ανήλικους, μεθυσμένους ή αδιευκρίνιστους δράστες.
 3. Τρία στα εννέα δεν έγιναν με κυνηγετικό όπλο.
 4. Ακόμα ένα έγινε με παράνομα κατεχόμενο κυνηγετικό όπλο που σίγουρα ο κάτοχός του δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στο κυνήγι.

Εάν η παραπάνω έρευνα μπορεί να χαρακτηριστεί ΕΠΙΣΗΜΟ και ΑΔΙΑΣΕΙΣΤΟ στοιχείο ώστε το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ να έχει πειστεί ότι δεν εφαρμόζεται «η κείμενη νομοθεσία περί κυνηγετικών αδειών» τότε ίσως και θα πρέπει να το ξαναψάξετε λίγο το θέμα. Και να ψάξετε και λιγάκι τους συνεργάτες σας, μη πάθουν κανένα κακό από υπερβολική αντικειμενικότητα και αμεροληψία…

Ευχόμαστε μόνο (και ας μας συγχωρηθεί αυτή η μικρή εκτροπή από τα κυνηγετικά) τα στοιχεία σας επί των προβλημάτων που ταλανίζουν σήμερα τη χώρα μας να είναι πιο σοβαρά, πιο αντικειμενικά και εμπεριστατωμένα, γιατί διαφορετικά θα έχουμε πολλούς λόγους να ανησυχούμε αν εκλεγείτε κυβέρνηση της Ελλάδας.

 1. Περαιτέρω περιορισμός της κυνηγετικής δραστηριότητας, χρονικά / χωρικά.
 2. Δημιουργία νέων / επέκταση υφιστάμενων πάρκων προστατευόμενης άγριας ζωής.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

 • Χρονικά η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου στη χώρα μας έχει κριθεί νόμιμη από Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και είναι κατά πολύ μικρότερη από τις αντίστοιχες περιόδους που ισχύουν στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.
 • Σύμφωνα με έγκυρες επιστημονικές μελέτες που επικαιροποιούνται κάθε χρόνο προκειμένου να εκδοθεί η Ρυθμιστική Υπουργική Απόφαση της περιόδου θήρας, σύμφωνα και με απόφαση του ΣτΕ, κανένα από τα θηρεύσιμα είδη δεν παρουσιάζει μείωση πληθυσμού ή ανήκει σε απειλούμενο είδος και σε κανένα από αυτά δεν επιδρά αρνητικά η περίοδος θήρας.
 • Πάνω από το 35% του Ελληνικού εδάφους είναι ήδη χαρακτηρισμένο ως καταφύγιο άγριας ζωής/χώρου όπου απαγορεύεται το κυνήγι, κατέχουμε δε σαν χώρα κι εδώ την πρωτιά σε μέγεθος απαγορευμένων για το κυνήγι εκτάσεων.

Δεν μπορεί παρά να απορεί κανείς στο που αποσκοπούν οι προτάσεις δύο (2) και τρία (3). Εκτός κι αν απλά εξυπηρετούν την οικοδόμηση καλών σχέσεων και δυνατών δεσμών με τους διαφόρους «πρασίνων» αποχρώσεων πολιτικούς συμμάχους σας και συνδιεκδικητές πλέον της ψήφου των Ελλήνων ψηφοφόρων.

Δεδομένου ότι δεν γίνεται έστω καν αναφορά σε επιστημονική μελέτη σύμφωνα με την οποία τέτοιου είδους χρονικές και χωρικές μειώσεις είναι αναγκαίες, μόνο σε στείρα αντικυνηγετική στάση θα μπορούσαν αυτές να αποδοθούν.
«Ιδεοληψίες» τις χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη[8] και πραγματικά δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε.

Μια τέτοια στάση επίσης είναι αναμενόμενη και κατά κάποιο τρόπο «φυσιολογική» όταν προέρχεται από μία σέχτα φανατικών «ζωόφιλων», θεωρείται όμως απαράδεκτη όταν εκφέρεται από ένα κόμμα που διεκδικεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Απαράδεκτη γιατί εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί να κυβερνήσει δεν θα είναι κυβέρνηση  μόνο των ψηφοφόρων του ή μόνο των «ζωόφιλων» (και πολλές φορές μισάνθρωπων) αλλά κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένων και των κυνηγών (ψηφοφόρων του και μη).

Κατά ποιον τρόπο, για ποιο λόγο και βάση ποιων δημοκρατικών διαδικασιών άραγε, μπορεί η οποιαδήποτε κυβέρνηση να στερήσει ένα νομικά, συνταγματικά, ιστορικά και επιστημονικά κατοχυρωμένο δικαίωμα μιας πολύ μεγάλης μερίδας πολιτών;

Το «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» άνηκε σε μια άλλη εποχή και δεν έχει θέση στις μέρες μας ή μήπως τελικά όταν προέρχεται από αριστερά παύει να είναι φασιστικό και μετατρέπεται σε προοδευτικό;

 1. Ουσιαστική πάταξη λαθροθηρίας με αυτόφωρες διαδικασίες /αύξηση προστίμων/αποτελεσματικότερη φύλαξη.
 2. Τακτικοί έλεγχοι για εξακρίβωση προϊόντων λαθροθηρίας σε καταστήματα εστίασης/πώλησης κρέατος και υπαίθριες αγορές/ αυστηροποίηση ποινών.

Δυο θέσεις και προτάσεις που είναι οι μόνες υπέρ του κυνηγιού και του περιβάλλοντος γενικότερα.

Πραγματικά δεν υπάρχει κανείς μας που να μην εύχεται να συμβεί κάτι τέτοιο μιας και ο κυριότερος εχθρός του κυνηγού είναι ο λαθροθήρας.
Για χρόνια η κυνηγετική οικογένεια ζητούσε και απαιτούσε ελέγχους και συλλήψεις λαθροθηρών κρεατοσυλλεκτών από τα (ανύπαρκτα) Δασαρχεία και σίγουρα κάτι στο οποίο θα βρείτε όλους τους κυνηγούς αρωγούς σας.
Ενώ όμως υποστηρίζετε τους ελέγχους σε όλα τα επίπεδα έρχεται το οξύμωρο της έκτης πρότασης σας.

 1. Αναβάθμιση της θηροφυλακής, μη εξαρτώμενης από το κυνηγετικό λόμπι. Κατάργηση διατάξεων με τις οποίες παραχωρούνται δημόσιες εξουσίες σε ιδιωτικούς φορείς στον τομέα της δασοφυλακής-θηροφυλακής.

Εκ’ πρώτοις και πριν αρχίσουμε την ανάλυση της έκτης πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσαμε να μην σταθούμε στην εμφανή αντικυνηγετική διάθεση αυτής.

Από μόνος του ο χαρακτηρισμός της κυνηγετικής οικογένειας ως «λόμπι» κάθε άλλο παρά φιλικός ή ουδέτερος είναι προς τα εμάς είναι.
Η απόλυτη αντιγραφή της θέσης του «Τμήματος Οικολογίας» και των ΜΚΟ της κυρίας Μπιρμπίλη, δίνει τη βεβαιότητα ότι το επίσημο όργανο του κόμματος που την υιοθέτησε αυτούσια έχει μονομερή (παρα)πληροφόρηση τόσο για την θηροφυλακή όσο και για το κυνήγι γενικότερα.

Μας είναι αδύνατον να κατανοήσουμε κατά ποιον τρόπο και με ποια κριτήρια, ένα κόμμα που διεκδικεί με σοβαρές πιθανότητες τη διακυβέρνηση της χώρας, χαρακτηρίζει ελαφρά τη καρδία μια νομοθετικά κατοχυρωμένη και θεσμοθετημένη δραστηριότητα ως «λόμπι» (ομάδα πίεσης).

Ως ομάδα πίεσης ή Λόμπι κατά τον Σβάρτσενμπεργκ ορίζεται: «μια οργάνωση που δημιουργήθηκε με σκοπό την υπεράσπιση συμφερόντων και που ασκεί πίεση στις δημόσιες αρχές για να τους αποσπάσει αποφάσεις σύμφωνες με συγκεκριμένα συμφέροντα» [9]

Μόνο που στην περίπτωση του κυνηγιού, επαναλαμβάνουμε και τονίζουμε ότι πρόκειται για μια νομικά, συνταγματικά, ιστορικά και επιστημονικά κατοχυρωμένη δραστηριότητα, όχι για κάποιο υπόγειο, παράνομο και ύπουλο ρεύμα που προσπαθεί να υπονομεύσει για δικά του συμφέροντα. Ας αφήσουμε όμως την αντικυνηγετική διάθεση της πρότασης και ας περάσουμε στο σχολιασμό της.

Αγνοούν άραγε στο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει δημόσια υπηρεσία επιφορτισμένη με τα καθήκοντα θηροφύλαξης;

Δε γνωρίζουν άραγε ότι τα Δασαρχεία είναι τα κατ’ αρχήν σύμφωνα με το νόμο υπεύθυνα για τον έλεγχο της θήρας;

Εφόσον απαιτούν (και καλά κάνουν) τον έλεγχο εφαρμογής του νόμου από δημόσιους φορείς γιατί αναφέρονται σε «αναβάθμιση της θηροφυλακής» και δεν μιλούν ευθέως για αναβάθμιση – στελέχωση – εξοπλισμό των Δασαρχείων ώστε να μπορούν να κάνουν επιτέλους τη δουλειά τους στον τομέα της θηροφύλαξης;

Όπως και να το κάνουμε, η υπάρχουσα θηροφυλακή, είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, είναι υπερήφανο δημιούργημα των κυνηγών.

    Τη στιγμή που τα επίσημα αρμόδια όργανα της ευρωπαϊκής Ένωσης, μελετούν τον τρόπο που λειτουργεί η θηροφύλαξη στην Ελλάδα, με σκοπό να επεκτείνουν τον τρόπο αυτό και στις υπόλοιπες χώρες της, αφού χαρακτηρίστηκε ο αποτελεσματικότερος όλων, την ίδια αυτή στιγμή στην χώρα μας, κάποιες θολές και σε πολλές περιπτώσεις ελεγχόμενες από τα όργανα του νόμου ΜΚΟ και κάποιες «ομάδες» που «σώζουν» το περιβάλλον από τον καναπέ τους, ζητούν την κατάργηση της θηροφυλακής. Έχετε εξαπατηθεί, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ ή μήπως έχετε πολλούς ημέτερους να βολέψετε;

Από το υστέρημά μας τη φτιάξαμε, από το υστέρημά μας τη στελεχώσαμε, από το υστέρημά μας την εξοπλίσαμε, από το υστέρημά μας την εκπαιδεύσαμε και με το υστέρημά μας την συντηρούμε εμείς οι κυνηγοί και μόνο χωρίς να επιβαρύνουμε τον κρατικό κορβανά στο ελάχιστο.

Αντίθετα από τις χιλιάδες μηνύσεις που υποβάλλονται εκ μέρους των οργάνων της, τις ποινές και τα πρόστιμα που αυτές επισύρουν, μπαίνουν σημαντικά ποσά στα ταμεία του κράτους.

Βάση ποιου νόμου, ποιας λογικής ή ποιας σκοπιμότητας σκοπεύετε λοιπόν να μας την «απαλλοτριώσετε»;

Όσο για τους ελέγχους και τα αποτελέσματα της σε σχέση με την αντίστοιχη δημόσια υπηρεσία; Μιλάμε για μη συγκρίσιμα μεγέθη κύριοι, οι χιλιάδες των ελέγχων της θηροφυλακής των κυνηγετικών οργανώσεων[10][11] σε σχέση με τις μερικές δεκάδες των Δασαρχείων.

Θα έπρεπε βέβαια να γνωρίζετε ή να φροντίσετε να μάθετε τον σκοπό ίδρυσης και ύπαρξης της.

    Η θηροφυλακή των Κυνηγετικών Οργανώσεων δεν φτιάχτηκε για να καταργήσει την αντίστοιχη κρατική των Δασαρχείων αλλά για να καλύψει την πλήρη απουσία της, για να συμπληρώσει τα τεράστια κενά που υπήρχαν τότε και τα οποία έχουν εκμηδενισθεί χάρη στις κοινές ακούραστες προσπάθειες. Και αφού με το χρόνο επετεύχθη η απόλυτη συνεργασία, φτάσαμε στο σημείο τον διαχωρισμό μεταξύ «κρατικών» και «ιδιωτικών» θηροφυλάκων, να τον κάνουν μόνο οι επαγγελματίες λαθροθήρες, γιατί αυτό τους βολεύει. Ούτε αυτό σας λέει κάτι; Η πιο επιτυχημένη περίπτωση, το καλύτερο παράδειγμα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα! Πόσο φανατικός ή πόσο τυφλωμένος από τα προσωπικά του συμφέροντα πρέπει να είναι κάποιος για να προσπαθεί να το καταστρέψει…

Πάγιο αίτημα των κυνηγών ήταν αποτελεσματικότερη φύλαξη και πάταξη της λαθροθηρίας μόνο που για χρόνια έπαιρναν την απάντηση των Δασαρχείων ότι αδυνατούσαν γιατί είτε δεν είχαν προσωπικό, μέσα κίνησης, εξοπλισμό, καύσιμα κλπ είτε γιατί δεν μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδα των υπερωριών – νυχτερινής εργασίας του προσωπικού τους.

Αυτό το κενό ήρθε να αναπληρώσει η δική μας θηροφυλακή και για αυτό εμείς οι κυνηγοί και μόνο εμείς επιβαρυνόμαστε με 7.500.000 ευρώ ετησίως.
Αυτή η θηροφυλακή που λίγο ως πολύ την παρουσιάζετε ως ένα είδος «ιδιωτικού στρατού» μετράει (δυστυχώς) μέχρι και θύματα στο καθήκον.
Ένα καθήκον που εκτελεί με αυταπάρνηση 365 μέρες το χρόνο και 24 ώρες τη μέρα.

Εάν λοιπόν και εφόσον δεν σας αρέσει, φροντίστε πρώτα να εξοπλίσετε τα Δασαρχεία και όταν (αν ποτέ) αυτά φτάσουν στο επίπεδο να μπορούν να εκτελέσουν αποτελεσματική θηροφύλαξη, τότε καταργήστε τη δικιά μας.
Χάρη θα μας κάνετε αφού σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς θα προτιμούσαμε αυτά τα 7.500.000 να πηγαίνουν σε φιλοθηραματικές δράσεις όπως σπορές και εμπλουτισμούς βιοτόπων, δημιουργία σημείων υδροληψίας, διαμόρφωση φυσικών πηγών και άλλες πολλές δράσεις πού ούτως ή άλλως γίνονται και τώρα πάλι με έξοδα και προσωπική εργασία των κυνηγών ενώ τα χρήματα από τις άδειες που εισπράττει το δημόσιο γίνονται «πράσινο ταμείο» και σήμερα τα ψάχνει και δεν μπορεί να τα βρει ο Εισαγγελέας!

Προσοχή όμως, πρώτα φτιάξτε την κρατική θηροφυλακή και μετά καταργήστε τη δικιά μας γιατί αλλιώς θα είστε η χαρά του λαθροθήρα.

Όλοι οι κρεατάδες οπλοφόροι έμποροι θα πίνουν νερό στο όνομα σας μιας και θα αυξηθούν τα κέρδη τους, χαμένο θα είναι μόνο το περιβάλλον.

Και στο σημείο αυτό μπαίνει «η ερώτηση του εκατομμυρίου»:

Η «θηροφυλακή του κυνηγετικού λόμπι» θα καταργηθεί, αφού υπάρχει ή θα υπάρξει αντίστοιχη (ή ευχόμαστε καλύτερη) κρατική υπηρεσία…

Με το λόμπι των «περιβαλλοντολόγων», των «οικοευαίσθητων» των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, των κάθε λογής εταιρειών, συλλόγων, σωματείων, ομάδων κ.λ.π., των ψευτοεπιστημόνων και των παρατρεχάμενών τους που βρήκανε τον τρόπο, όταν ξυπνήσανε οι κουτόφραγκοι, πατώντας πάνω στην αγωνία του μέσου αστού για την κατάντια της φύσης, να ροκανίζουν τα χρήματα των ευρωπαϊκών και Εθνικών ταμείων, χωρίς να προσφέρουν τίποτα παρά copy – paste μελέτες αμελέτητες και τρόμο για την επερχόμενη «καταστροφή», τι θα κάνετε, σύντροφοι;

Γιατί Υπουργείο περιβάλλοντος έχουμε. Και το Υπουργείο έχει την οργάνωση και τα όργανα για να κάνει τη δουλειά του. Και επιστημονικούς συμβούλους και συνεργάτες έχει (εδώ θα πρέπει να προσέξετε, γιατί σε καίριες θέσεις έχουνε χωθεί πολλοί συνεταίροι ή (και) σύζυγοι ιδιοκτητών και συνεταίρων των ΜΚΟ, η αντικειμενικότητα των οποίων αποτελεί ανέκδοτο). Και πανεπιστήμια έχουμε και ΤΕΙ έχουμε και σχολές περιβαλλοντικής εκπαίδευσης έχουμε, μια χαρά μπορούμε να έχουμε τις μελέτες και τις κατευθύνσεις που χρειαζόμαστε για την σωστή και αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος της χώρας μας. Και σχετικές οδηγίες, συχνά – πυκνά έρχονται από την Ε.Ε. Τι τους χρειαζόμαστε άραγε όλους τους πιο πάνω; Θα τους καταργήσετε κι αυτούς, θα τους πετάξετε έξω από τα Υπουργεία… Αφού έχουμε την κυβερνητική οργάνωση, δεν τις χρειαζόμαστε τις μη κυβερνητικές. Έτσι δεν είναι; Θα τους δώσετε δρόμο ή δεν βολεύει;

Συνοψίζοντας την ανάλυση επί των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και επειδή αρνούμαστε να πιστέψουμε ότι ένα κόμμα που διεκδικεί την διακυβέρνηση της χώρας, επιθυμεί να καταργήσει μια νομικά και επιστημονικά κατοχυρωμένη, απολύτως συμβατή με το περιβάλλον, αειφορική δραστηριότητα, από ιδεοληψία και μόνο, στο μοναδικό συμπέρασμα που μπορούμε να καταλήξουμε είναι ότι δυστυχώς πήρε θέση για μια δραστηριότητα μη φροντίζοντας πριν να έχει μια σφαιρική και ολοκληρωμένη πληροφόρηση επ’ αυτής αλλά αρκέστηκε στην μονομερή παραπληροφόρηση μιας ομάδας φανατικών που επιθυμεί ατεκμηρίωτα και αδικαιολόγητα την κατάργησή της με μόνη «αιτιολόγηση» ότι ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αν και εφόσον θελήσουν να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση θα δουν ότι όχι μόνο δεν θα έχουμε διαφορές ή διαφωνίες αλλά υπάρχει κοινός σκοπός και στόχος.

Να θυμόσαστε κύριοι ότι οι μεγαλύτερες καταστροφές σε βάρος της ανθρωπότητας και του πολιτισμού της έγιναν όπου και όταν ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία γίνανε κυβέρνηση.

ΙΙ. ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

 1. Αντιδράσεις Κυνηγών

Με την δημοσίευση των παραπάνω θέσεων και τη δημοσίευσή τους στον έντυπο και ηλεκτρονικό Κυνηγετικό τύπο υπήρξε πληθώρα αντιδράσεων και ανησυχίας.

Πάρα πολλοί συνάδελφοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα εξαγγελλόμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ σχέδια.

Οι συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν έντονες και όχι πάντα κόσμιες.

Η γενική θέση όλου του κυνηγετικού κόσμου ήταν αντίθετη σε αυτές τις σχεδιαζόμενες απαγορεύσεις και καταργήσεις.

Υπήρξαν όμως και συνάδελφοι οι οποίοι εξέφρασαν μια λίγο διαφορετική άποψη στην οποία θεωρούμε ότι θα πρέπει να αναφερθούμε.
Χαρακτηριστικό σχόλιο συναδέλφου ήταν «Εμένα με νοιάζει πιο πολύ το μεροκάματο γιατί η έλλειψη αυτού θα μου κόψει έτσι κι αλλιώς το κυνήγι».
Χίλια δίκια έχεις αδερφέ και εφόσον πιστεύεις ότι με μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έχεις μεροκάματο πολύ καλά θα κάνεις και να τον ψηφίσεις και να τον υποστηρίξεις αλλά κατά ποιο τρόπο η διακοπή του κυνηγιού θα δώσει μεροκάματο; Είσαι ενήμερος για τον τζίρο που γίνεται στη χώρα γύρω από το κυνήγι; Ξέρεις πόσες χιλιάδες οικογενειών θα χάσουν το ψωμάκι τους με την κατάργησή του; Ή σε νοιάζει μόνο το δικό σου μεροκάματο;

Άλλος συνάδελφος αγανακτισμένος είχε πει: «Έλεος πια ρε παιδιά, δεν μπορεί να κατηγορείτε την αριστερά για τα πάντα σε αυτόν τον τόπο».
Αδερφέ ποιος έθεσε ποτέ θέμα δεξιάς και αριστεράς;

Το πρόβλημα όλων μας ήταν οι αστήριχτες και ατεκμηρίωτες θέσεις περί περιορισμού (που στην ουσία σημαίνει κατάργηση της Κυνηγετικής Δραστηριότητας), ουδέποτε τέθηκε θέμα της ιδεολογίας αυτού που θέλει να μας το κόψει.

Εκτός και αν το κυνήγι είναι μια δεξιά διαδικασία που θα την καταργήσει η αριστερά και θα σώσει τον τόπο αλλά αν θέλεις να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους και να κρίνουμε ιδεολογικά (όσον αφορά το κυνήγι πάντα) τις θέσεις του κόμματος που υποστηρίζεις, όποιος θέλει να καταργήσει κάτι που δεν του αρέσει μόνο και μόνο γιατί δεν του αρέσει ή επειδή έτσι γουστάρει το συνεταιράκι του ούτε αριστερός ούτε δεξιός είναι φίλε μου, ΦΑΣΙΣΤΑΣ λέγεται.

Χαρακτηριστικότερη όλων όμως ήταν η αντίδραση του κ. Δημήτρη Χαμπίδη, λαγοκυνηγού και Συντονιστή Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας.

Ο συνάδελφος κυνηγός κ. Χαμπίδης με επιστολή του[12] στην εφημερίδα «ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΑ ΝΕΑ» (δημοσιεύτηκε στις 19/11/2014 στο φύλλο 69 της εφημερίδας) κατηγόρησε το έντυπο για «… ανήθικη συκοφαντική επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ».

Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα απαντήσουμε για λογαριασμό του εντύπου, το έκαναν άλλωστε ήδη πολύ εύστοχα οι συντελεστές του αλλά αγαπητέ συνάδελφε, θα θέλαμε να μας λύσεις αν μπορείς, μερικές απορίες.
Με το χέρι στην καρδιά και σε συνάρτηση και των δύο ιδιοτήτων σου, και του λαγοκυνηγού και του κομματικού στελέχους, πραγματικά πιστεύεις πως σαν κυνηγός είσαι μέτοχος «μιας παραδοσιακής και στα παλιά χρόνια αναγκαίας για το ανθρώπινο είδος δράσης, που όμως στη σύγχρονη εποχή συνιστά ένα βάρβαρο, στην ουσία του, σπορ, έναν άχρηστο αναχρονισμό, ηθικά καταδικαστέο και κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβληματικό» όπως χαρακτήρισε το κυνήγι «Η Ομάδα για τα Δικαιώματα των Ζώων/Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ»;

Είναι και δική σου ευχή η κατάργηση του κυνηγιού;

Πραγματικά πιστεύεις πως τα μνημόνια, τα χρέη, τα κλεισμένα μαγαζιά, η απελπισία και η κατάθλιψη που βασανίζει όλους μας θα περάσουν αν το κυνήγι περιοριστεί χωρικά και χρονικά ή αν δημιουργηθούν νέα ή επεκταθούν κι άλλο τα υφιστάμενα πάρκα άγριας ζωής;

Πραγματικά αισθάνεσαι μέλος ενός «λόμπι» με ιδιωτικό στρατό την θηροφυλακή που θα πρέπει να καταργηθεί;

Αυτά περιμένουμε να μας πεις και όχι να μας προτρέπεις τι να ψηφίσουμε και τι όχι κ. συνάδελφε και περισσότερο γι αυτά περιμένουμε να μιλήσεις στα κεντρικά όργανα του κόμματος σου όπου έχεις λόγο και σαν κυνηγός πρέπει να πάρεις θέση, να τους ενημερώσεις τους ανθρώπους σωστά, γιατί ούτε σωστά, ούτε σφαιρικά πληροφορημένοι είναι. Κι όταν το κάνεις θα μας βρεις όλους δίπλα σου.

Από εσένα και άλλους κυνηγούς που είναι στελέχη του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ περιμένουμε να απαλλάξετε την κεντρική ηγεσία του κόμματος σας από την μονόπλευρη παραπληροφόρηση των διάφορων τμημάτων «οικολογίας» και των επαγγελματιών της ψευτοοικολογίας και να τους πεις και τη δική μας τη θέση.

Αν το κάνεις αυτό τότε πίστεψέ μας, δεν θα χρειαστεί να προτρέψεις αυτούς που θέλουν να σας ψηφίσουν, θα το κάνουν από μόνοι τους.
(Η επιστολή του κ. Δημητρίου Χαμπίδη και η απάντηση της των «ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ» σαρώθηκε με την άδεια της εφημερίδας και δημοσιεύεται ΕΔΩ για όσους δεν την διάβασαν).

 1. Αντιδράσεις Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας

Δυστυχώς ένα τμήμα στο οποίο θα επιθυμούσαμε να έχουμε να γράψουμε κατεβατά αλλά όπως συνήθως η ΚΣΕ είναι πάλι πίσω από τις εξελίξεις.

Οι μόνες έως τώρα γνωστές αντίδραση της ΚΣΕ ήταν μια ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της στην εκπομπή «ΚΥΝΗΓΟΙ ΣΤΗ ΣΕΝΤΡΑ»[8] και ένα «ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ»[14].
(Για όσους δεν την άκουσαν έχει δημοσιευτεί ηχογραφημένη από το iHunt και μπορείτε να την βρείτε ΕΔΩ.)

Στην εν λόγω συνέντευξη ο πρόεδρος ανέλυσε με λεπτομέρειες τις (άκυρες) θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ παραθέτοντας στοιχεία για το αντίθετο αλλά δεν απάντησε (σκοπίμως ή εκ παραδρομής) στην αρχική ερώτηση που του τέθηκε και είχε ως εξής «Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε σε ότι αφορά τις ενέργειες που έχετε ήδη, και ξέρουμε ότι ήδη το έχετε κάνει, έχετε ξεκινήσει για να είσαστε έτοιμοι σε περίπτωση που αυτά που φαντάζουν ως υπερβολές και ευτράπελα γίνουν πράξη.»
Αυτός δεν απάντησε και εμείς για ακόμα μία φορά δεν ενημερωθήκαμε για το τι μέλει γενέσθαι οπότε για μία ακόμα φορά είμαστε ανενημέρωτοι, για να μην πω ότι έχουμε καταντήσει ΑΝΗΜΕΡΟΙ από νεύρα και θυμό.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το Ενημερωτικό Δελτίο της ΚΣΕ.
Σωστή ανάλυση δηλαδή  για τις αντικυνηγετικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε κουβέντα για το τι θα κάνουμε σε περίπτωση υλοποίησής τους.

Τελικά έχει κατά νου η ΚΣΕ τι θα κάνει αν σε περίπτωση μετά τις επόμενες εκλογές είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόσει τις θέσεις του ή για ακόμα μία φορά θα κλαίμε για χαμένα κυνήγια (Μάρτιος, Απριλιάτικα κλπ);

Θα θέλαμε όμως να σταθούμε σε δυο σημεία της συνέντευξης ακόμα.

Ανέφερες πρόεδρε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ανταποκριθεί σε επιστολή που εστάλη για να συζητηθούν οι θέσεις του περί του κυνηγίου αλλά δεν μας είπες από πού εστάλη αυτή η επιστολή.

Σύμφωνα με τα όσα διαβάσαμε στον κυνηγετικό τύπο η επιστολή εστάλη από την Δ’ ΚΟΣΕ, αν και εφόσον ισχύει αυτό, γιατί δεν έχει ακόμα αντιδράσει η ΚΣΕ σαν πανελλήνιο κυνηγετικό όργανο;

Μήπως τα εξαγγελλόμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ αφορούν μόνο τους κυνηγούς της Στερεάς Ελλάδας;

Θετικό επίσης ήταν ότι αναγνώρισε ο πρόεδρος την ευθύνη της ΚΣΕ για την μη επαρκή (παντελώς απούσα και ανεπαρκείς κατά τη γνώμη μας) ενημέρωση των κυνηγών για τα θέματα – προβλήματα που απασχολούν το κυνήγι.
Πέραν της αναγνώρισης του προβλήματος όμως πρόεδρε καλό είναι να γίνουν αυτά που πρέπει για να αλλάξει αυτή η κατάσταση και όχι ακόμα και σήμερα στην επίσημη ιστοσελίδα της ΚΣΕ να μην υπάρχει καν αναφορά για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

ΙΙΙ. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 

 1. Προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θεωρούμε ως Έλληνες πολίτες – κυνηγοί ότι πριν υιοθετήσετε πλήρως τις προτάσεις της «Ομάδας για τα Δικαιώματα των Ζώων/Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ» καλό θα ήταν να είχατε και μια ενημέρωση από κυνηγούς αλλά και επιστήμονες θηραματολόγους σχετικά με το κυνήγι. Προσέξτε, οι επιστήμονες της παραπληροφόρησης σας δεσμεύουν σε δηλώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με δικαιοσύνη, ισονομία, ισοπολιτεία, βασικά συστατικά μιας αριστερής, δημοκρατικής διακυβέρνησης.

Ποτέ δεν είναι αργά και ελπίζουμε να το πράξετε έστω και τώρα.

 1. Προς την ΚΣΕ.

Ελπίζουμε ως κυνηγοί ότι δεν θα βρεθούμε για ακόμα μία φορά να κυνηγάμε τις (δυσάρεστες) εξελίξεις και ότι θα βρεθούμε μπροστά από αυτές.
Θεωρούμε απαραίτητο την ενημέρωση – οργάνωση όλου του κυνηγετικού κόσμου ώστε σε περίπτωση που οι παραπάνω εξαγγελίες γίνουν πράξη να είμαστε έτοιμοι για δυναμικές αντιδράσεις.
Παράλληλα (αν και νομίζουμε ότι αυτό ήδη το κάνετε) τη νομική διερεύνηση ώστε σε περίπτωση αντίθετων νομοθετημάτων να μπορούμε άμεσα να προσφύγουμε στα δικαστήρια (Άρειο Πάγο, ΣτΕ, Ευρωπαϊκά κλπ) που έχουν ήδη κρίνει το κυνήγι ως νόμιμο και συμβατό με το περιβάλλον.

 1. Προς το Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών.

Θεωρούμε αδιανόητο, μπροστά σε τόσο τραγικές για το κυνήγι εξελίξεις, το ΚΕΚ να τηρεί μια τόσο εκκωφαντική σιωπή.
Αν θέλουμε να λέμε ότι υπάρχει «Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών» αυτό θα πρέπει να είναι παρόν σε όλες τις εξελίξεις και όχι να το θυμόμαστε ελάχιστα λίγο πριν τις ευρωεκλογές.

Επίσης ίσως τώρα μπορέσουν κάποιοι να καταλάβουν τη γκρίνια ορισμένων από μας για τις περιβόητες επιστολές στήριξης[13]

 1. Προς τον Κυνηγετικό Τύπο

Ως πολίτες – ΚΥΝΗΓΟΙ έχουμε και ένα επιπλέον κριτήριο ψήφου: την γνώμη που έχουν τα κόμματα για το κυνήγι αλλά και ποιες είναι οι προθέσεις τους για την κυνηγετική δραστηριότητα.

Θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ζητήσουμε ως κυνηγοί τις επίσημες απαντήσεις των πολιτικών κομμάτων σε μια σειρά από ερωτήματα που αφορούν το μέλλον και την συνέχιση του τρόπου ζωής μας.
Βασικό όμως είναι να πάρουμε συγκεκριμένες και καθαρές απαντήσεις, όχι ευχολόγια και φιλικά χτυπήματα στην πλάτη. Ειδικά από τα τελευταία χορτάσαμε και δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που το «φιλικό χτύπημα στην πλάτη» έγινε πισώπλατη μαχαιριά.

Ο καλύτερος κατά την άποψη μας τρόπος να εξασφαλίσουμε τις απαντήσεις που θέλουμε αλλά και να κάνουμε τα κόμματα να κατανοήσουν το μέγεθος της αγωνίας της κυνηγετικής οικογένειας για το μέλλον του τρόπου ζωής μας, ενός τρόπου που κληρονομήσαμε από τους πατεράδες μας και τον χρωστάμε στα παιδιά μας, είναι να καταρτιστεί ένα ερωτηματολόγιο το οποίο να αποσταλεί από τον κυνηγετικό έντυπο τύπο. Ο ηλεκτρονικός μπορεί να ακολουθήσει αλλά το βασικό είναι να υποβληθεί από τα κυνηγετικά έντυπα γιατί, όπως και να το κάνουμε, θα έχουν πολύ πιο σοβαρή αντιμετώπιση από τους αποδέκτες.
Τα κυνηγετικά έντυπα έχουν αποδείξει τόσα χρόνια ότι παλεύουν για το καλό του κυνηγίου, χάνουν όμως μεγάλο κομμάτι της ενέργειάς τους στον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Απαιτούμε από σας να συνεργασθείτε, τούτη τη δύσκολη στιγμή, να παλέψετε όλοι μαζί, σε μια κοινή γραμμή, με σκοπό την επίτευξη του κοινού (θέλουμε να πιστεύουμε) στόχου. Έτσι λοιπόν θα θέλαμε να προτείνουμε μια συνεργασία, έναν συνεταιρισμό σας αν θέλετε, προκειμένου οι αποδέκτες του ερωτηματολογίου να καταλάβουν τη σοβαρότητα που έχει για όλους τους κυνηγούς η συνέχιση του παραδοσιακού ελεύθερου κυνηγιού. Προτείνουμε κοντολογίς να δημιουργηθεί ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο θα δημοσιευθεί ταυτόχρονα σε όλα τα κυνηγετικά έντυπα και θα αποσταλεί ταυτόχρονα προς όλα τα κόμματα, ζητώντας από αυτά να απαντήσουν καθαρά και άμεσα έτσι που να μπορέσουν να ενημερωθούν έγκαιρα οι πάνω από 500.000 Έλληνες κυνηγοί και οι γύρω από αυτούς πολίτες της χώρας.

 1. Προς τον κυνηγετικό κόσμο.

Επειδή πιστεύουμε ακράδαντα ότι όλοι εμείς που κυνηγάμε δεν εξασκούμε «μια παραδοσιακή και στα παλιά χρόνια αναγκαία για το ανθρώπινο είδος δράση, που όμως στη σύγχρονη εποχή συνιστά ένα βάρβαρο, στην ουσία του, σπορ, έναν άχρηστο αναχρονισμό, ηθικά καταδικαστέο και κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβληματικό…» καλό είναι να εκφράσουμε με όποιο τρόπο έχει ο καθένας από εμάς την αντίθεσή μας στις ιδεοληψίες της «Ομάδας για τα Δικαιώματα των Ζώων/Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ».

Ιδιαίτερα και αντί επιλόγου θα θέλαμε να αναφερθούμε στους Κυνηγούς – ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.

Συνάδελφοι, όλα τα παραπάνω δεν γράφτηκαν με σκοπό να προτρέψουν κάποιον από εσάς αλλάξει απόφαση ή να ξανασκεφτεί τις επιλογές του.

Εφόσον ιδεολογικά και πρακτικά εκφράζεστε από τον συγκεκριμένο χώρο καλώς και τον υποστηρίζετε, φροντίστε όμως με όποιο τρόπο έχει ο καθένας, να φτάσουν μέχρι τα κεντρικά όργανα του κόμματος και οι κυνηγετικές απόψεις ώστε αυτά να έχουν σφαιρική πληροφόρηση και όχι μονόπλευρη παραπληροφόρηση.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

 1. Σχέδιο προγραμματικού κειμένου προς διαβούλευση του Τμήματος Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού ΣΥΡΙΖΑ
 2. Ωρίων: Οι αντικυνηγετικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα καταργήσουν το Κυνήγι;
 3. ecoleft.gr: Η στάση μας δεν είναι στάση απλώς «ζωόφιλων» αλλά συνειδητοποιημένων πολιτών
 4. OIKOLOGEIN: ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
 5. Εφημερίδα ΑΥΓΗ: Συμβολή για τα δικαιώματα και την προστασία των ζώων
 6. zoosos: VPRC: Έρευνα για τους κυνηγούς στην Ελλάδα
 7. Κένταυρος: Έρευνα από την VPRC για τους κυνηγούς ή μήπως Έρευνα για τους ΟΠΛΟΦΟΡΟΥΣ στην Ελλάδα;
 8. iHunt: Ακουστε τι ειπε στη ραδιοφωνικη εκπομπη του ΕΘΝΟΣ-ΚΥΝΗΓΙ ο Νικος Παπαδοδημας για τις θεσεις του ΣΥΡΙΖΑ
 9. Λήμα: ομάδα πίεσης ή Λόμπι κατά τον Σβάρτσενμπεργκ
 10. ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011 ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΗ ΤΗΣ ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ
 11. Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ. ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2012 – 2013
 12. Επιστολή Χαμπίδη στα ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
 13. Επιστολές στήριξης ΚΕΚ
 14. Ενημερωτικό Δελτίο ΚΣΕ «Γιατί απειλείται το κυνήγι»

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Ευχαριστούμε την εφημερίδα «ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΑ ΝΕΑ» που μας επέτρεψε την ηλεκτρονική σάρωση (σκανάρισμα) της επιστολής του κ. Χαμπίδη.

ΥΓ. Το μεγάλο λάθος, που πολλές φορές κάνουν ακόμα και οι ίδιες οι κυνηγετικές οργανώσεις, είναι πως μετρούν τους κυνηγούς με βάση τον αριθμό των θεωρημένων αδειών κυνηγιού που εκδίδονται κάθε χρόνο. Όμως, έτσι όπως δεν παύει να είναι οδηγός όποιος δεν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματός του, για ένα χρόνο, άσχετα αν το κινεί ή όχι, έτσι δεν παύει να είναι κυνηγός -κι ας μην έχει θεωρήσει την άδειά του- ο νεαρός που σπουδάζει ή υπηρετεί την πατρίδα του, κάποιος που αδυνατεί να κυνηγήσει λόγω προβλημάτων υγείας, ο γέροντας για τον οποίο «τα βουνά ψηλώσανε», ο άνεργος, ο ημιαπασχολούμενος, ο χαμηλόμισθος, ό νεόπτωχος. Δεν παύει να είναι κυνηγός όποιος δεν έχει τη δυνατότητα να θεωρήσει την άδειά του. Δεν παύει να είναι κυνηγός όποιος δεν μπορεί, για οποιοδήποτε λόγο να σκαρφαλώσει στο βουνό. Αντίθετα, αυτοί κι αν είναι κυνηγοί. Κι όλοι αυτοί είναι πολύ περισσότεροι από 500.000.

Advertisements
2 Σχόλια
 1. greg permalink

  Kαλα να μας κανουν ,και θα το δουμε ολοι μας στην πορεια.
  θα ευχαριστηθω ομως για κατι κυνηγαρεους του κ…….
  που νομιζουν οτι θα κυνηγανε οπως ξερανε ,
  ερχετε αρμαγεδων για μενα σε ολα ,αλλα σιγουρα γιατο κυνηγι

  • Μετά από τόσο μπέρδεμα και διχασμό όλα να τα περιμένουμε greg.
   Ελπίζω όμως εάν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ γίνουν πράξη να καταφέρουμε επιτέλους να ενωθούμε σαν κυνηγετική οικογένεια.
   Ευκαιρία θα είναι πάντως να στείλουμε τους κυνηγαρέους σπίτια τους γιατί και αυτοί αρκετή ζημιά μας έκαναν τόσα χρόνια …

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού εγκριθεί και εφόσον δεν περιέχει υβριστικά σχόλια και αυθαίρετους χαρακτηρισμούς.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: