Skip to content

Η ΜΠΕΚΑΤΣΑ ΔΙΧΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

by στο 15/06/2013

Από: Κυνηγός & Φύση

Του Ευάγγελου Χατζηνίκου
Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος
M.Sc. Βιοοικολόγος

mpek1

Σε μια έκδοσή του, το BirdLife International το 2004 χαρακτήρισε την μπεκάτσα ως είδος που ο πληθυσμός του, στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει δυσμενές καθεστώς διατήρησης. Δύο χρόνια πριν, το Wetlands International, αλλά και πολύ άλλοι ειδικοί του είδους, υποστήριζαν ότι το είδος δε μειώνεται στο έδαφος της Ευρώπης.

Η αλήθεια είναι ότι ακριβής προσδιορισμός ή καλύτερα εκτίμηση του αναπαραγωγικού πληθυσμού της Ευρώπης είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί, εξαιτίας κυρίως της ιδιαίτερα κρυπτιδικής συμπεριφοράς του είδους, που οδηγεί συχνά σε υποεκτίμηση του μεγέθους του πληθυσμού του. Μόνο προσεγγίσεις μπορούν να γίνουν με έμμεσες μεθόδους, όπως είναι η διαχρονική καταγραφή της κυνηγετικής κάρπωσης.

Η δεύτερη αλήθεια είναι ότι, πανευρωπαϊκά, η μπεκάτσα κατέχει, αν όχι την πρώτη θέση, τουλάχιστον, μία από τις πρώτες θέσεις στη θηραματική προτίμηση των κυνηγών, οι οποίοι επίσημα χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα εξειδικευμένοι στο κυνήγι της και ώριμοι να λάβουν μέρος σε κάθε προσπάθεια για τη διατήρηση της ευρωστίας του πληθυσμού του αγαπημένου τους θηράματος.

mpek2Σε ό,τι αφορά αυτά κάθε αυτά τα διαχειριστικά μέτρα για την αποκατάσταση ενός ευνοϊκού καθεστώτος διατήρησης στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυριαρχεί πολύ σωστά η άποψη ότι οι ενέργειες των κρατών – μελών δεν είναι αρκετές, διότι μεγάλες εκτάσεις περιοχών αναπαραγωγής, αλλά και διαχείμασης είναι εκτός Ευρώπης, άρα απαιτούνται μακροπρόθεσμη διεθνής συνεργασία που θα περιλαμβάνει:
α) Δασοκομικούς χειρισμούς που θα διαμορφώνουν κατάλληλους βιοτόπους για την αναπαραγωγή και οργάνωση των πληθυσμών
β) Διατήρηση χορτολιβαδικών εκτάσεων βοσκοτόπων περιμετρικά από τις δασικές περιοχές
γ) Γεωργικές πρακτικές, τουλάχιστον γύρω από τις δασικές περιοχές, οι οποίες θα είναι φιλικές και δε θα μειώνουν τα τροφικά διαθέσιμα της μπεκάτσας
δ) Σε όλη η βιογεωγραφική εξάπλωση της μπεκάτσας, η κυνηγετική περίοδος να μη συμπίπτει με την αναπαραγωγική και μετανάστευση προς τους τόπους φωλεοποίησης του είδους. Εδώ, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον κυνηγετικό τουρισμό τρίτων χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου γίνεται υπερεκμετάλλευση.

Άφησα το σημαντικότερο μέτρο, για μένα, για το τέλος: εξάλειψη της λαθροθηρίας την περίοδο που επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες και κυρίως παγετός, διότι τότε το είδος είναι ιδιαίτερα ευάλωτο. Στην ελληνική πραγματικότητα αυτό μεταφράζεται ως ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΚΑΡΤΕΡΙ.

mpek3

Advertisements
3 Σχόλια
 1. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΛΑ'Ι'ΤΖΟΓΛΟΥ permalink

  ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΟ ΚΑΡΤΕΡΙ ΤΗΣ ΜΠΕΚΑΤΣΑΣ,ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ.ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ Η ΟΡΙΑΚΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΟΙΝΟΗΣ (ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΗΣ ΠΑΣΤΡΑΣ).ΑΡΚΕΤΑ ΑΤΟΜΑ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΣΤΟ ΚΑΡΤΕΡΙ ΜΠΕΚΑΤΣΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΚΑΤΙΖΟΥΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ ΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΕΚΕΙ.Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΙ ΛΑΘΡΟΘΗΡΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΣΤΟ ΚΑΡΤΕΡΙ ΤΙΣ ΜΠΕΚΑΤΣΕΣ ΠΡΩΙ-ΒΡΑΔΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΙΣ…..ΚΑΙ ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΘΑ ΕΛΕΓΑ…ΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΛΑΘΡΟΘΗΡΙΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!!

  • Δημήτρη δυστυχώς οι κάφροι ποτέ δεν θα εκλείψουν.
   Από τη άλλη όμως καλά είναι να μην τα περιμένουμε όλα από τη θηροφυλακή, δεν μπορεί να είναι πανταχού παρούσα.
   Κατά τη γνώμη μου οφείλουμε να καταγγέλλουμε τέτοια περιστατικά.
   Το χειμώνα που θα ξαναγίνει πάρε ένα τηλέφωνο τη θηροφυλακή και θα δούμε αν μπορεί ή όχι να τους ενοχλήσει κανείς …

 2. AXAIOS permalink

  Mia χαρα παει η μπεκατσα με σταθερους πλυθησμους και με χρονιες εκπληξη οπως η προπερσυνι.Το μονο κακο το καρτερι εκει γινετε ζημια απο αλητες οπλοφορους.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού εγκριθεί και εφόσον δεν περιέχει υβριστικά σχόλια και αυθαίρετους χαρακτηρισμούς.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: