Skip to content

Έρευνα από την VPRC για τους κυνηγούς ή μήπως Έρευνα για τους ΟΠΛΟΦΟΡΟΥΣ στην Ελλάδα;

by στο 06/06/2013

StatisticsΟ ιστότοπος zoosos.gr δημοσίευσε στις 2 Ιουνίου 2013 έρευνα της VPRC σχετικά με το κυνήγι, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται.
Οι θέσεις του zoosos είναι γνωστές και δεδηλωμένες οπότε δεν αποτελεί αντικείμενο του παρόντος η αντικυνηγετική «διάθεση» που παρουσιάζει η δημοσίευση, άλλωστε και ο Χίτλερ αν δημοσίευε μια έρευνα για τους Εβραίους ή οι αντικαπνιστές για τους καπνιστές π.χ. δε νομίζω να τους επαινούσαν.

Πριν συνεχίσω οφείλω, για λόγους τιμιότητας και ήθους να διευκρινίσω ότι δεν έχω την ελάχιστη επιστημονική επάρκεια να κρίνω μια στατιστική έρευνα και τα σχόλια που ακολουθούν είναι παρατηρήσεις – προβληματισμοί ενός απλού αναγνώστη.

Κατά δήλωση του zoosos στην αρχή της δημοσίευσης η αφορμή της έρευνας ήταν τα δημοσιεύματά του σχετικά με τις θανατώσεις ζώων όπου, όπως το αντιλαμβάνομαι τουλάχιστον εγώ, η VPRC ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΑ πραγματοποίησε τη δημοσκόπηση (Παράθεση από zoosos: Τα δημοσιεύματα του www.zoosos.gr σχετικά με τις θανατώσεις ζώων με τη χρήση όπλου (κυνηγετικού, αεροβόλου κ.ά.) αποτέλεσαν την αφορμή ώστε η εταιρία δημοσκοπήσεων VPRC να πραγματοποιήσει τηλεφωνικά τον περασμένο Μάρτιο μια πανελλαδική έρευνα σχετικά με το προφίλ των κυνηγών που ασχολούνται με το συγκεκριμένο «σπορ» στη χώρα μας.) ενώ η VPRC στην εισαγωγή της διευκρινίζει ότι η έρευνα έγινε «…σε συνεργασία με τη δημοσιογράφο Ελένη Ηλιοπούλου, που είναι η δημιουργός και η διαχειρίστρια της σελίδας www.zoosos.gr …». Λεπτομέρεια θα μου πείτε, ουσιαστική όμως κατά τη γνώμη μου μιας δεν νομίζω ότι ένας «αντί» μπορεί να είναι αντικειμενικός κριτής αυτού στο οποίο αντιτίθεται.
Επίσης φυσικό θεωρώ το zoosos να χαρακτηρίζει το κυνήγι «χόμπι» και «σπορ» εντός εισαγωγικών, εντύπωση όμως μου προκαλεί η χρήση εισαγωγικών και στην εισαγωγή της VPRC. Μπήκαν άραγε τα εισαγωγικά από την εταιρία δημοσκοπήσεων και αν ναι γιατί;

Ας αφήσουμε όμως κατά μέρος την «αντικυνηγετική διάθεση» της δημοσίευσης που επαναλαμβάνω την θεωρώ φυσιολογική με βάση της θέσεις του zoosos, (αφύσικη όμως για μια εταιρία δημοσκοπήσεων) και ας προχωρήσουμε στην ουσία.
Εξαρχής φαίνεται ότι ο τίτλος και η αφορμή της έρευνας είναι εντελώς άσχετη με το αντικείμενό της μιας και όπως η ίδια η VPRC λέει ότι έγινε «Με αφορμή μια σειρά από περιστατικά θανάτωσης / δολοφονίας ζώων συντροφιάς με χρήση κυνηγετικών όπλων …». Θλιβερά τα περιστατικά μεν αλλά πουθενά δε συνάγεται ότι αυτά έγιναν από κυνηγούς στο πλαίσιο της κυνηγετικής διαδικασίας (εκτός ίσως από ένα που θα δούμε παρακάτω).
Η σύγχυση (σκόπιμη ή ατυχείς) από τη VPRC φαίνεται εύγλωττα στο παρακάτω απόσπασμα: «Έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στα επίσημα στοιχεία, καθώς και στα ευρήματα της ποσοτικής έρευνας κάνουμε την υπόθεση ότι περίπου 230.000 άνδρες στην Ελλάδα κυνηγούν (χρησιμοποιούν κυνηγετικά όπλα) χωρίς άδεια.» Τα «επίσημα στοιχεία» που χρησιμοποίησαν θα τα εξετάσουμε και στην συνέχεια, εδώ όμως και σύμφωνα πάντα με τα δικά τους λόγια, εκλαμβάνονται ως κυνηγοί όλοι όσοι χρησιμοποιούν όπλο.
Προφανώς αγνοούν (;) όμως ότι τα περισσότερα λειόκαννα όπλα (κυνηγετικά έχουμε συνηθίσει να τα λέμε) έχουν αγοραστεί από πολίτες με κύριο (για να μην πω μοναδικό) σκοπό την αυτοπροστασία τους μιας και είναι το μοναδικό είδος όπλου που μπορεί κάποιος να αγοράσει νόμιμα.
Προφανώς επίσης αγνοούν (;) το παράδοξο της Ελληνικής νομοθεσίας όπου επιτρέπει την αγορά ενός όπλου με μοναδικές επιτρεπόμενες χρήσεις το κυνήγι ή την σκοποβολή χωρίς να θέτει ως προϋπόθεση την κυνηγετική ή σκοπευτική ιδιότητα του αγοραστή. Αντίθετα, όσον αφορά την έκδοση κυνηγετικής άδειας, τίθεται ως προϋπόθεση η κατοχή κυνηγετικού όπλου και ζητείται φωτοαντίγραφο της αντίστοιχης άδειας!

Η σύγχυση κυνηγών και οπλοφόρων άλλωστε είναι έκδηλη σε ολόκληρη την έρευνα. Ενδεικτικά παραθέτω:
«Αποτελεί αποτέλεσμα απογραφικής διαδικασίας από τις αρμόδιες αρχές, που παραχωρούν τις άδειες κυνηγιού, άδειες κατοχής σχετικού εξοπλισμού (κυνηγετικές καραμπίνες)…»

Εάν όμως αγνοούν τα βασικά πως είναι δυνατόν να κάνουν μια αντικειμενική, έγκυρη, εμπεριστατωμένη και αξιόπιστη έρευνα;
Η VPRC επίσης παραθέτει πίνακα με «ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΥΡΟΒΟΛΗΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ» με στοιχεία που έχει αντλήσει από το zoosos. Από τα εννέα (9) αναφερόμενα περιστατικά μόνο το ένα αφορά θηρεύσιμο είδος ενώ φτάνουν να χρεώνουν (εμμέσως πλην σαφώς) περιπτώσεις που οικόσιτα ζώα πυροβολήθηκαν με αεροβόλο όπλο, αλλά και ακόμα χειρότερα το περιστατικό όπου Λιμενικός πυροβολούσε αγριοκάτσικα με ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΤΥΦΕΚΙΟ.

Πίνακας της VPRC δημοσιευμένος στο zoosos

Πίνακας της VPRC δημοσιευμένος στο zoosos

Βλέποντας αναλυτικότερα τα παραπάνω περιστατικά διαπιστώνουμε ότι:

  • Μόνο ένα αφορά θηρεύσιμο είδος (αλεπού), το οποίο έλαβε χώρα εντός κυνηγετικής περιόδου και το μεμπτό της υπόθεσης ήταν το κρέμασμα του από κλαδί.
  • Έξι στα εννέα περιστατικά έλαβαν χώρα εντός κατοικημένων περιοχών, ακόμα δύο πλησίον κατοικημένων περιοχών και το τελευταίο από περίπολο του Λιμενικού σε μια βραχονησίδα.
    Σε καμία εκ των εννέα περιπτώσεων δεν ασκούταν κυνηγετική δραστηριότητα και από πουθενά δεν συνάδει ότι οι δράστες όλων αυτών των περιστατικών (εκτός μίας που όμως επίσης καταγγέλθηκε από κυνηγό) ήταν κυνηγοί, το αντίθετο μάλιστα μιλάμε για ανήλικους, μεθυσμένους ή αδιευκρίνιστους δράστες.
  • Τρία στα εννέα δεν έγιναν με κυνηγετικό όπλο.
  • Ακόμα ένα έγινε με παράνομα κατεχόμενο κυνηγετικό όπλο που σίγουρα ο κάτοχός του δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στο κυνήγι.

Πως τώρα από τα παραπάνω περιστατικά «αισθάνθηκε αυτεπάγγελτα» η VPRC την ανάγκη να διεξάγει την έρευνα μάλλον αντικείμενο νέας έρευνας θα πρέπει να γίνει.

Ας δούμε όμως και την εγκυρότητα των στοιχείων που δημοσιεύονται.
Εκ πρώτης το δείγμα των 480 ατόμων σε σχέση με τον ενήλικο πληθυσμό των 4.000.000 περίπου ενηλίκων ανδρών της χώρας φαντάζει πάρα πολύ μικρό. Το είπα και στην αρχή, δεν έχω την παραμικρή επιστημονική επάρκεια για να κρίνω την έρευνα με επιστημονικά κριτήρια αλλά από το 0,012% του πληθυσμού πόσο ασφαλή συμπεράσματα άραγε μπορούν να εξαχθούν;
Αναφέρει η έρευνα επίσης ότι με βάση επίσημα στοιχεία ο αριθμός των κυνηγών στην Ελλάδα ανέρχεται στους 270.000. Οι Κυνηγετικές οργανώσεις όμως ανακοίνωσαν ότι κατά την προηγούμενη κυνηγετική περίοδο εκδόθηκαν 185.500 άδειες κυνηγιού. Ασχέτως αν ο δημοσιευόμενος από την VPRC αριθμός μας ευνοεί είναι ηλίου φαεινότερων ότι τα χρησημοποιηθέντα από την εταιρία στοιχεία ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.
Επίσης δεν διευκρινίζετε πουθενά μέσα στην δημοσκόπηση αν οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν κατά πόσο είναι ενεργοί κυνηγοί ή όχι. Στον περίγυρο μου (όπως άλλωστε νομίζω και στον περίγυρο των υπολοίπων κυνηγών) υπήρξαν άνθρωποι που πέρυσι δεν ανανέωσαν την κυνηγετική τους άδεια κυρίως λόγω οικονομικών δυσχερειών. Αυτό φαίνεται άλλωστε και από τον αριθμό εκδιδομένων κατ’ έτος αδειών που στα χρόνια της κρίσης παρουσιάζει μια μείωση της τάξης του 7,5% ετησίως από το 2010 έως και πέρυσι. Όλοι αυτοί οι συνάδελφοι που δεν κυνήγησαν τα τελευταία χρόνια συνεχίζουν να είναι και να δηλώνουν κυνηγοί, μπορεί να μην κυνηγούν αφού πλέον δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά αλλά στην ψυχή και το πνεύμα παραμένουν κυνηγοί και όταν τα οικονομικά τους βελτιωθούν θα ξαναβγούν στο κυνήγι. Σε περίπτωση που ερωτηθούν εάν είναι κυνηγοί ή όχι η πάντηση θα είναι ΝΑΙ. Μήπως τελικά μέσα στα 480 άτομα που ερωτήθηκαν υπήρχε ένα μεγάλο ποσοστό τέτοιων ανενεργών κυνηγών;
Αναφέρθηκε επίσης από την VPRC ότι δεν υπάρχουν παλιότερες έρευνες ώστε να μελετηθεί η εξέλιξη του φαινομένου σε σχεση με το φύλλο των κυνηγών.
Έλαβαν άραγε υπόψη τους στα υπόλοιπα την έρευνα της MRB για λογαριασμό της Π.Ε.Β.Ε.Κ.Ε. που έγινε το 2010;
Έλαβαν άραγε υπόψη τους την μελέτη των επιστημόνων Αλεξίου Βασίλειο, Μ.Sc. Δασολόγου Περιβαλλοντολόγου, Χατζηνίκου Ευάγγελου, Μ.Sc. Δασολόγου Περιβαλλοντολόγου, Αραμπατζή Γαρύφαλλου, Dr. Δασολόγου Περιβαλλοντολόγου που παρουσιάστηκε στο 25Ο  ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΗΡΑΜΑΤΟΒΙΟΛΟΓΩΝ (IUGB) ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ 9Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΕΡΔΙΚΑ, που πραγματοποιήθηκε στις 3-7 Σεπτεμβρίου 2001 στην Κύπρο;
Και οι δύο παραπάνω μελέτες περιέχουν χρήσιμα στοιχεία σχετιζόμενα με την παρούσα έρευνα που αφορούν στη γεωγραφική κατανομή, ηλικία, μόρφωση και συνήθειες των κυνηγών. Η έρευνα της MRB ιδιαίτερα, που έγινε σε πλήθος 896 κυνηγών από τις 250.000 που είχαν το 2010 εκδώσει κυνηγετική άδεια έχει διαφορετική άποψη ως προς το ποσοστό της μόρφωσης των κυνηγών και μην ξεχνάμε ότι δεν απευθύνθηκε σε ένα τυχαίο δείγμα της τάξεως του 0,012% όπως η VPRC αλλά σε ποσοστό 0.448% επί των νομίμων και πραγματικών κυνηγών της χώρας.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ

Ανακρίβεια, αβλεψία ή άγνοια τελικά;
Όπως και να έχει, μόνο το χαρακτηριστικό της εμπεριστατωμένης έρευνας δεν έχει.

Ατυχείς επίσης η προσπάθεια της κομματικοποίησης των κυνηγών αλλά ενδεικτική της πλήρης άγνοιας της κυνηγετικής ιδιοσυγκρασίας εκ μέρους των ερευνητών. Ίσως βέβαια να έχει να κάνει και με τον τρόπο ζωής και εργασίας τους ώστε όλα τελικά να ανάγονται στην πολιτική – κομματική ταυτότητα το βέβαιο όμως είναι ότι αγνοούν.
Αγνοούν ότι σε ότι έχει να κάνει με το κυνήγι η πολιτική ή κομματική ταυτότητα του καθενός από εμάς μπαίνει στην άκρη. Οφείλω λοιπόν να επισημάνω ορισμένες καταστάσεις και γεγονότα απλά και μόνο για να καταδείξω τα παραπάνω.

  • Δύο από τους πιο ενεργά πολιτικούς σε σχέση με το κυνήγι είναι ο Αθανάσιος Γιαννόπουλος τέως Βουλευτής και Υπουργός με την ΝΔ και ο Θανάσης Παφίλης τέως Ευρωβουλευτής και νυν Βουλευτής με το ΚΚΕ. Πρόσωπα σε εκ’ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές θέσεις με κοινή όμως θέση για το κυνήγι.
  • Ο πρόεδρος της ΚΣΕ Νίκος Παπαδόδημας (στον οποίο ζητάω προκαταβολικά συγνώμη για το αυθαίρετο συμπέρασμα μου μιας και ο ίδιος ποτέ δεν έχει κοινοποιήσει την πολιτική του ταυτότητα) έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας Υπουργείου σε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ένας εκ των στενότερων συνεργατών του ο Νίκος Σταθόπουλος, πρόεδρος της Δ’ ΚΟΣΕ πολιτεύτηκε στις τελευταίες εκλογές με την ΝΔ.
  • Ο Κων/νος Μαρκόπουλος, πρόεδρος της Γ’ ΚΟΠ και συνδικαλιστής (προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ αν δεν απατώμαι), στις τελευταίες Ευρωεκλογές κατέβηκε ως επικεφαλής του Κόμματος Ελλήνων Κυνηγών παραμερίζοντας την όποια κομματική του ταυτότητα.
  • Ο Ηλίας Κασιδιάρης από την άλλη, ο οποίος είναι αδιαμφισβήτητα το πιο προβεβλημένο πρόσωπο της Χρυσής Αυγής έχει δηλώσει σε εκείνη την αξέχαστη εκπομπή του Παπαδάκη ότι: «Έχω νόμιμη άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου, αλλά δεν κυνηγάω. Μπορώ να σας πως ότι δεν συμπαθώ καθόλου αυτήν τη δραστηριότητα…». Μήπως τελικά τον χρεωνόμαστε και αυτόν σαν κυνηγό;

Ως τηλεθεατής έχω παρακολουθήσει πάρα πολλές δημοσκοπήσεις και την ανάλυση τους και δεν είναι λίγες οι φορές που πολλοί ισχυρίστηκαν ότι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων εξαρτώνται άμεσα από τον τρόπο που τέθηκαν οι ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις δε, καθώς και τα ζητούμενα αποτελέσματα διαμορφώνονται αναλόγως του σκοπού ή του φορέα που παραγγέλνει τη δημοσκόπηση.
Μήπως τελικά κάτι τέτοιο συνέβη και σε αυτή την περίπτωση;

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

1. Από zoosos:

   α. Η ΕΡΕΥΝΑ

VPRC: Έρευνα για τους κυνηγούς στην Ελλάδα

  β. Περιστατικά του πίνακα που «χρεώνονται» σε κυνηγούς

Χανιά: Συνελήφθη επειδή με αεροβόλο τραυμάτιζε τ’ αδέσποτα
Ξάνθη: Πυροβόλησε μεθυσμένος τον σκύλο
26χρονος Παριανός χτύπησε με αεροβόλο τη γάτα του γείτονα
Το βρήκαν πυροβολημένο στην Ιτέα Καρδίτσας
Του εκτέλεσε τον σκύλο για να τον εκδικηθεί
Κομοτηνή: Τον πυροβόλησε και του διέλυσε το κρανίο
Καβάλα: Πυροβόλησε τον σκύλο αλλά συνελήφθη και κρατείται
Λαμία: Και σκότωσε και κρέμασε την αλεπού πάνω στο δέντρο
Ε.Δ.Ε. για τον λιμενικό που πυροβολούσε αγριοκάτσικα
 

2. ΛΟΙΠΑ

Έρευνα της MRB για λογαριασμό της Π.Ε.Β.Ε.Κ.Ε.
Μελέτη Μελέτη Αλεξίου, Χατζηνίκου, Γαρυφάλλου
Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ» σχετικά με τις εκδοθείσες άδειες θήρας
Ανάρτηση του DianaNews για δηλώσεις Κασιδιάρη
 

ΥΓ. Θερμές ευχαριστίες στο δημοσιογράφο Λευτέρη Κακαβούλη, διευθυντή του περιοδικού «ΚΥΝΗΓΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΗ» για την βοήθειά του.

 
 
Advertisements
Σχολιάστε

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού εγκριθεί και εφόσον δεν περιέχει υβριστικά σχόλια και αυθαίρετους χαρακτηρισμούς.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: