Skip to content

Μοβ τομάτα-«ζόμπι» με ενισχυμένη γεύση

by στο 26/05/2013

Είναι λέει καλή.
Καταπολεμά λέει τον καρκίνο.

Μπορεί να μειώνει και την πιτυρίδα αλλά εγώ θα προτιμήσω τις ντοματούλες που φυτεύω κάθε χρόνο από παλιό σπόρο ….

Ένα γενετικά τροποποιημένο είδος μοβ τομάτας το οποίο αναπτύσσει τη γεύση του πολύ γρήγορα, έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και αντικαρκινικές ιδιότητες, ανέπτυξαν οι ερευνητές από το Κέντρο John Innes στο Νόρφολκ, στη Βρετανία.
Σύμφωνα με τους ίδιους, στη μοβ ποικιλία το ασυνήθιστο χρώμα χαρίζουν οι χρωστικές και αντιοξειδωτικές ουσίες ανθοκυανίνες. Η συγκεκριμένη τομάτα, υποστηρίζουν οι δημιουργοί της, θα μπορούσε να συλλεχθεί και να «ταξιδέψει» προς τον προορισμό της με πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι συμβαίνει με τις υπόλοιπες ποικιλίες, λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής της.Δοκιμές των ερευνητών έδειξαν ότι η ζωή της τομάτας-«ζόμπι» αγγίζει τις 48 ημέρες – σε σύγκριση με περίπου 21 ημέρες ζωής που είναι ο μέσος όρος για μια συμβατική τομάτα. Κάτι τέτοιο, αναφέρουν, βοηθά στη διατήρηση της σφριγηλότητας του καρπού μετά τη συγκομιδή.

Τομάτες-«ζόμπι» πολεμούν τον καρκίνο

Προηγούμενες δοκιμές σε ποντίκια με προδιάθεση να εμφανίσουν καρκίνο είχαν δείξει ότι, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε αντιοξειδωτικές ουσίες, η μοβ τομάτα χάριζε στα τρωκτικά αντικαρκινική προστασία, παρατείνοντας μάλιστα το προσδόκιμο ζωής τους κατά 30%. Οι ερευνητές κάνουν λόγο για προστατευτικές ιδιότητες παρόμοιες με εκείνες φρούτων παρόμοιου χρώματος όπως π.χ. τα βατόμουρα.

Το μυστικό σύμφωνα με τους επιστήμονες, κρύβεται στην ενεργοποίηση κάποιων γονιδίων της τομάτας τα οποία φυσιολογικά βρίσκονται σε ύπνωση και οδηγούν σε μεγαλύτερη παραγωγή ανθοκυανινών.

Στόχος των ειδικών είναι η παραγωγή μιας γενιάς φρούτων με ενισχυμένα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών και με αντικαρκινικές ιδιότητες.

«Λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής τους, οι μοβ τομάτες θα μπορούν να συλλέγονται λίγο αργότερα ώστε να έχουν αναπτύξει ακόμα πιο ολοκληρωμένο άρωμα και γεύση, ενώ θα παραμένουν ακόμα αρκετά σκληρές για να αντέξουν το “ταξίδι” τους προς τους καταναλωτές» αναφέρουν οι επιστήμονες.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα των ειδικών δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Current Biology».

Πηγή: RealNews

Advertisements
Σχολιάστε

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού εγκριθεί και εφόσον δεν περιέχει υβριστικά σχόλια και αυθαίρετους χαρακτηρισμούς.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: