Skip to content

Σενάρια… ορνιθολογικής φαντασίας στην Κάλυμνο Απαγορεύσεις Με «Δούρειο ίππο» τον… αθέατο σπιζαετό!

by στο 09/03/2013

Από: DianaNews

σπιζαετοςΕυφάνταστα σενάρια… ορνιθολογικής φαντασίας επιστρατεύονται στην Κάλυμνο για να μεγεθυνθούν οι ήδη υφιστάμενες απαγορεύσεις κυνηγίου στο νησί, με πρόσχημα μια… φωλιά σπιζαετού που υποτίθεται πως ανακάλυψαν «μελετητές» της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας.
Δεν είναι φυσικά «νέο» πως στη Δωδεκάνησο και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου υπάρχουν σπιζαετοί, είτε ως ενδημικά είδη είτε κατά τους μήνες της αποδημίας, αλλά είναι η πρώτη φορά που η επίκληση μιας φωλιάς του είδους χρησιμοποιείται για να προωθηθεί μια απαγόρευση κυνηγίου σε… 17.000 στρέμματα περίπου!
Η Ορνιθολογική φέρεται να… ανακάλυψε τη φωλιά τον Μάρτιο του 2011, αποφεύγοντας βέβαια να σημειώσει αν αυτή είναι «ενεργή» ή εάν χρησιμοποιείται από το ζευγάρι των σπιζαετών σε κάθε αναπαραγωγική χρονιά! Και αυτό έχει τη σημασία του, γιατί οι σπιζαετοί συνηθίζουν να κατασκευάζουν 6-7 φωλιές τις οποίες και εναλλάσσουν σε κάθε αναπαραγωγική περίοδο…
Η… «ανακάλυψη» της φωλιάς έγινε κοντά στο Καταφύγιο Αγριας Ζωής «Αγιοι Πάντες – Κορακιά – Αργος – Αγ. Βασίλειος» που ήδη υφίσταται σε μια έκταση 5.000 στρεμμάτων στο νησί, οπότε η Ορνιθολογική ζητάει την απαγόρευση κυνηγίου σε… 12.000 επιπλέον στρέμματα, ώστε η «φωλιά» να συμπεριληφθεί στο νέο μεγάλο Καταφύγιο που θα δημιουργηθεί!
Οι «μελετητές» της Ορνιθολογικής και κάποιοι υπάλληλοι της δημόσιας διοίκησης χρησιμοποιούν τη «φωλιά» για να επικαλεστούν τον κίνδυνο… της όχλησης των νεοσσών και του ζευγαριού που πιθανόν να τη χρησιμοποιεί. Είναι το πρώτο βήμα για να εδραιωθεί η ίδια «λογική» και στα άλλα νησιά του Αιγαίου, όπου αρκεί… να πετάει ένας σπιζαετός ή ένας μαυροπετρίτης για να γιγαντώνονται οι εδαφικές απαγορεύσεις όλων των υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Ολα τα στοιχεία δείχνουν πως πρόκειται για μια απαγόρευση που σχεδιάστηκε και μεθοδεύτηκε να γίνει με συνοπτικές διαδικασίες, προκειμένου να μην προλάβουν να αντιδράσουν οι κάτοικοι του νησιού, ο Δήμος της Καλύμνου και οι κυνηγετικές οργανώσεις. Και σε αυτό το «παιχνίδι» είναι σαφές ότι, εκτός από την Ορνιθολογική και τα επιδοτούμενα προγράμματά της, εμπλέκονται και υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου που μέχρι την τελευταία στιγμή… κράτησαν κρυφές τις μεθοδεύσεις τους από την τοπική αυτοδιοίκηση και τις λοιπές συλλογικότητες του νησιού.
Είναι χαρακτηριστικό πως, ενώ το θέμα «σερνόταν» από πέρυσι, η Διεύθυνση Δασών κοινοποίησε την πρόθεσή της μόλις στις… 15 Φεβρουαρίου 2013. Με ένα είδος… υπηρεσιακού θράσους μάλιστα βάφτισε το έγγραφό της «εξαιρετικά επείγον», ζητώντας από τους κυνηγούς και τον Δήμο να υποβάλουν τις αντιπροτάσεις τους… μέσα σε πέντε μέρες.
Μόνο που ο Δήμος δεν έλαβε ΠΟΤΕ το έγγραφο, σε μια προσπάθεια να αιφνιδιαστεί και να βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων η τοπική κοινωνία. Πηγές του Δημαρχείου και του τοπικού Κυνηγετικού Συλλόγου χρεώνουν τη μεθόδευση στον ίδιο τον Επιθεωρητή Δασών Αιγαίου Ν. Θεοδωρίδη, αλλά αυτό δεν είναι το μείζον…
Μόλις στην Κάλυμνο έγινε γνωστό ότι η Ορνιθολογική επιχειρεί να «δεσμεύσει» 17.000 στρέμματα για μια φωλιά σπιζαετού, το… νησί ξεσηκώθηκε!
Στις 25 Φεβρουαρίου συνεδρίασε εσπευσμένα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλυμνίων και ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε να απορρίψει την πρόταση για επέκταση των ορίων του Καταφυγίου.
Ο ίδιος ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Γιάννης Νομικάριος εξήγησε στο σώμα ότι το πλέγμα των απαγορεύσεων που αντιπροσωπεύει ένα Καταφύγιο Αγριας Ζωής δεν αφορά μόνο το κυνήγι, αλλά το σύνολο των υπαίθριων δραστηριοτήτων, από τις καλλιέργειες μέχρι την κτηνοτροφία και… από την αναρρίχηση μέχρι την κατασκευή ενός χωματόδρομου.
Αν όμως τους λίγους μήνες που διαρκεί το κυνήγι -και εκτός αναπαραγωγικής περιόδου- υπάρχει κίνδυνος «όχλησης» για τις φωλιές των σπιζαετών, το ίδιο και πολλά περισσότερα θα μπορούσε να ισχυρισθεί κανείς για τον αναρριχητικό τουρισμό, που ανθεί τα τελευταία χρόνια στην Κάλυμνο με επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο!
Αυτήν ακριβώς την εφιαλτική προοπτική για την Κάλυμνο εκφράζει και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται:
«Η επέκταση του Καταφυγίου, με τους περιορισμούς που αυτή θέτει, αντιστρατεύεται τις ανάγκες των Καλυμνίων για πρόοδο και ανάπτυξη… Η όποια παρουσία ενός αρπακτικού δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο μοντέλο ανάπτυξης που η Κάλυμνος έχει επιλέξει…».
Το ότι ο Δήμος, οι κάτοικοι και οι κυνηγοί του νησιού απέρριψαν τη μεθόδευση δεν σημαίνει βέβαια πως αυτή δεν θα ολοκληρωθεί…
Ολα τα προηγούμενα χρόνια, άλλωστε, ο Κ.Σ. Καλύμνου είχε υποβάλει πολλές προτάσεις για τροποποιήσεις των Καταφυγίων που υπάρχουν στο νησί. Ολες είχαν δει… το καλάθι των αχρήστων!
Αντιθέτως, η δημόσια διοίκηση ήταν έτοιμη να υιοθετήσει… τη «φωλιά» της Ορνιθολογικής, προκρίνοντας νέες απαγορεύσεις στο σώμα της Καλύμνου, έστω και χωρίς τη θέληση της κοινωνίας της.

 

Advertisements
Σχολιάστε

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού εγκριθεί και εφόσον δεν περιέχει υβριστικά σχόλια και αυθαίρετους χαρακτηρισμούς.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: