Skip to content

Η πιο θανατηφόρα χρονιά για τις αρκούδες, το 2012

by στο 21/02/2013

Σύμφωνα με δημοσίευση της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» το 2012 ήταν η πιο θανατηφόρα χρονιά για τις αρκούδες μιας και 11 ζώα έχασαν τη ζωή τους σε 10 τροχαία τροχαία ατυχήματα.
Σημειωτέων ότι υπήρξαν ακόμα 4 επιβεβαιωμένα ατυχήματα στα οποία όμως οι αρκούδες κατάφεραν να φύγουν από τον τόπο του συμβάντος.

Κρίμα και άδικο να χάνονται με τέτοιο τρόπο αυτά τα θαυμάσια ζώα αλλά δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι για τους επαγγελματίες σωτήρες τους, ο πληθυσμός τους παραμένει σε μικρούς αριθμούς.


Με το ζόρι φέτος δήλωσαν ότι τα ζώα είναι περίπου 350 – 400 από 250 που έλεγαν μέχρι πέρυσι. (Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ)
Το γιατί είναι μόνο μέχρι τόσα σηκώνει πολύ κουβέντα μιας και οι κακές γλώσσες λένε ότι δεν πρόκειται εύκολα να αποκαλυφθεί ο πραγματικός αριθμός, αφού αν γίνουν πάνω από 500 θα πάψουν να ανήκουν στα απειλούμενα είδη, οπότε δεν θα χρειάζονται επιδοτούμενη σωτηρία …

Αναρωτιέμαι τώρα, εγώ ο ανόητος, είναι δυνατόν τόσο λίγες αρκούδες και να έχουμε μέσα σε διάστημα ενός έτους από τροχαία ατυχήματα 11 νεκρές και 4 τραυματισμένες που έφυγαν;
Σύμφωνα με τον Νόμο των Πιθανοτήτων θα πρέπει οι αρκούδες να έχουν σαν χόμπι τη διέλευση του δρόμου και μάλιστα κάτω από επικίνδυνες συνθήκες (όταν δλδ πλησιάζει όχημα).

Παρακάτω το άρθρο από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

arkoyda

Η πιο θανατηφόρα χρονιά για τις αρκούδες ήταν το 2012 στην Ελλάδα, με 11 θύματα από τροχαία ατυχήματα, που εξελίσσονται στην πιο συχνή ανθρωπογενή αιτία θανάτου του είδους.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει η επιστημονική ομάδα του Αρκτούρου, τα θύματα του 2012 ξεπέρασαν το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ των 9 νεκρών αρκούδων από τροχαία, το 2009.

Το 2012, η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του Αρκτούρου κατέγραψε συνολικά 10 θανατηφόρα τροχαία, στα οποία σκοτώθηκαν 11 αρκούδες, ενώ υπήρξαν και τέσσερα επιβεβαιωμένα ατυχήματα, στα οποία τα ζώα κατόρθωσαν να φύγουν από τον τόπο του συμβάντος.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι έξι από τα 11 θύματα του 2012 ήταν μικρά αρκουδάκια περσινής γέννας.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι έξι από τα 10 θανατηφόρα τροχαια ατυχήματα έγιναν στον κάθετο άξονα Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής, αν και, σύμφωνα με τον Αρκτούρο, το πρόβλημα δεν περιορίζεται εκεί καθώς ατυχήματα έχουν καταγραφεί και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο της βορειοδυτικής Ελλάδας.

Τα στοιχεία του Αρκτούρου για τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες, την περίοδο 1998 – 2012, δείχνουν μόλις ένα καταγεγραμμένο ατύχημα το 1998, ενώ το 2000 και το 2001 ήταν δύο χρονιές χωρίς καμία καταγραφή ατυχήματος με θύμα αρκούδα. Διαπιστώνεται, επίσης, ότι τα ατυχήματα του 2012 αντιστοιχούν στα θανατηφόρα τροχαία της περιόδου 2008 – 2009.

Σύμφωνα, επίσης, με στοιχεία του Αρκτούρου για τη μηνιαία κατανομή των τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες στην Ελλάδα, την περίοδο 1998 – 2012, οι μήνες κατά τους οποίους φαίνεται να έχουν σημειωθεί τα περισσότερα συμβάντα είναι ο Ιούλιος και ακολουθούν ο Απρίλιος και ο Νοέμβριος.

Ήδη, στις πρώτες 40 ημέρες του 2013 οι ενδείξεις είναι αρνητικές, καθώς έχουν σκοτωθεί δύο αρκούδες σε τροχαία ατυχήματα. Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες φαίνεται ότι έχουν οδηγήσει κάποιες αρκούδες να βγουν από τη φωλιά διαχείμασης σε αναζήτηση τροφής.

«Το ότι δεν έχει σημειωθεί ακόμη σοβαρός ανθρώπινος τραυματισμός στα πολυάριθμα τροχαία ατυχήματα με αρκούδες των τελευταίων ετών αποτελεί τυχαίο γεγονός» επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του Αρκτούρου.

Με αφορμή την παραπάνω θλιβερή διαπίστωση για την αύξηση των θανατηφόρων τροχαίων με θύματα αρκούδες, ο Αρκτούρος επαναλαμβάνει τις προτάσεις του για άμεση εγκατάσταση του κατάλληλου αποτρεπτικού φράκτη και την υλοποίηση των απαραίτητων τεχνικών έργων για τη βελτίωση της λειτουργικότητας των περασμάτων τόσο σε επίμαχα τμήματα της Εγνατίας Οδού όσο και στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Σιάτιτσα – Καστοριά.

Σημειώνει δε πως απαιτείται ειδική σήμανση, αλλά και τοποθέτηση σήμανσης στο επαρχιακό δίκτυο στις κύριες περιοχές κατανομής της αρκούδας, τοποθέτηση ειδικών ανακλαστήρων και ενημέρωση του κοινού και των διερχόμενων οδηγών.

Advertisements
Σχολιάστε

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού εγκριθεί και εφόσον δεν περιέχει υβριστικά σχόλια και αυθαίρετους χαρακτηρισμούς.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: