Skip to content

Ποιοι μετέχουν – ποιοι τους κρίνουν και πώς ανατίθενται οι περιβαλλοντικές μελέτες Οι… πλόκαμοι των ΜΚΟ στους Φορείς Διαχείρισης

by στο 07/12/2012

Από: DianaNews

Ποιοι μετέχουν - ποιοι τους κρίνουν και πώς ανατίθενται οι περιβαλλοντικές μελέτες   Οι... πλόκαμοι των ΜΚΟ στους Φορείς Διαχείρισης

Ερευνα: Δημήτρης Στριλάκος

Ενας τέως υπουργός και δύο εν ενεργεία βουλευτές με… έντονο οικολογικό «αξάν» ομολογούσαν πρόσφατα στο «Εθνος – Κυνήγι» την πλήρη άγνοιά τους για τι πράττουν σήμερα οι 29 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που υπάρχουν στη χώρα.
Ούτε ποιοι είναι ήξεραν, ούτε που εδρεύουν, ούτε πώς διοικούνται, ούτε πώς ελέγχονται…
Και πολύ περισσότερο δεν είχαν την παραμικρή γνώση για τους διαγωνισμούς… 500.000 ευρώ που ο κάθε Φορέας έχει προκηρύξει ή θα προκηρύξει αυτήν την περίοδο, προκειμένου να ανατεθούν σε διάφορες κοινοπραξίες οι περιβαλλοντικές μελέτες «εποπτείας» των προστατευόμενων περιοχών!
Μη βιαστείτε, όμως, να λοιδορήσετε τους δύο βουλευτές και τον τέως υπουργό… Αντιπροσωπεύουν απλώς τη γενική -και χωρίς εξαιρέσεις- εικόνα!
Την ίδια άγνοια για το τι είναι και τι πράττουν οι Φορείς Διαχείρισης έχουν αυτήν τη στιγμή και η κυβέρνηση, και η Βουλή, και οι λοιπές υπηρεσίες του κράτους και τα κόμματα, με μοναδική ίσως εξαίρεση τους Οικολόγους-Πράσινους φυσικά…
Την ίδια… απόσταση από τα πεπραγμένα των Φορέων Διαχείρισης έχει και το υπουργείο Περιβάλλοντος, που σέβεται -και προφανώς χαίρεται- την «αυτονομία» τους.
Αυτή η απουσία ελέγχου που χαρακτηρίζει τις σχέσεις μεταξύ κράτους… και Διοικήσεων των Προστατευόμενων Περιοχών αντικαθίσταται από τον… ασφυκτικό «έλεγχο» που ασκούν σήμερα στα όργανα των Φορέων και στη λήψη των αποφάσεων για τις προστατευόμενες περιοχές οι μεγάλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα!
Οι «δεσμοί» των περιβαλλοντικών ΜΚΟ με τους 29 Φορείς Διαχείρισης είναι τέτοιοι που εγείρουν ένα πλήθος ερωτηματικών για τον τρόπο που προκηρύσσονται και ανατίθενται σε πολλές περιπτώσεις οι χρηματοδοτούμενες μελέτες για το περιβάλλον, τα πτηνά ή τα θηλαστικά στις περιοχές διαχείρισης.
Διαγωνισμοί και μελέτες 500.000 ευρώ ανά Φορέα είναι ένα ικανό «κίνητρο» για να περιφρουρηθούν η απόλυτη διαφάνεια και ισοτιμία μεταξύ των διαγωνιζομένων, ταυτόχρονα όμως είναι και ένα κίνητρο για… να παραβιαστεί!
Και η δημοσιογραφική έρευνα που άρχισε ήδη το «Εθνος – Κυνήγι» έχει φέρει στην επιφάνεια μια σειρά περιπτώσεων όπου:
– Στελέχη του ενός Φορέα Διαχείρισης μετέχουν στους διαγωνισμούς ενός άλλου Φορέα Διαχείρισης… λίγα χιλιόμετρα μακριά.
– Στελέχη της ίδιας περιβαλλοντικής οργάνωσης κρίνουν… συντρόφους, φίλους ή συγγενείς τους από την ίδια ή παρεμφερή ΜΚΟ.
– Το 1/3 των Φορέων Διαχείρισης βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ανάθεσης μελετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, αλλά πολλές υποψήφιες ομάδες αποτελούνται από πρόσωπα που μετέχουν στα Δ.Σ. Φορέων Διαχείρισης.
– Σε ποσοστό 47% των Δ.Σ. των Φορέων μετέχουν μέλη και στελέχη της Ορνιθολογικής, ενώ το ποσοστό γίνεται πολύ μεγαλύτερο αν συνυπολογιστούν τα στελέχη άλλων περιβαλλοντικών ΜΚΟ, όπως ο «Αρκτούρος», η «Καλλιστώ» κ.λπ.
Για την οικονομία του χώρου αναφέρουμε μερικές μόνο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όσο η δημοσιογραφική έρευνα συνεχίζεται:

– Στις 25 Ιουνίου ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης προκήρυξε τρεις από τους προαναφερόμενους διαγωνισμούς – μελέτες, μία εκ των οποίων αφορούσε και τα πτηνά.
Ανάμεσα στις… κοινοπραξίες που προσήλθαν ήταν και αυτή της κ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου, η οποία όμως είναι και μέλος ενός άλλου Φορέα Διαχείρισης (Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας) ως ειδική επιστήμονας….
Χωρίς αυτό να σημαίνει απολύτως τίποτα, η κ. Παναγιωτοπούλου είναι επιπλέον στέλεχος της Ορνιθολογικής και υποψήφια βουλευτής με τους Οικολόγους-Πράσινους στις τελευταίες εκλογές.
Στην «ομάδα έργου» της συγκεκριμένης κοινοπραξίας μετέχουν ακόμα δύο μέλη της Ορνιθολογικής (Μπουρδάκης – Αλιβιζάτος), καθώς και ο κ. Σάββας Καζαντζίδης, που είναι επίσης μέλος ενός άλλου Φορέα Διαχείρισης (Λουδία – Αλιάκμονα).
Εν προκειμένω, δηλαδή, δύο ειδικοί επιστήμονες Φορέων Διαχείρισης συμμετείχαν σε μια διαγωνιστική διαδικασία ενός… τρίτου Φορέα Διαχείρισης.
Οι πληροφορίες του «Εθνος – Κυνήγι» αναφέρουν μάλιστα ότι, ενώ η προσφορά της κ. Παναγιωτοπούλου απορρίφθηκε αρχικά από την Επιτροπή Αξιολόγησης με τη σύμφωνη γνώμη και του Νομικού Συμβούλου του Φορέα της Ροδόπης, η κοινοπραξία επανήλθε στον διαγωνισμό μέσα… από μια ασαφή διαδικασία.
Λεπτομέρειες με σημασία: στο προεδρείο του Φορέα της Ροδόπης μετέχει ο γενικός διευθυντής της ΜΚΟ «Καλλιστώ» Σπύρος Ψαρούδας.
Και μέλη της ίδιας οργάνωσης συμμετέχουν -μαζί με τον κ. Τσιάρα και πάλι- στον άλλο διαγωνισμό του φορέα της Ροδόπης, για… την εποπτεία των θηλαστικών!

– Μια δεύτερη χαρακτηριστική περίπτωση είναι η προκήρυξη ίδιων διαγωνισμών από τον Φορέα Διαχείρισης Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα στις 10 Ιουλίου…
Η «κοινοπραξία» των στελεχών της Ορνιθολογικής Παναγιωτοπούλου – Αλιβιζάτος – Μπουρδάκης μετέχουν και πάλι στο «σκέλος» για τα πτηνά, αλλά εδώ υπάρχουν δύο ζητήματα ικανά για… ισχυρές, ίσως και άδικες, «παρεξηγήσεις:
Στον Φορέα του Αξιού υπεύθυνος ειδικός επιστήμονας είναι ο κ. Σάββας Καζαντζίδης, ο ίδιος δηλαδή που συμμετείχε μαζί με την κ. Παναγιωτοπούλου στον διαγωνισμό… για τη Ροδόπη!
Το χειρότερο -και πιο παρεξηγήσιμο- όμως είναι ότι στο Δ.Σ. του Φορέα μετέχει και ο ίδιος ο σύζυγος της κ. Παναγιωτοπούλου, Σταύρος Υφαντής…

Οπως γράψαμε και στο προηγούμενο τεύχος μας, η έρευνα που ξεκίνησε το «Εθνος – Κυνήγι» για τη διασύνδεση των ΜΚΟ με τους διαγωνισμούς στους Φορείς Διαχείρισης δεν έχει «σκανδαλοθηρική» επιδίωξη.
Δεν πρόκειται για ένα «κουτσομπολίστικο» ρεπορτάζ σε συνέχειες, αλλά για ένα ζήτημα βαθύτατα πολιτικό, σε μια χώρα όπου όλα και όλοι «δοκιμάζονται»…

Advertisements
One Comment
  1. Η όλη διαδικασία θυμίζει την παροιμία «Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο το πρόσωπο.
    Όλα αυτά βέβαια την ώρα που (σχεδόν) όλοι οι Έλληνες έχουμε κάνει το … απαυτό μας παξιμάδι ….

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού εγκριθεί και εφόσον δεν περιέχει υβριστικά σχόλια και αυθαίρετους χαρακτηρισμούς.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: