Skip to content

«Φωτοβολταϊκά τέλος» με έκτακτη εισφορά 25%-35% στον τζίρο

by στο 07/11/2012

Κρίμα σε όποιον πίστεψε τις μπαρούφες του ΓΑΠ και της «Πράσινης» Τίνας της κομμώτριας για «πράσινες αναπτύξεις», «πράσινες οικονομίες» και τελικά κατέληξε να «πράσσειν άλογα» αφού έσπειρε το χωράφι με καθρέφτες, αλλά μιλάμε για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου.

Διαβάστε περισσότερα από το Πρώτο Θέμα

Μετά τις μειώσεις τιμών, η έκτακτη εισφορά και στην αγορά των φωτοβολταϊκών πλέον βλέπουν το τέλος σε μία επενδυτική δραστηριότητα που τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και εκατοντάδες επιχειρήσεις.

Η έκτακτη εισφορά, από την οποία εξαιρούνται  τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, προβλέπεται στο νομοσχέδιο – γίγας με το οποίο κυρώνεται το πακέτο των μέτρων που είναι προαπαιτούμενο για να πάρει η χώρα μας την δόση των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τους δανειστές της.
Σύμφωνα με τη σχετική  ρύθμιση:
* Για όσες επενδύσεις έχουν συνδεθεί έως τις 30 Δεκεμβρίου του 2011 η έκτακτη εισφορά ορίζεται στο 25% του τζίρου.
* Για όσους ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την 1η Ιανουαρίου του 2012 και η «ταρίφα» που έχουν κλειδώσει αντιστοιχεί σε μήνα πριν τον Φεβρουάριο του 2012, η εισφορά καθορίζεται στο 35%.
* Για όσους ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την 1η Ιανουαρίου του 2012 και η «ταρίφα» που έχουν κλειδώσει αντιστοιχεί στο διάστημα  Φεβρουάριος του 2012 έως 9 Αυγούστου του 2012 η εισφορά ορίζεται στο 29%.
* Δεν υπάρχει  εισφορά για όσους έχουν κλειδώσει  τιμή μετά τον Αύγουστο του  2012, με τις νέες δηλαδή μειωμένες  ταρίφες.
* Δεν υπάρχει  εισφορά για τα φωτοβολταϊκά  στις στέγες
* Η παρακράτηση  της εισφοράς θα γίνεται απευθείας  από την «πηγή», δηλαδή από  τις πληρωμές του ΛΑΓΗΕ.
* Θεσμοθετείται  το «κλείδωμα ταρίφας» με  την ηλέκτριση του σταθμού  για τα νέα έργα
* Για τα έργα  που έχουν υπογράψει σύμβαση,  μένει προς υλοποίηση ένα 4μηνο, εκτός εάν το 18μηνο λήγει νωρίτερα.
Η διάρκεια είναι  δύο χρόνια αρχίζοντας από την 1η Ιουλίου του 2012 και καταλήγοντας στις 30 Ιουνίου του 2014, ενώ δίνεται η δυνατότητα παράτασης, με τους ίδιους όρους, για έναν ακόμα χρόνο.

 

Επιστολή στον πρωθυπουργό
Για το θέμα, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχανιών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΒΦΩ) έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό και στα αρμόδια υπουργεία. ΥΠΟΙΚΟ, ΥΠΕΚΑ, ΥΠΑΝ, στην οποία επισημαίνεται ότι με τα νέα μέτρα καταδικάζεται η εγχώρια βιομηχανία φωτοβολταϊκών στην πτώχευση καθώς η πτώση των παραγγελιών είναι ήδη κατακόρυφη και θα επιδεινωθούν δραματικά τα οικονομικά των ελληνικών εργοστασίων.

Ήδη με τα μέτρα του Αυγούστου οι ελληνικές βιομηχανίες αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα καθώς η ανύπαρκτη παροχή χρηματοδότησης στην ουσία εκμηδένισε το ενδιαφέρον των επενδυτών. «Το σύνολο της ελληνικής βιομηχανίας προμηθεύει ελληνικές εταιρείες (οι εξαγωγές έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο) και τα νέα μέτρα οδηγούν τον κλάδο στο κλείσιμο και την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων που απασχολούνται σε αυτήν», αναφέρουν οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών.

Advertisements
One Comment
  1. grigoris permalink

    Καλα κανουν .Εδω φορολογησαν το σπιτη που μενεις της αποθηκες τουσ σταβλουσ αυτοι οι τυποι γιατι να μην πληρωνουν;;;;η οικολογια πληρωνεται..

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού εγκριθεί και εφόσον δεν περιέχει υβριστικά σχόλια και αυθαίρετους χαρακτηρισμούς.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: