Skip to content

Το ελληνικό τσάι του βουνού κινδυνεύει με εξαφάνιση

by στο 16/10/2012
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει η εκμετάλλευση του ελληνικού τσαγιού του βουνού (Sideris) με αποτέλεσμα επιστήμονες του ΑΠΘ και του Τμήματος Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ να συστήνουν μέτρα αντίστοιχα με εκείνα για την λαθροϋλοτομία.Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή” οργανωμένες ομάδες που συλλέγουν και πωλούν αυτοφυή φυτά από όλη τη χώρα χτενίζουν δεκάδες βουνοπλαγιές όπου φυτρώνουν είδη ελληνικού τσαγιού και το συλλέγουν παράνομα σε τέτοιο βαθμό που είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος εξαφάνισής του.Κύριες περιοχές δράσης των ομάδων αυτών είναι η Πελοπόννησος, η Κρήτη (μαλοτήρα), αλλά και η βόρεια και κεντρική Ελλάδα όπου βουνά όπως ο Γράμμος, ο Βόρας, αλλά και ο Ολυμπος, έχουν χάσει σημαντικό μέρος από το απόθεμά τους σε τσάι του βουνού.

Το τσάι του βουνού κινδυνεύει επίσης από τη βοσκή, όπως δείχνει το παράδειγμα του όρους Φαλακρού.Σημειώνεται πως το τσάι του βουνού δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης παρά προορίζεται αποκλειστικά για οικιακή χρήση.Μάλιστα, πολλά δασαρχεία έχουν εκδώσει ρυθμιστικές διατάξεις που καθορίζουν τις ποσότητες και τον χρόνο συλλογής.

Το ελληνικό τσάι βρίσκεται ψηλά στον κατάλογο της πυραμίδας των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών που αυτοφύονται στην Ελλάδα. Αν και από αυτό παρασκευάζεται το πιο διαδεδομένο ελληνικό αφέψημα, καλλιεργείται σε ελάχιστες περιοχές της χώρας (κυρίως στη Βρύναινα Μαγνησίας και αλλού σε μικρότερες εκτάσεις).

Μάλιστα, το ελληνικό τσάι του βουνού και συγκεκριμένα η ποικιλία sideritis scardica που συναντάται στη Μακεδονία θεωρείται ότι έχει θαυματουργές ιδιότητες για την αντιμετώπιση της ασθένειας Αλτσχάιμερη οποία προκαλεί εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων.

Πηγή: http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=180468&catID=5

Απλά να προσθέσω ότι τόσα χρόνια συλλέγονταν τσάι χωρίς πρόβλημα. Στον καιρό της κρίσης όμως οι «ομάδες» που αναφέρει το δημοσίευμα αποτελούμενες κυρίως από Αλβανούς που έμειναν άνεργοι και στην προσπάθειά τους να μαζέψουν όσο πιο πολύ μπορούν, ξεριζώνουν τα φυτά αντί απλά να κόβουν τις κορυφές …

Advertisements
One Comment
  1. Πράγματι το πρόβλημα είναι σοβαρό και αυτό γιατί υπάρχει αδιαφορία και ασχετοσύνη κατά την συλλογή καθώς αντί να συλλέξουν με μαχαίρι – ψαλίδι τις κορυφές κάποιοι το τραβούν από την ρίζα. Επίσης ορισμένοι επιτίδιοι βάζουν μεροκάματα αλλοδαπούς και το συλλέγουν για εμπόριο. Να δοθούν εντολές σε δασικούς και θηροφύλακες να κάνουν ελέγχους αυστηρούς εκείνο το συγκεκριμένο δεκαπενθήμερο κάθε έτους 10-30 Ιουλίου.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού εγκριθεί και εφόσον δεν περιέχει υβριστικά σχόλια και αυθαίρετους χαρακτηρισμούς.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: