Skip to content

Λαθροθήρες εκλεγμένοι σε μη συνεργαζόμενους – αναγνωρισμένους Συλλόγους!

by στο 03/10/2012

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής εφημερίδας e-Thrakinews.gr, στις 15 Σεπτεμβρίου συνελήφθησαν πέντε άτομα στον Έρανο Ξάνθης, για παράνομη θήρα αγριόχοιρου.
Συγκεκριμένα οι συλληφθέντες αρνήθηκαν τον έλεγχο που επιχείρησε να τους κάνει ο ομοσπονδιακός θηροφύλακας Ιωάννης Πυλαρινός ο οποίος στη συνέχεια κάλεσε την αστυνομία που έφτασε άμεσα. Κατόπιν ελέγχου βρέθηκε ότι η παρέα είχε χτυπήσει δύο νεαρά αγριογούρουνα που έφεραν ακόμα τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώμα τους.

Κατά τον έλεγχο των στοιχείων διαπιστώθηκε ότι δύο από τα άτομα της παρέας κατείχαν αξίωμα σε μη συνεργαζόμενους – αναγνωρισμένους Κυνηγετικούς Συλλόγους.

Το γεγονός αυτό από μόνο του είναι πραγματικά λυπηρό διότι οι μη αναγνωρισμένοι σύλλογοι υποτίθεται ότι συστάθηκαν από άτομα που αγαπούν το κυνήγι αλλά διαφωνούν με την ηγεσία του, γι’ αυτό και έκαναν δικούς τους συλλόγους ώστε να προασπίσουν καλύτερα την πανίδα.
Αν τώρα τα μέλη των προεδρίων συλλαμβάνονται για λαθροθηρία τότε …

Παρακάτω ακολουθεί το ρεπορτάζ του e-Thrakinews.gr το οποίο περιέχει και το Δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Κ.Σ. Ξάνθης.

Παράνομη λαθροθηρία μικρών αγριόχοιρων στον Έρανο επαναφέρει στο προσκήνιο την γνωστή «κόντρα» μεταξύ των δύο συλλόγων

agriogourouna2-thrakiΣ. Καραγιάννης: «Οι παρασύλλογοι δεν αναγνωρίζουν τους θηροφύλακες»

Δ. Μουρατίδης: «Η λάσπη στο πρόσωπό μου δεν είναι τωρινή»…

Μια μεγάλη επιτυχία –και μάλιστα με ενδιαφέρουσες προεκτάσεις, αν λάβουμε υπόψη την ιδιότητα των συλληφθέντων- σημείωσε πριν από λίγες μέρες η θηροφυλακή, στα πλαίσια της αντιμετώπισης της λαθροθηρίας.

Τα γεγονότα περιγράφονται λεπτομερώς σε δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ξάνθης και στο οποίο αναγράφονται τα εξής:

«Το Σαββάτο 15 Σεπτεμβρίου ο ομοσπονδιακός θηροφύλακας Ιωάννης Πυλαρινός, βρισκόμενος σε εντεταλμένη υπηρεσία στην ορεινή περιοχή του Εράνου Ξάνθης, επιχείρησε να κάνει έλεγχο σε δύο οχήματα (ένα μοτοποδήλατο και ένα αγροτικό όχημα με πέντε άτομα συνολικά). Αφού ενημέρωσε για την ιδιότητα του, όταν ζητήθηκε να κάνει έλεγχο στο όχημα, στις άδειες θήρας και στα όπλα τους, ο ένας από τους επιβαίνοντες στο όχημα -ο οποίος κατέχει αξίωμα σε διοικητικό συμβούλιο μη αναγνωρισμένου και συνεργαζόμενου με το υπουργείο Περιβάλλοντος κυνηγετικού συλλόγου- αρνήθηκε τον έλεγχο, λέγοντας πως δεν έχει κανένα δικαίωμα να το πράξει. Ο θηροφύλακας εξήγησε τις ανακριτικές αρμοδιότητες που έχει, αλλά εκείνος επέμενε στην άρνηση. Στη συνέχεια ο θηροφύλακας κάλεσε την αστυνομία και στο σημείο του συμβάντος έφθασε σε λίγα λεπτά ένα περιπολικό με δύο άνδρες, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο όχημα και βρέθηκαν δύο νεογέννητα  αγριογούρουνα χτυπημένα, με τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώμα τους. Άμεσα μεταφέρθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης όπου κατέφθασαν και οι θηροφύλακες του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης Δημήτριος Μαυρίδης και Παναγιώτης Βασίλας καθώς και ο υπεύθυνος θήρας του Δασαρχείου Ξάνθης Παναγιώτης Βαφείδης. Εκεί κατατέθηκε μήνυση για άρνηση ελέγχου, απείθεια και παράνομη θήρα αγριόχοιρων που φέρουν ραβδώσεις, συνελήφθησαν και κατασχέθηκαν οι άδειες θήρας, τα όπλα τους και τα παρανόμως θηρευθέντα θηράματα. Σημειωτέον ότι και δεύτερο άτομο από τους ανωτέρω κατέχει αξίωμα σε διοικητικό συμβούλιο άλλου μη αναγνωρισμένου και συνεργαζόμενου με το υπουργείο Περιβάλλοντος κυνηγετικού συλλόγου».

Η πάταξη της λαθροθηρίας αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης, όπως δήλωνε στη «Θ» με την ευκαιρία έναρξης της φετινής κυνηγετικής περιόδου ο πρόεδρος του συλλόγου Σάκης Καραγιάννης. Και σ’ αυτή την κατεύθυνση έρχεται η πρώτη φετινή επιτυχία, η οποία όμως έχει και… πολύ ενδιαφέρουσες προεκτάσεις…

«ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΘΡΟΘΗΡΙΑ ΣΕ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ»

skotomena_agriogourouna-web«Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ταβέρνες που βγάζουν στο μενού τους λαγό, σε περίοδο που απαγορεύεται το κυνήγι. Έχουν τιμολόγιο για την αγορά του; Θέλω να μάθω πώς βρέθηκε στην κουζίνα τους», είναι το ερώτημα που θέτει ο πρόεδρος της 1ης Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσου Παρασκευάς Βογιατζάκης και όπου –δυστυχώς- η απάντηση είναι απλή και αυτονόητη: Λαθροθηρία!

Αντλούμε στοιχεία από ένα εξαιρετικό άρθρο του Απόστολου Στάικου στο «natura.gr», όπου σημειώνεται: «Οι λαθροθήρες έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, αφού πλέον προχωρούν και σε υβριστικές επιθέσεις εναντίον των φυλάκων, ενώ συνεχίζουν να αγνοούν τις παρατηρήσεις και αρνούνται να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία. Σε πρόσφατο περιστατικό μάλιστα, φύλακας δέχθηκε ακόμα και απειλή κατά της ζωής του! Ο λαθροθήρας δεν διαφέρει σε τίποτα από τους υπόλοιπους εγκληματίες. Παίρνει ένα όπλο με ή χωρίς τη νόμιμη άδεια κατοχής και όποιον πάρει ο χάρος. Βγαίνει οποιαδήποτε ώρα του εικοσιτετραώρου, με ιδιαίτερη προτίμηση στη νύχτα και στοχεύει ο,τιδήποτε πετά, περπατά ή έρπει. Συχνά μετακινείται με μηχανή ή αυτοκίνητο που ή δεν έχει πινακίδες ή είναι δυσδιάκριτες. Κίνητρο μπορεί να είναι είτε το κέρδος από την πώληση των θηραμάτων είτε η τάση για προβολή και η “μαγκιά”. Κάποιοι λαθροθήρες δρουν χωρίς καμία λογική εξήγηση, οπότε μπορούμε να μιλάμε για κάποιου είδους διαστροφή. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι υπεύθυνοι για τους νεκρούς κύκνους και τα φλαμίγκο. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εν λόγω “μάγκες” μιλούν για τα “κατορθώματά” τους στα καφενεία, γι’ αυτό στις μικρές κοινωνίες η δράση τους αποτελεί κοινό μυστικό, χωρίς κανένας να τολμά να την καταγγείλει, φοβούμενος τη ρετσινιά του “ρουφιάνου”. Οι λαθροθήρες είναι οργανωμένοι και εξοπλισμένοι στις περισσότερες περιπτώσεις με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό. Σύστημα GPS, 4Χ4, αυτόματα όπλα με διόπτρες με πολύ μεγάλο βεληνεκές και εξίσου μεγάλη αποτελεσματικότητα.

«Υπάρχουν πολλά περιστατικά λαθροθηρίας σε απαγορευμένες ζώνες του πάρκου, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται ποτέ αποφασιστικά και ουσιαστικά κι έτσι αμαυρώνουν την εικόνα της περιοχής μας» υποστηρίζει η διευθύντρια της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών Μυρσίνη Μαλακού. Και ο προαναφερθείς Παρασκευάς Βογιατζάκης προσθέτει: «Η λαθροθηρία κινείται σε υψηλά επίπεδα. Εκτιμώ μάλιστα ότι αυτό το φαινόμενο θα ενταθεί ακόμα περισσότερο, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι για κάποιους το θήραμα είναι μέσο βιοπορισμού. Είναι άνθρωποι που σε ορεινές περιοχές μπορεί να έχουν κάνει και περιουσία από τη λαθροθηρία! Από τη στιγμή που έχει μπει ο παράγοντας εμπορίου του θηράματος, ξεφεύγουμε από την “παραδοσιακή λαθροθηρία’’ του να πιάσεις ένα λαγό να τον φας». Τέλος, η επιμελήτρια κυνηγετικής επιμόρφωσης του Κυνηγετικού Συλλόγου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης Θωμαή Αμοιρίδου, συμπληρώνει: «Οι λαθροθήρες γκρεμίζουν ό,τι με κόπο έχουν καταφέρει οι κυνηγετικές οργανώσεις στον τομέα της ευρύτερης αποδοχής του κυνηγιού. Στη συνείδηση της κοινής γνώμης ο λαθροθήρας έχει ταυτιστεί με τον κυνηγό κι έτσι τα εγκλήματα των πρώτων χρεώνονται στους δεύτερους. Βεβαίως μεγάλη ευθύνη φέρουν και τα μέσα ενημέρωσης που σκοπίμως συγχέουν τις δύο ομάδες, καθιστώντας τους κυνηγούς αποδιοπομπαίους τράγους για όλα τα δεινά του περιβάλλοντος.

Σ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ: «ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΗΧΟΜΙΜΗΤΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ»

karagiannis_kinigetikos-webΣυνομιλώντας για το περιστατικό με τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης Σάκη Καραγιάννη, εξηγεί: «Οι τρεις από τους πέντε λαθροθήρες ήταν μέλη του δικού μας συλλόγου και τα δύο ήταν μέλη παρασυλλόγων. Η υπόθεση έφτασε εδώ γιατί δεν δέχτηκαν να γίνει έλεγχος. Ένας από τους πέντε παραδέχτηκε ότι χτύπησε τα γουρουνάκια, τα οποία ήταν κρυμμένα σε σάκο και βρέθηκαν αργότερα. Ο θηροφύλακας έκανε έλεγχο επάνω στον δρόμο και έτσι έγινε το περιστατικό». Προσθέτει δε ότι «αυτοί δεν αναγνωρίζουν τους θηροφύλακες και κατά τη γνώμη μου αυτός είναι ο λόγος που τα μέλη των παρασυλλόγων δεν θέλουν να ανήκουν σε έναν αναγνωρισμένο σύλλογο».

Ο κ. Καραγιάννης δηλώνει ότι «ο δικός μας σκοπός είναι προφυλάσσουμε το κυνήγι και την ύπαιθρο» και κλείνει τη συνομιλία μας λέγοντας: «Εμείς συνεχίζουμε καθημερινά τους ελέγχους σε βουνό και σε κάμπο. Και μάλιστααυτό τον καιρό έχουμε πρόβλημα με τις ηχομιμητικές συσκευές, αφού κάθε μέρα και κάθε νύχτα μαζεύουμε από δυο-τρεις τέτοιες! Έχουμε δύο αυτοκίνητα (ένα της δικής μας θηροφυλακής και ένα της ομοσπονδιακής) που δύσκολα καλύπτουν τον νομό, τα έξοδα είναι πολλά, αλλά προσπαθούμε».

Α. ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ: «ΧΑΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥΣ»

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του δεύτερου κυνηγετικού συλλόγου της Ξάνθης Αθανάσιος Μουρατίδης αποσαφηνίζει ότι ο «πρωταγωνιστής» του περιστατικού Λάζαρος Μουρατίδης είναι ο μεγάλος αδελφός του και λέει: «Η λάσπη που πέφτει στο πρόσωπό μου δεν είναι τωρινή, αλλά μετράει τουλάχιστον μια εικοσαετία. Τα μέλη του συλλόγου μας έχουν φτάσει σχεδόν στα χίλια και σίγουρα αυτό τους πονάει, αλλά κι εμείς έχουμε νόμιμο σύλλογο και προχωράμε μπροστά».

Εξηγώντας το περιστατικό από την πλευρά του, ο κ. Μουρατίδης σημειώνει: «Η κατηγορία που απευθύνεται σ’ εμένα είναι για απείθεια κι αυτό γιατί όταν με σταμάτησε ο θηροφύλακας, του είπα να έρθει η αστυνομία και το δασαρχείο να μου κάνουν εκτενή έλεγχο. Μας σταμάτησε σε δρόμο και ο δρόμος ανήκει στην αστυνομία. Ο θηροφύλακας έχει πάρει την εξουσία και του δρόμου; Σαφώς όχι και βέβαια δεν είναι ανακριτικό όργανο. Τέτοιο είναι ο προϊστάμενος θήρας του δασαρχείου και η αστυνομία και αυτούς ζήτησα. Ο κ. Πυλαρινός επέμενε να μου κάνει μήνυση για απείθεια, εγώ ζήτησα αυτόφωρο και η κα εισαγγελέας μου είπε να φύγω και να πάω τη Δευτέρα στο γραφείο της. Πράγματι, πήγα μαζί με τον δικηγόρο μου και κατέθεσα προφορικά και γραπτά».

Τέλος, ο συνομιλητής μας δίνει κάποιες παραμέτρους του ζητήματος, λέγοντας: «Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κυνηγητό στο πρόσωπό μου που εκτείνεται και πανελλαδικά μετά τη δημιουργία σαράντα συλλόγων στη δική μας πανελλήνια ομοσπονδία. Δυστυχώς δεν συμφωνούμε με τους παλιούς συλλόγους και πληρώνουμε παράβολο στο δημόσιο για να βγάλουμε την άδεια μας στο δασαρχείο, άρα είμαστε αιμοδότες του δημοσίου που τόσο ανάγκη έχει από χρήματα. Όλοι οι σύλλογοί μας έχουν περάσει από πρωτοδικεία και είναι νόμιμοι. Μας κυνήγησαν από την αρχή, μας πήγαν σε εφετεία, αλλά κερδίσαμε όλα τα δικαστήρια και δεν έχουμε απολύτως κανένα πρόβλημα νομιμότητας. Αλλά δυστυχώς οι άλλοι σύλλογοι είναι κερδοσκοπικοί, χάνουν πολλά χρήματα και αυτό είναι το πρόβλημά τους. Γι’ αυτό κυνηγούν εμένα…».

Θοδωρής Μπακάλης

Link για τα παραπάνω:
www.ksxanthi.gr/Σύλληψη λαθροθηρών

e-Thrakinews.gr

Advertisements
Σχολιάστε

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού εγκριθεί και εφόσον δεν περιέχει υβριστικά σχόλια και αυθαίρετους χαρακτηρισμούς.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: