Skip to content

Διατροφικός συναγερμός στην Ευρώπη για τα γενετικά τροποποιημένα

by στο 23/09/2012

 Η βόμβα, που έσκασε για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και ειδικότερα το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι NK 603 και το ζιζανιοκτόνο Roundup της Μονσάντο ανατρέπουν τα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα, όσον αφορά στα ασφαλή επίπεδα κατανάλωσης. Η έρευνα του Γάλλου καθηγητή Gilles-Eric Séralini είναι η πρώτη, που εξέτασε σε τόσο μεγάλο βάθος χρόνου τις συνέπειες από την κατανάλωση ενός γενετικά τροποποιημένου προϊόντος και δημοσιεύτηκε σε έγκυρη αμερικανική επιθεώρηση, η οποία στο παρελθόν είχε φιλοξενήσει μελέτες που αθώωναν τα προϊόντα της Μονσάντο. Η έρευνα του Γάλλου καθηγητή πραγματοποιήθηκε σε καθεστώς άκρας μυστικότητας, με κόστος που ξεπέρασε τα 3.000.000 ευρώ, το οποίο κάλυψαν τα ιδρύματα Ceres και Charles Leopold Meyer.

Διατροφική βόμβα στο πιάτο μας;

Στην Γαλλία πολλά μέσα ενημέρωσης, όπως το Nouvel Observateur, έσπασαν το εμπάργκο και αποκάλυπταν νωρίτερα το περιεχόμενο της έρευνας, μιλώντας για υγειονομική, πολιτική και βιομηχανική βόμβα.
Και δικαίως.
Η έρευνα, που έγινε σε αρουραίους, στο γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι ΝΚ603 και το ζιζανιοκτόνοRoundup της αμερικανικής Μονσάντο, αποκάλυψε πολύ υψηλά επίπεδα τοξικότητας, ακόμα και σε μικρή κατανάλωση.
Ειδικότερα, οι αρουραίοι, οι οποίοι τρέφονταν με το συγκεκριμένο είδος τροποποιημένου καλαμποκιού, εμφάνιζανόγκους στο μέγεθος μπάλας πινγκ πονγκ, πέθαιναν νωρίτερα και εμφάνιζαν σοβαρές ηπατικές και νεφρικές βλάβες.
«Κάναμε ότι έπρεπε να έχουν κάνει οι κυβερνήσεις και οι βιομηχανίες εδώ και χρόνια. Για πρώτη φορά αξιολογήσαμε σε βάθος και για μεγάλη διάρκεια τις επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση ενός γενετικά τροποποιημένου τροφίμου και ενός ζιζανιοκτόνου» λέει ο επικεφαλής της μελέτης.
Και το έγκλημα, σημειώνει ο Γάλλος καθηγητής, είναι ότι οι υγειονομικές αρχές δεν είχαν ελέγξει για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών τις συνέπειες, την ώρα που η βιομηχανία των μεταλλαγμένων δραστηριοποιείται παγκόσμια εδώ και 15 χρόνια.

Γαλλία: Επείγουσα δράση σε γαλλικό και ευρωπαϊκό επίπεδο

Στη Γαλλία, η αποκάλυψη προκάλεσε σάλο. Τρεις υπουργοί, Υγείας, Οικολογίας και Γεωργίας, ανέλαβαν άμεση δράση. Θέτουν τα συμπεράσματα της μελέτης υπό την γαλλική αρχής Υγειονομικής Ασφάλειας (ANSES) και ζητούν την γνωμάτευση του Ανώτατου Συμβουλίου Βιοτεχνολογιών. Θα ακολουθήσει η παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και, ειδικότερα, προς την ευρωπαϊκή αρχή ασφάλειας τροφίμων.
Μόλις η ANSES, γνωμοδοτήσει, η γαλλική κυβέρνηση θα ζητήσει από την ευρωπαϊκή αρχή ασφάλειας τροφίμων να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία ανθρώπων και ζώων, μέτρα που δεν αποκλείεται να οδηγήσουνακόμα και στην απαγόρευση των εισαγωγών του καλαμποκιού NK603 στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το προϊόν να επαναξιολογηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σε μα πρώτη της αντίδραση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θα επιληφθεί άμεσα του ζητήματος. Εκπρόσωπος του επιτρόπου Υγείας, Τζον Νταλί, ανέφερε ότι η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή ασφάλειας τροφίμων θα αναζητήσει αντίγραφο της έρευνας.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση καλλιεργούνται δύο είδη γενετικά τροποιημένων τροφίμων. Η πατάτα Amflora από το γερμανικό όμιλο BASF και το καλαμπόκι MON810 της πολυεθνικής Μονσάντο.
Ο Γάλλος Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Jose Bove, ζήτησε από τον αρμόδιο επίτροπο την άμεση αναστολή των αδειών για την καλλιέργεια των δυο γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, καθώς και των αδειών εισαγωγής γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού και σόγιας.

Read more: http://ellinikh-odysseia.blogspot.com/2012/09/blog-post_406.html#ixzz27HfuMK00

Advertisements
Σχολιάστε

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού εγκριθεί και εφόσον δεν περιέχει υβριστικά σχόλια και αυθαίρετους χαρακτηρισμούς.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: