Skip to content

ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ Η ΙΤΑΛΙΑ-ΥΠΝΟΣ ΒΑΘΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ «Ανοχύρωτοι»…στην επέλαση του μυοκάστορα

by στο 18/09/2012
ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ Η ΙΤΑΛΙΑ-ΥΠΝΟΣ ΒΑΘΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ    Ανοχύρωτοι ...στην επέλαση του μυοκάστορα

 

 

 

Την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε την εισβολή του μυοκάστορα στον Αμβρακικό, τη Λευκάδα, στον Αξιό ποταμό και αλλού, με την…υπνωτιστική διάθεση και την αταραξία που χαρακτηρίζει τις αρμόδιες υπηρεσίες, η γειτονική Ιταλία έχει ήδη τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για να αντιμετωπίσει το οξύ περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιπροσωπεύουν οι “αμφίβιοι” εισβολείς!

Αυτό που συμβαίνει σήμερα με τους μυοκάστορες στην Ιταλία είναι απόλυτα διδακτικό και για εμάς…

Αυτή τη στιγμή ο μυοκάστορας είναι το μεγαλύτερο οικολογικό πρόβλημα όλης της πεδιάδας του Πάδου, από το Πιεμόντε μέχρι και το Δέλτα του ομώνυμου ποταμού.

Σε όλη την περιφέρεια της Λομβαρδίας τα ζώα έχουν πλέον εποικίσει το αρδευτικό δίκτυο, τις αρδευόμενες καλλιέργειες, τις ακτές, τα ποτάμια, τα κανάλια, τις…πηγές και τις αστικές λιμνούλες!

Οι Ιταλοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής βρίσκονται στα πρόθυρα… νευρικής κρίσης, γιατί βρίσκουν πλέον τους μυοκάστορες να βόσκουν μέσα στους κήπους των σπιτιών τους και στα πάρκα των πόλεων, να κολυμπούν στις ιδιωτικές πισίνες τους, να σουλατσάρουν δίπλα στα παιδιά τους… μέσα στα σχολεία και στους παιδικούς σταθμούς.

Στις εθνικές οδούς και στους επαρχιακούς δρόμους γύρω από το Μιλάνο, το πιο συνηθισμένο θέαμα τώρα πια είναι οι χτυπημένοι από τα αυτοκίνητα μυοκάστορες, που όμως αυξάνονται και πληθύνονται παρά το “πογκρόμ” που ξεκίνησαν εναντίον τους τα τελευταία χρόνια οι Ιταλικές αρχές.

Σε κατάσταση απόγνωσης βρίσκονται και οι αγρότες της περιοχής, καθώς μόνο το 2010 οι μυοκάστορες κατέστρεψαν το 57,3% των καλλιεργειών καλαμποκιού, το 39,7% του ρυζιού, το 2% των λαχανικών, το 0,6% του σταριού και το 0,4% του κριθαριού!

Όμως, όπως ακριβώς και εμείς, έτσι και οι Ιταλοί καθυστέρησαν να αντιληφθούν το πρόβλημα, όταν γύρω στο 1989 πρωτοεμφανίστηκαν στην επικράτειά τους οι μυοκάστορες ….

Πατρίδα του εύσωμου τρωκτικού είναι η Λατινική Αμερική, αλλά εισήχθησαν στην Ευρώπη για να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή της γούνας “καστορίνο”…

Όπως έγινε και στην Ελλάδα, έτσι και στην Ιταλία οι πρώτοι πληθυσμοί στην ύπαιθρο δημιουργήθηκαν από κάποια ζώα που δραπέτευσαν ή….ελευθερώθηκαν από τα εκτροφεία τους.

Μόνο που ο μυοκάστορας είναι ιδιαίτερα…παραγωγικός και προσαρμοστικός, φτάνει να έχει πρόσβαση σε υδρόβια βλάστηση και καλλιέργειες που αποτελούν την τροφή του.

Η…χαρά του μυοκάστορα είναι η παρυδάτια βλάστηση, που την αφανίζει κυριολεκτικά!Αυτό έγινε στην Ιταλία, αυτό γίνεται αυτή τη στιγμή και στον Αμβρακικό…

Τα ζώα τρώνε όλο το φυτό, ακόμα και τις ρίζες. Όπου εγκαθίστανται μυοκάστορες τό έδαφος απογυμνώνεται, σε μια ολοένα επεκτεινόμενη “κηλίδα”!

Οι Ιταλοί άργησαν πολύ να τον πάρουν στα σοβαρά, και μόλις το 2002 εκδόθηκε ένας νόμος στη Λομβαρδία που επέτρεπε…τη “χαλαρή” καταπολέμησή τους.

Χωρίς ένα αποτελεσματικό νομοθετικό “εργαλείο” που να επιτρέπει τον δραστικό έλεγχο του πληθυσμού τους, οι μυοκάστορες εξαπλώθηκαν ανενόχλητοι για 15 χρόνια περίπου…

Σήμερα οι Ιταλοί κάνουν ότι μπορούν, αλλά όλα δείχνουν ότι είναι αργά!

Οι αρχές έχουν επιστρατεύσει και τις παγίδες και τα τουφέκια για να ελέγξουν την εξάπλωσή του, όμως οι ειδικοί εκτιμούν ότι τώρα πια ο μυοκάστορας δεν θα εξαλειφθεί ποτέ, αλλά ίσως συγκρατηθεί κάτω από το όριο “συναγερμού”!

Το κύριο “εργαλείο” σε αυτή τη μάχη είναι οι….χιλιάδες παγίδες και τα ειδικά κλουβιά που τοποθετούνται στις όχθες των υγροβιότοπων και στα εντοπισμένα “περάσματα” των τρωκτικών.

Για την προσέλκυσή τους τοποθετούνται στις παγίδες – κλουβιά “δολώματα” (ζαχαρώδη φρούτα και λαχανικά), ενώ έπειτα οι συλληφθέντες μυοκάστορες εξοντώνονται με χλωροφόρμιο!

Για να υπάρξει μια τάξη μεγέθους των μεθόδων που χρησιμοποιούν στην Ιταλία, αρκεί να σημειωθεί πως μόνο το 2010 χρησιμοποιήθηκαν….91.068 παγίδες και εξολοθρεύτηκαν 127.891 μυοκάστορες!

Τα ζώα που θανατώθηκαν με πυροβολισμό ή σκοτώθηκαν από αμάξια δεν υπολογίζονται, ακόμα και έτσι όμως, οι Ιταλικές αρχές σημειώνουν πως ο “εισβολέας” δεν πρόκειται να εξαλειφθεί.

Η κατάσταση στην Ιταλία ίσως να περιγράφει με ακρίβεια τι πρόκειται να γίνει με τον μυοκάστορα στον Αμβρακικό, ή στις άλλες περιοχές της χώρας που έχει κάνει αισθητή την εμφάνισή του…

Οι…λαλίστατες για τον Αμβρακικό περιβαλλοντικές Μ.κ.Ο προφασίζονται βέβαια άγνοια του προβλήματος, οι μυοκάστορες όμως είναι εκεί προ πολλού!

Η Ορνιθολογική αναμένει προφανώς κάποιοι άλλοι να βγάλουν τα “κάστανα από τη φωτιά”, για να μη χρειαστεί να παραβεί η ίδια τις…κόκκινες γραμμές του κυρίαρχου ζωοφιλικού δόγματος.

Κυνηγοί και κυνηγετικοί σύλλογοι της περιοχής πάντως, έχουν από χρόνια αναφέρει την ύπαρξη μυοκαστόρων στην ίδια ζώνη που φωλεοποιούν οι προστατευόμενοι αργυροπελεκάνοι.

Ελπίζουμε οι περιβαλλοντικές ΜκΟ να μην περιμένουν να σπάσουν τη “σιωπή” τους, μόλις… προκηρυχθεί κάποια μελέτη και για τον μυοκάστορα!

 

 

 

Έλεγχος του μυοκάστορα στην Λομβαρδία.

 

Έτος

Αριθμός παγίδων

Φονευθέντες μυοκάστορες

2002

6.361

21.702

2003

5.467

24.258

2004

7.100

26.500

2005

8.690

39.199

2006

9.990

48.475

2007

11.300

65.888

2008

11.700

74.898

2009

14.410

138.988

2010

16.050

127.891

Σύνολο

91.068

567.799

απο:http://www.diananews.gr/article.asp?catid=4444&subid=2&pubid=15344782

Advertisements

From → Διάφορα

One Comment
  1. Νίκος permalink

    Σήμερα είδα δύο ενήλικα με ένα μικρό, σέ λίμνη στο Λουτροχώρι Σκύδρας,
    Άγνωστα, συμπαθητικά αλλά επικίνδυνα απ’ όσο κατάλαβα διαβάζοντας διάφορα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού εγκριθεί και εφόσον δεν περιέχει υβριστικά σχόλια και αυθαίρετους χαρακτηρισμούς.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: