Skip to content

Αντικυνηγετική παραπληροφόρηση από «έναν αναγνώστη» στο tro-ma-ktiko.

by στο 03/09/2012

Έχουμε δει τόσα πολλά αντικυνηγετικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο (και όχι μόνο) που κανονικά δεν θα έπρεπε πλέον να μας προξενούν εντύπωση.
Όταν όμως αυτά τα γραφόμμενα προσβάλλουν όχι μόνο τον τρόπο ζωής σου αλλά και τον κοινό νου τότε δε νομίζω ότι θα πρέπει να μένουν αναπάντητα.

Ο λόγος για την ανυπόγραφη δημοσίευση στο blog tro-ma-ktiko που ούτε λίγο, ούτε πολύ ζητάει την κατάργηση του κυνηγιού μιας και το θεωρεί υπεύθυνο ακόμα και για εγκλήματα.

Η δημοσίευση έχει ως εξής:

Αναγνώστης σχολιάζει περί κυνηγιού
Αφορά Αναγνώστης πληροφορεί για περιστατικό βίας σε κουκουβάγια
Για ποιο λόγο απορείτε που εντοπίσθηκαν πυροβολημένα αρπακτικά πτηνά;…
Στο ΦΕΚ 1763 τεύχος Β’4/8/2011 δημοσιεύεται ο πιο κάτω πίνακας που συνοδεύει την σχετική υπουργική απόφαση με τίτλο ρυθμίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2011-2012.
Για σκεφθείτε σας παρακαλώ λίγο τις εξής απορίες μου:
1. Ως γνωστόν οι κυνηγοί πυροβολούν πριν καλά δουν ότι κινείται ή ακούγεται να κινείται. Για αυτό το λόγο άλλωστε σκοτώνονται μεταξύ τους και κάθε χρόνο κλείνουν σπίτια από αδέλφια και φίλους που πυροβολούνται μεταξύ τους κατά λάθος. Σιγά μην περιμένουν να διακρίνουν το ακριβές είδος του πτηνού. Αλλά, άντε πες και το είδαν το πτηνό, έτσι για υπόθεση εργασίας, τότε ερωτώ
2. Τι νόημα έχει να λέει η σχετική απόφαση ότι επιτρέπεται η θήρα Columba palumbus απεριόριστα ενώ του Streptopelia turtur μόνο 12. Τι πιστεύει ο Υπουργός ότι μπορούν οι κυνηγοί από τα 30 μέτρα στον αέρα ή γνωρίζουν να ξεχωρίσουν το είδος. Δηλαδή αν δεν είναι βέβαιοι, πριν πυροβολήσουν θα ρωτήσουν : «με συγχωρείτε είστε palumbus ή turtur έτσι για να ξέρω αν είμαι μέσα στο όριο επιτρεπτής θήρευσης»;
Κακά τα ψέματα το κυνήγι πρέπει να καταργηθεί τελείως. Έχει αποδειχθεί εγκληματολογικά ότι όποιος είναι εξοικειωμένος με τη βολή κατά ζώντος στόχου, πολύ εύκολα θα σηκώσει σε στιγμή βρασμού ψυχικής ορμής το όπλο και σε άνθρωπο. Άλλωστε το 75% των εγκλημάτων κατά της ζωής γίνονται με κυνηγετικά όπλα στην Ελλάδα τα οποία όπλα βρίσκονται πλέον παντού γύρω μας νόμιμα και παράνομα.
Επιπλέον μη ξεχάσουμε και το 85% των ανθρωποκτονιών εξ αμελείας που γίνονται πάλι με κυνηγετικό όπλο είτε γιατί ο παππούς το ξέχασε γεμάτο και το ένα εγγονάκι σκότωσε το άλλο, είτε γιατί όπως το κουβάλαγε ή όπως το καθάριζε ο ένας εκπυρσοκρότησε και έφαγε τον άλλο.
Όσοι το παίζουν κυνηγοί να γραφούν σε σκοπευτικούς ομίλους να πυροβολούν σε πήλινα ομοιώματα πτηνών που πετάγονται με ειδικούς εκτοξευτήρες. Δεν τους φταίνε τα ζώα τίποτα.
Τα δε όπλα να τηρούνται και να φυλάσσονται στα Αστυνομικά τμήματα και ο σκοπευτής να πηγαίνει να το δανείζεται για λίγες ώρες όποτε πάει για σκοποβολή ή αγώνες και να το επιστρέφει αυθημερόν.
Μου ξύπνησαν όλοι και βγάζουν άδεια για κυνηγετικό. Φυσιολάτρες και καλά, που κυνηγάνε οδηγώντας μέσα από το DATSUN, μην κουραστούν κιόλας. Και πυροβολούν ότι πετάει και όχι μόνο……….
Υπάρχει λένε κάποιοι και ένα τεράστιο οικονομικό σύστημα που κινείται γύρω από το κυνήγι. Πολύ απλά να αλλάξει το σύστημα και να ασχοληθεί με τη σκοποβολή.
Λύσεις υπάρχουν, θέληση και λογική Υπάρχουν;;;

Η απάντησή μου λοιπόν σε αυτόν τον κύριο «αναγνώστη» έχει ως εξής:

Κύριε “αναγνώστη (μιας και δεν δημοσιεύεις το όνομά σου, παρά μόνο τις απόψεις σου) επέτρεψε μου, ως κυνηγός, να σε διαφωτίσω σε κάποια θέματα τα οποία προφανώς αγνοείς (ή μήπως τα γνωρίζεις αλλά σε βολεύει να τα παρουσιάζεις έτσι;).

Ξεκινάς θεωρώντας ότι “οι κυνηγοί πυροβολούν πριν καλά δουν ότι κινείται ή ακούγεται να κινείται.”

Θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι “πλανάσαι πλάνην οικτράν” και μαζί παραπλανείς (κατά λάθος άραγε;) και τους υπόλοιπους. Για να σημαδέψεις και να πετύχεις απαραίτητη προϋπόθεση είναι να βλέπεις τι σημαδεύεις, βασικός κανόνας της σκοποβολής που και μόνο με τη λογική θεωρείτε αδιαμφισβήτητος, εκτός και αν είσαι μέντιουμ και διαθέτεις ιδιαίτερα ψυχικά χαρίσματα οπότε μπορεί να σκοπεύεις και με τα μάτια δεμένα.

Από το παράδειγμα των θηρεύσιμων που διάλεξες συμπεραίνω πως είσαι παντελώς άσχετος με τη φύση και την πανίδα γενικότερα μιας και το Streptopelia turtur (τρυγόνι) ουδεμία σχέση έχει με την Columba palumbus (Φάσα).
Ανήκουν και τα δύο στα περιστεροειδή αλλά δεν μοιάζουν ούτε στο μέγεθος, ούτε στο χρώμα, ούτε στο πέταγμα αλλά κυρίως ούτε στην εποχή που αυτά τα δύο θηρεύσιμα βρίσκονται στην Ελλάδα μιας και το τρυγόνι διαχειμάζει στην Αφρική και έρχεται στη χώρα μας το καλοκαίρι ενώ η φάσα περνά τα καλοκαίρια της στις βόρειες χώρες και έρχεται στη χώρα μας περί τα τέλη Οκτωβρίου για να περάσει το χειμώνα. Κατά συνέπεια η συνάντηση των δύο αυτών πουλιών ταυτόχρονα είναι σχετικά σπάνια.
Θεωρείς δε αδύνατο να μπορεί ένας κυνηγός να ξεχωρίσει ένα είδος στα 30 μέτρα προφανώς γιατί εσύ δεν μπορείς να τα ξεχωρίσεις. Σε πληροφορώ ότι τα 30 μέτρα που αναφέρεις είναι πάρα πολύ μικρή απόσταση και όλα μα όλα τα θηρεύσιμα είναι αναγνωρίσιμα από πολύ πιο μακριά από το σχήμα, τον τρόπο πτήσης, το χρώμα, τον ήχο κλπ. Αν εσύ δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τη σαρσέλα από την πρασινοκέφαλη ή τη δεντρότσιχλα από τη γερακότσιχλα αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούν και οι άλλοι. Για μπεκάτσα και πέρδικα δε σου λέω βέβαια γιατί και να σε πάω, προφανώς δε θα προλάβεις να τη δεις και θα υποθέσεις ότι πυροβολώ στα τυφλά.
Θίγεις επίσης το θέμα των “κυνηγετικών όπλων” (λειόκαννο επωμιζόμενο πυροβόλο όπλο είναι η επίσημη ονομασία, έχει επικρατήσει όμως το κυνηγετικό με αποτέλεσμα να φορτώνονται στους κυνηγούς όλες οι πράξεις των ασυνείδητων οπλοφόρων) και εδώ όμως αγνοείς (κατά λάθος άραγε;) το παράδοξο της Ελληνικής νομοθεσίας. Ενώ η χρήση του λειόκαννου επιτρέπεται μόνο για άσκηση θήρας ή σκοποβολής (trap και skeet σε σκοπευτήρια) ο νομοθέτης δεν θέτει ως προϋπόθεση την κατοχή άδειας θήρας για να επιτρέψει την άδεια αγοράς όπλου (και κατ’ επέκτασιν την άδεια οπλοκατοχής) αλλά απαιτεί την άδεια οπλοκατοχής για να εκδώσει άδεια θήρας. Είναι δηλαδή σαν να σου ζητάνε ως προϋπόθεση την κατοχή αυτοκινήτου για να σου βγάλουν δίπλωμα οδήγησης.
Συνέπεια των παραπάνω είναι όποιος έχει λευκό ποινικό μητρώο και επιθυμεί, με μια σχετικά εύκολη για τα ελληνικά γραφειοκρατικά δεδομένα διαδικασία, να μπορεί να αγοράσει οποιοδήποτε λειόκαννο τύπου “Α” ή “Β” επιθυμεί με αποτέλεσμα να έχουμε μερικά εκατομμύρια κατόχους όπλων (χώρια τα αδήλωτα) και μόλις 230.000 άδειες κυνηγιού! (περσινά στοιχεία μιας και η έκδοση αδειών θήρας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα).

Θα ήθελα να σε ρωτήσω εγώ τώρα κύριε “αναγνώστη” να μου πεις αν ξέρεις:

 • Πόσα από αυτά τα άσχημα που περιγράφεις έγιναν από κυνηγούς και πόσα από απλούς οπλοφόρους;
 • Τα αρπακτικά πυροβολήθηκαν από κυνηγό ή από τον “Χ” αγρότη γιατί του έτρωγαν τις κότες;
 • Τα εγκλήματα, οι ληστείες κλπ έγιναν από έναν από τους 230.000 κυνηγούς ή από τα εκατομμύρια των “νομιμοφανών” οπλοφόρων;

Μίλησες επίσης και για το ομολογουμένως θλιβερό θέμα των κυνηγετικών ατυχημάτων μόνο που προφανώς πάλι (κατά λάθος άραγε;) αγνοείς το ελάχιστο ποσοστό τους σε σχέση με τον αριθμό των κυνηγών.
Εάν ασπαζόμασταν το σκεπτικό σου θα έπρεπε να απαγορεύσουμε την κυκλοφορία των οχημάτων, των Ι.Χ. τουλάχιστο διότι προκαλούν ατυχήματα. Των μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων δε, θα έπρεπε να την αποκλείσουμε επί ποινής ισοβίων το λιγότερο μιας και τα ατυχήματα με αυτά είναι σε μεγάλο ποσοστό θανατηφόρα και σχεδόν όλα καταλήγουν σε ελαφρύ ή βαρύ τραυματισμό του αναβάτη.
Θεωρώ όμως ότι κανένας νοήμων άνθρωπος δεν θα πρότεινε κάτι τέτοιο. Αντίθετα θα πρότεινε σύνεση πάνω απ’ όλα, καλύτερη εκπαίδευση των οδηγών, αυστηρότερα κριτήρια χορήγησης αδειών, καλύτερη αστυνόμευση κλπ. Αν έχεις να προτείνεις κάτι τέτοιο για την περίπτωση του κυνηγιού θα με βρεις σύμφωνο. Επέτρεψε μου επίσης να σε πληροφορήσω ότι οι κυνηγετικές οργανώσεις έχουν εδώ και χρόνια υποβάλλει τέτοιες προτάσεις οι οποίες όμως δυστυχώς έπεσαν στον “ωχαδερφισμό” του ελληνικού δημοσίου. Γι’ αυτό το λόγο οι κυνηγετικοί σύλλογοι ανά την επικράτεια διοργανώνουν σεμινάρια και ημερίδες εκπαίδευσης με ίδιους πόρους προσπαθώντας να καλύψουν το κενό της πολιτείας, όπως άλλωστε κάνουν και για τη λαθροθηρία, τον εμπλουτισμό βιοτόπων και πολλά άλλα.

Κακά τα ψέματα” κύριε “αναγνώστη”. Η επιθυμία σου να καταργηθεί το κυνήγι έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι δεν σου αρέσει το κυνήγι. Επιθυμείς την κατάργηση μιας καθόλα νόμιμης, επιστημονικά, ηθικά και ιστορικά κατοχυρωμένης φυσιολογικής δραστηριότητας μόνο και μόνο επειδή εσένα “δεν σου γουστάρει”.

Μια τέτοιου είδους συμπεριφορά μου θυμίζει έναν άλλο “ευαίσθητο ζωόφιλο” του παρελθόντος ο οποίος ήταν αποκλειστικά χορτοφάγος γιατί λυπόταν τα ζώα. Τους Εβραίους όμως δεν τους γούσταρε και γι’ αυτό τους έριχνε στους φούρνους.

Επειδή όλα τα παραπάνω γράφτηκαν για να βγάλουν από τον τρόπο ζωής μου τη λάσπη που εσύ πέταξες, δεν θα μπορούσαν να υπογράφονται από “έναν αναγνώστη”

Μετά τιμής λοιπόν.

 

Νικόλας Αρμούτης
Κύπρου 45
Λαμία.

13 Σχόλια
 1. Billy permalink

  Μοναχα ενα ΜΠΡΑΒΟ στον Νικολα, απο μενα!!
  Τα σχολια…περιττα!!!
  Billy (Κατα κοσμον Βασιλης)

  • Ευχαριστώ Βασίλη.

 2. Δημητρης Χατζης permalink

  Νομίζω ότι μας κάλυψες όλους Κυρ. Αρμούτη !!!!!

 3. Μάνος permalink

  Μπράβο Νίκο. Δεν πρέπει να μένει κανένα δημοσίευμα αναπάντητο. Το έστειλες στο τρομακτικό;;;;;;;;;

  • Το δημοσιευσα τμηματικα κατω απο την επιμαχη αναρτηση.
   Ηταν μεγαλο για να μπει μονοκομματο ως σχολιο.

 4. Δημήτρης Παπούλιας permalink

  Ένα μεγάλο μπράβο και ευχαριστίες στον συνάδελφο κυνηγό Νίκο Αρμούτη για την εμπεριστατωμένη απάντησή του στα ανυπόστατα και ανυπόγραφα σχόλια ενός ακόμα αντικυνηγού.
  Παπούλιας Δημήτρης

 5. Χίλια ΜΠΡΑΒΟ!!!!!

 6. grigoris permalink

  εχουν λυσαξη και ριχνουν λασπη.

 7. Κωστας Πεζοδρομος permalink

  Μπραβο και παλι μπραβο Νικολα!!!

 8. Μπράβο Νίκο,για την εμπεριστατωμένη απάντησή σου!! Δεν πρέπει να μένει κανένα δημοσίευμα αναπάντητο και ανυπόγραφα σχόλια. http://www.fisi.tv

 9. Καλημέρα σας.
  Διάβασα και εγώ την απάντησή σας στο διαδίκτυο στο News now (http://www.newsnow.gr/article/201003/sxolio-sto-anagnostis-sxoliazei-peri-kynigiou.html) και πραγματικά είναι αυτή που ταιριάζει απόλυτα σε τέτοιου είδους χιτλερικές αντιλήψεις.Τα μάτια μας ανοιχτά και όπου μπορεί ο καθένας μας να υπερασπίζεται το αγαπημένο μας κυνήγι.Να είστε καλά.

Trackbacks & Pingbacks

 1. ΣΟΚ – Εκτέλεσε με κυνηγετική καραμπίνα τρία σκυλιά γιατί ενοχλούσαν …τη γυναίκα του !!! « Κένταυρος Χείρων
 2. ΣΟΚ – Εκτέλεσε με κυνηγετική καραμπίνα τρία σκυλιά γιατί ενοχλούσαν …τη γυναίκα του !!! « Κένταυρος Χείρων

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού εγκριθεί και εφόσον δεν περιέχει υβριστικά σχόλια και αυθαίρετους χαρακτηρισμούς.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: