Skip to content

Δύο νέα είδη αναμένεται να ενταχθούν στα θηρεύσιμα φέτος.

by στο 05/08/2012

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΚΥΝΗΓΟΣ & ΦΥΣΗ» αλλά και του «ΕΘΝΟΥΣ» δύο νέα είδη, η χωραφόχηνα  (Anser fabalis) και το φασσοπερίστερο (Oenas Columba) αναμένεται να ενταχθούν στα θηρεύσιμα για την κυνηγετική περίοδο 2012  – 2013.

Οι καταγραφές πανευρωπαϊκά παρουσιάζουν μεγάλες αυξήσεις στον πληθυσμό τους αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο μέχρι την υπογραφή της ρυθμιστικής.

Κατά τα λοιπά δεν αναμένονται αλλαγές σε αριθμούς θηραμάτων ή ημερομηνίες ενώ και τα τέλη έκδοσης της άδειας θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.
Το τελευταίο νέο ειδικά, μπορεί να χαρακτηριστεί ως πολύ καλό δεδομένης της υπερβολικής περσινής αύξησης που επέβαλε ο Παπακωνσταντίνου.

Εν αναμονή για νεότερα …..

Παρακάτω η δημοσίευση από το ΚΥΝΗΓΟΣ & ΦΥΣΗ

Τα καλά νέα!!!

Σύμφωνα με πληροφορίες σχετικά με την Ρυθμιστική απόφαση θήρας 2012-2013, εφέτος δεν αποκλείονται ευχάριστες εκπλήξεις!!!

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι στον πίνακα των θηρευσίμων όχι μόνο δεν προβλέπεται να υπάρξουν μειώσεις αλλά δύναται να διευρυνθεί και να ενταχθούν σε αυτόν είδη όπως το φασοπερίστερο, η χωραφόχηνα ακόμη και το ζαρκάδι (πιλοτικά) με ειδική άδεια μόνο για ένα μήνα το χρόνο, ενώ τα τέλη μάλον παραμένουν στα περσινά επίπεδα.

Εάν αυτό γίνει θα πρόκειται πραγματικά για μια πρωτόγνωρη επιτυχία των Κυνηγετικών Οργανώσεων και της ηγεσίας μέσω της οποίας θα ικανοποιηθεί ένα χρόνιο αίτημα μιας σημαντικής μερίδας των κυνηγών – μελών. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που επιτραπεί το κυνήγι του Ζαρκαδιού, αυτό θα γίνεται με σκύλο ιχνηλασίας – δίωξης και με λειόκαννο κυνηγετικό όπλο όπως και το αγριογούρουνο. 

Αντε και καλή αρχή!!!!

Καθώς και το πλήρης άρθρο από το «ΕΘΝΟΣ»

Η νέα ρυθμιστική για το κυνήγι

Δεν αναμένεται να υπάρξουν ουσιώδεις μεταβολές αναφορικά με τον χρόνο, τις περιόδους και τις κατηγορίες των θηρεύσιμων ειδών. Στα ίδια επίπεδα θα κυμανθούν τα τέλη ανανέωσης των κυνηγετικών αδειών

Η νέα ρυθμιστική για το κυνήγι

Στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας πρόκειται να υπογραφεί από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σ. Καλαφάτη η νέα ρυθμιστική απόφαση κυνηγίου για την περίοδο 2012-2013 που περιμένουν με αγωνία οι 250.000 περίπου κυνηγοί της χώρας και χιλιάδες επιχειρήσεις που συνδέονται με την κυνηγετική δραστηριότητα, αλλά όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Εθνος», οι καίριες αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί…

Ουσιώδεις μεταβολές αναφορικά με τον χρόνο, τις περιόδους και τις κατηγορίες των θηρεύσιμων ειδών δεν πρόκειται να υπάρξουν, ενώ αντίθετα με τις πιέσεις που ασκεί γενικότερα η οικονομική συγκυρία στο ελληνικό Δημόσιο, ουδεμία αύξηση προβλέπεται να υπάρξει και στα τέλη ανανέωσης των κυνηγετικών αδειών.

Σε αντίθεση με τον προηγούμενο υπουργό ΠΕ.ΚΑ. Γ. Παπακωσταντίνου, που είχε πέρυσι αυξήσει τα τέλη έκδοσης και ανανέωσης αδειών θήρας προς το Δημόσιο, ο κ. Καλαφάτης -ύστερα από εισηγήσεις της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας- αποφάσισε να τα διατηρήσει σταθερά τόσο για τη γενική όσο και για την περιφερειακή και τοπική άδεια κυνηγίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Στ. Καλαφάτης

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Στ. Καλαφάτης

Με αυτά τα δεδομένα υπολογίζεται ότι η ανανέωση της γενικής άδειας κυνηγίου θα διαμορφωθεί γύρω στα 150 ευρώ, της περιφερειακής στα 120 ευρώ και της τοπικής στα 100 ευρώ περίπου…

Η νέα ρυθμιστική για το κυνήγι

Το πλαίσιο που διέπει το κυνήγι μένει και με τη νέα ρυθμιστική αμετάβλητο όσον αφορά τις ημερομηνίες θήρας (έναρξη στις 20 Αυγούστου – λήξη στις 28 Φεβρουαρίου), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους» δεν αποκλείεται να ενταχθούν… δύο ακόμα είδη πτηνών στη λίστα των επιτρεπόμενων θηρεύσιμων ειδών.

Πρόκειται για τη χωραφόχηνα και το φασοπερίστερο, για τα οποία όλες οι επιστημονικές αναφορές από την Ευρωπαϊκή Ενωση καταγράφουν εντυπωσιακή αύξηση των πληθυσμών τους.

Οριστική πάντως απόφαση για τη χωραφόχηνα και το φασοπερίστερο δεν είχε ληφθεί μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, σίγουρο όμως ήταν πως θα παραταθεί κατά 10 ημέρες το κυνήγι του αγριόχοιρου στην Πελοπόννησο (από 31 Δεκέμβρη η λήξη θα μετατεθεί στις 10 Γενάρη), λόγω της θεαματικής ανάκαμψης του πληθυσμού του.

Κύριο μέλημα του κ. Καλαφάτη πριν θέσει την υπογραφή του κάτω από τη νέα ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι, ήταν η απόλυτη ευθυγράμμιση του Υ.ΠΕ.ΚΑ. με επικαιροποιημένες επιστημονικές έρευνες σε σχέση με την κατάσταση της πανίδας στη χώρα μας, αλλά και η ταύτιση με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει εγκρίνει το όλο θεσμικό πλαίσιο.

Σημειώνεται πως οι κυνηγετικές άδειες εισφέρουν κάθε χρόνο στο Πράσινο Ταμείο και γενικότερα στο Δημόσιο ένα ποσό που υπερβαίνει τα 8.000.000 ευρώ, ενώ ο όλος τζίρος γύρω από την κυνηγετική δραστηριότητα ξεπερνάει ετησίως το 1 δισεκατομμύριο ευρώ!

3 Σχόλια
  1. grigoris permalink

    Πιος το περιμενε οπως μας καταντησαν θα ειναι ευτηχημα να πηγαινουμε μια κυριακη ,και καπου κοντα.Τεραστια τα εξοδα οσο για της βενζινες ,οσο και για οσους απο μας εχουν και σκυλια…..

    • H κρίση βλέπεις …

  2. Από ανακοίνωση του ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ στο facebook:
    Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΘΗΡΑΣ ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΟΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Η ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΘΗΡΑΣ. ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ ΠΩΣ ΦΕΤΟΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ . ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ, ΚΑΛΑ ΚΥΝΗΓΙΑ …………

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού εγκριθεί και εφόσον δεν περιέχει υβριστικά σχόλια και αυθαίρετους χαρακτηρισμούς.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: