Skip to content

Διαμαρτυρία της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ για αντικυνηγετικό τηλεοπτικό σποτ της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς

by στο 24/07/2012

Η ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ αντέδρασε για το αντικυνηγετικό σποτ της Γ.Γ Νέας Γενιάς με μια πολύ καλή και εύστοχη επιστολή.

Ένα μεγάλο μπράβο στην Ομοσπονδία και μακάρι να δούμε αντίστοιχες κινήσεις και από τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες και κυρίως από τη Συνομοσπονδία.

Παρακάτω παραθέτονται το απαράδεκτο σποτ καθώς και η επιστολή της ΚΟΜΑΘ.

Προς: Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς                Θεσσαλονίκη 9/7/2012

Αριθ. Πρωτ.: 1247

KOINOΠΟΙΗΣΗ:
1. Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού
2. Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας
3. Κυνηγετικές Ομοσπονδίες
4. Κυνηγετικοί Σύλλογοι αρμοδιότητας ΣΤ΄ΚΟΜΑΘ
5. ΜΜΕ

ΘΕΜΑ: Σποτ της Γ.Γ.Ν.Γ. για την βιοποικιλότητα

Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα,

Γνωρίζουμε ότι η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς έχει επιδείξει ενδιαφέρον για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, γεγονός για το οποίο σας συγχαίρουμε. Ανάμεσα στις δράσεις σας περιλαμβάνεται και μια εκστρατεία για την προστασία της βιοποικιλότητας. Επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς  διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ένα  σποτ (Spot 1: Βιοποικιλότητα & Άνθρωπος) όπου με έναν αδόκιμο τρόπο δίνεται η εντύπωση ότι το κυνήγι έχει αρνητική επίδραση στην βιοποικιλότητα. Αυτό είναι εντελώς ανυπόστατο και η προβολή τέτοιων μηνυμάτων παραπλανά την κοινή γνώμη και προσβάλλει τους Έλληνες πολίτες που έχουν και την κυνηγετική ιδιότητα.

Οφείλουμε να σας τονίσουμε ότι η θήρα αποτελεί μια αποδεκτή υπαίθρια δραστηριότητα, μέσα από την οποία και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις ο πολίτης που είναι εφοδιασμένος με νόμιμη κυνηγετική άδεια καρπώνεται προϊόντα των θηραματικών πόρων. Παρόμοια νόμιμη κάρπωση προϊόντων από τους φυσικούς πόρους πραγματοποιούν πολίτες που έχουν την ιδιότητα του γεωργού, του ψαρά, του κτηνοτρόφου, του υλοτόμου, κλπ.

Παρόλα αυτά με άκομψο τρόπο επιχειρείται μέσα από το Spot 1 να ενοχοποιηθεί το κυνήγι ως υπεύθυνο για την απώλεια της βιοποικιλότητας, παραθέτοντας ένα πουλί να σωριάζεται μετά από κρότο τουφεκιάς και αυτό να είναι το στοιχείο που επιφέρει αρνητική επίπτωση στη βιοποικιλότητα. Ανεξάρτητα από την όποια σκηνοθετική, γραφιστική και άλλη καλλιτεχνική χροιά της συγκεκριμένης ταινίας, αναπαράγεται ένα μήνυμα πλαστό και προσβλητικό.

Θεωρούμε  αντιδημοκρατικό το γεγονός της επίθεσης κατά μιας μεγάλης κοινωνικής ομάδας συμπολιτών μας, που έχουν την κυνηγετική ιδιότητα διότι ένα τμήμα της επίσημης Πολιτείας μέσα από την ιστοσελίδα του Κράτους τους συκοφαντεί και τους προσβάλλει, ενώ ταυτόχρονα ένα άλλο τμήμα της Πολιτείας (ΥΠΕΚΑ) τους χορηγεί νόμιμα άδειες θήρας.

Διαπιστώνουμε ότι αγνοείται η συνεισφορά των κυνηγών και των δράσεων των ελληνικών κυνηγετικών οργανώσεων, που μέσα από τις πολύχρονες δράσεις τους για την βελτίωση των ενδιαιτημάτων των ειδών άγριας πανίδας πραγματοποιούν τη μεγαλύτερη και πολύ ουσιαστική ενέργεια για την ενίσχυση και προστασία της βιοποικιλότητας. Είναι απαράδεκτο να αγνοείται το γεγονός ότι οι κυνηγετικές οργανώσεις, μέσα από τη συμμετοχή τους στην Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Κυνηγών (FACE) έχουν διαμορφώσει ένα Πολιτικό Κείμενο με τίτλο «Μανιφέστο για την Προστασία της Βιοποικιλότητας», το οποίο έχει υιοθετηθεί από το σύνολο των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών της Ε.Ε. αλλά και των μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανάμεσα τους και η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας.

Ζητούμε την άμεση ανάκληση της προβολής αυτού τού άστοχου, αν όχι κακόβουλου, αντικυνηγετικού σποτ και σας καλούμε από κοινού να εργαστούμε, τόσο για την ανάδειξη της σημασίας της βιοποικιλότητας, όσο και για τη διατήρηση και προστασία του ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας & Θράκης είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση, άμεσα συνεργαζόμενη και ελεγχόμενη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Έχει 63 Κυνηγετικούς Συλλόγους στην αρμοδιότητάς της με περίπου 57.000 μέλη, απασχολεί 75 μόνιμους φύλακες θήρας και χρηματοδοτεί περισσότερους από 40 εποχιακούς φύλακες θήρας. Πλέον αυτών απασχολεί 8 ειδικούς επιστήμονες (Δασολόγους-Θηραματολόγους, Δασοπόνους, Νομική Σύμβουλο).

Σας στέλνουμε για ενημέρωσή σας ένα αντίτυπο της πρόσφατης έκδοσης του βιβλίου «ΠΑΝΘΗΡΑΣ, τα πάντα περί θήρας» και είμαστε στη διάθεσή σας, αν κι εσείς το επιθυμείτε, για μία συνάντηση, ώστε να σας εκθέσουμε πληρέστερα τις δράσεις μας και τα ζητήματα που μας απασχολούν, αλλά και τις προτάσεις μας για την προστασία της άγριας πανίδας και του περιβάλλοντος γενικότερα.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γεν. Γραμματέας

Ιωάννης Πολυχρόνης                                             Νικόλαος Καλογεράκος

Advertisements
6 Σχόλια
 1. grigoris permalink

  Παλι καλα.Ελαχιστους κυνηγους ενοχλησε παντως, μεγαλα κατα τα αλλα κυνηγετικα φορουμ περιοδικα ουτε κουβεντα.Βεβαια στη ελλαδα οι μονες κυνηγετικες συζητησεις ειναι το ποσο μεγαλοι κυνηγαρεοι ειναι.Τουλαχιστον οσοι απο μας ενημερωνομαστε απο το ιντερνετ και βλεπουν τετοια εκτρωματα μια διαμαρτυρια δε βλαπτη.

  • Γρηγόρη συμφωνώ συμφωνώ με όσα λες αλλά όσον αφορά τα κυνηγετικά έντυπα (για να είμαστε δίκαιοι), ο «ΤΥΠΟΣ ΚΥΝΗΓΙ» το είχε στο τεύχος της προηγούμενης Τετάρτης (τεύχος 140, 18/7/2012) και το ανέδειξε ως θέμα.
   Για του λόγου το αληθές μπορείς να το βρεις σε ηλεκτρονική μορφή ΕΔΩ

 2. Θάνος permalink

  Γραψε οτι θέλεις απο τον καναπέ σου όπως εισαι καολοβολεμένος-η……Οταν βγεις εκει εξω στη Φυση (οχι για να πέρπατισεις, ουτε για να πάρεις λευτα απο κάποια κρατικη επιχορίγηση) για να ταισεις τις πάπιες με τα χιώνια, να φτιαξεις ποτιστρες και να τις συντιρεις το καλοκαιρι, να δοσεις λευτα για μελέτες και για θυροφίλακες, να κανεις καμια δεντροφίτευση, να βγεις με ομαδες πυρασφαλιας στα βουνα, να πλήρόσεις και να εμπλουτίσεις το βιοτοπο μας και πολλες αλλες δραστιριωτιτες για την προστασια του περιβάλοντος, τοτε μπωρει να πάρω στα σοβαρα τις βλακίες που λές……..ΕΜΕΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ για την προστασία του περιβάλοντος και των θυραμάτων, ΔΕΝ πληρωνόμαστε, όπως οι περισώτερες ΜΚΟ, απο το κρατος και την Ευρόπη. Με λίγα λόγια είμαστε ΕΜΠΡΑΚΤΑ οικολόγοι και όχοι ΑΠΡΑΓΟΙ και ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΊΕΣ……

  • Φίλε Θάνο

   Οικολόγος κατά την ταπεινή προσωπική μου άποψη είναι ο επιστήμονας που έχει ως αντικείμενο τη μελέτη του περιβάλλοντος του μεγέθους και της διάδοσης των πληθυσμών των ζώντων οργανισμών.
   Οι λοιποί μπορούν να λέγονται φυσιολάτρες, ακτιβιστές, φιλλοπεριβαλλοντιστές ή όπως αλλιώς θέλουν αλλά από τη στιγμή που σφετερίζονται έναν επιστημονικό τίτλο είναι ΨΕΥΤΟΓΙΑΤΡΟΙ, δηλαδή ΚΟΜΠΟΓΙΑΝΝΙΤΕΣ ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΙ
   Συμφωνώ μαζί σου ότι εμείς οι κυνηγοί είμαστε αυτοί που πραγματικά και έμπρακτα αγαπάμε και προστατεύουμε το περιβάλλον, πάντα με πράξεις και όχι με λόγια.
   Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο θεμελιωτής της επιστήμης της οικολογίας Γερμανός Έρνστ Χάινριχ Φίλιπ Άουγκουστ Χέκελ (Ernst Heinrich Philipp August Haeckel 16 Φεβρουαρίου 1834 – 9 Αυγούστου 1919) ήταν κυνηγός.
   Για του λόγου το αληθές περισσότερα στο: «Κυνηγός ήταν ο θεμελιωτής της ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ»

  • grigoris permalink

   Δε ξερω αν αναφερεσε σε εμενα ,για τι προσωπικα ειμαι κυνηγος και το περιφανευομαι.Τωρα στα οσα γραφης συμφωνο απολυτα μονο που αυτα τα εφαρμοζουν ενα 50 τοις εκατο των κυνηγων για να ειμαι και επιεικης.Ενα λαθος που κανη η ΚΣΕ ηταν να προσπαθηση να διωξη τους ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥς μην τους χαρακτηρισω αλλιος, μακρια απο την δραστηριοτητα που λεγετε ΚΥΝΗΓΙ.
   Και πραγματικα ειναι αρκετοι απο δαυτους….

   • Γρηγόρη και μένα με προβλημάτισε στην αρχή το σχόλιο του Θάνου αλλά όπως το ερμήνευσα τελικά αναφέρεται στους εμπνευστές του τηλεοπτικού σποτ.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού εγκριθεί και εφόσον δεν περιέχει υβριστικά σχόλια και αυθαίρετους χαρακτηρισμούς.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: