Skip to content

Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή ΚΟΜΑΘ Συνοπτικός Απολογισμός 2011

by στο 19/07/2012

Πηγή: ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ

Η ίδρυση της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής της ΣΤ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης αποτελεί ένα ιδιαίτερα ουσιαστικό και αποτελεσματικό μέτρο για την πρόληψη και αντιμετώπιση των παράνομων δραστηριοτήτων που επηρεάζουν το φυσικό περιβάλλον. Οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες έχουν καθήκοντα ανακριτικών υπαλλήλων εξομοιούμενοι με τους Δασοφύλακες του Δημοσίου (Ν.Δ. 86/69, άρθρο 267) και αποτελούν πραγματική ασπίδα προστασίας για τη φύλαξη της άγριας ζωής.

Η στελεχωμένη και εξοπλισμένη με 65 ιδιόκτητα τετρακίνητα οχήματα Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή σε συνεργασία με τη δασική υπηρεσία, τους τοπικούς Κυνηγετικούς Συλλόγους, αλλά και άλλους φορείς, αποτελεί ήδη ένα καταξιωμένο θεσμό που εργάζεται και δραστηριοποιείται μέσα στα δάση και τις δασικές εκτάσεις, καθώς και σε άλλες φυσικές περιοχές.
Η οικονομική στήριξη της ίδρυσης και λειτουργίας της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, η λειτουργία της οποίας ξεκίνησε την 1η Μαρτίου 2000, γίνεται με χρήματα που προέρχονται αποκλειστικά από τους Έλληνες κυνηγούς. Αποτελείται σήμερα από 61 Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες, οι οποίοι έχουν κατανεμηθεί σε όλη την περιφέρεια της Μακεδονίας και Θράκης, στις έδρες των τοπικών Κυνηγετικών Συλλόγων. Σε μετρήσιμες ποσότητες, το έργο τους περιλαμβάνει την κατάθεση πάνω από τέσσερις χιλιάδες μηνύσεις για παραβάσεις του νόμου περί θήρας, 250.000 ελέγχους σε κυνηγούς και πάνω από 15 εκατομμύρια χιλιόμετρα σε περιπολίες.

Ο θεσμός της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής αποτελεί μια καινοτομία, που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τις κυνηγετικές οργανώσεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο θεσμός της θηροφύλαξης από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις είχε καθιερωθεί αρκετά χρόνια πριν με το Νομοθετικό Διάταγμα 86/1969 (Δασικός Κώδικας).
Η ίδρυση της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής αποτελεί την αιχμή του δόρατος της προσπάθειας και του έργου που έχουν επιτελέσει και συνεχίζουν να επιτελούν, αρκετά χρόνια τώρα, οι Κυνηγετικές Οργανώσεις στον τομέα της φύλαξης της άγριας πανίδας, αλλά και στην προστασία της βιοποικιλότητας και του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα.
Η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της ΣΤ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης έχει στελεχωθεί με προσωπικό που πληροί τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για να αντεπεξέλθει στο σκοπό λειτουργίας της.

Η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της ΣΤ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης κατά το 2011 επιτέλεσε για ακόμα μια χρονιά σημαντικό έργο ως προς την προστασία του θηραματικού πλούτου και της άγριας πανίδας γενικότερα. Συνολικά εργάστηκαν 65 θηροφύλακες, οι οποίοι κινούνταν καθημερινά, σαββατοκύριακα και αργίες, 24 ώρες το 24ωρο, στους κυνηγότοπους της Μακεδονίας και της Θράκης για να επιτελέσουν το έργο τους (πρόληψη, καταστολή παράνομων πράξεων). Έλεγχοι Κατά την περιπολία τους στους κυνηγότοπους, οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ άσκησαν μέσα στο 2011 περίπου 22.500 ελέγχους σε κυνηγούς ή άλλους πολίτες που κινούνταν στους χώρους αυτούς Μηνύσεις Οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ προέβησαν κατά το 2011 στην κατάθεση 379 μηνύσεων για παραβάσεις των κανόνων δικαίου που αφορούν την άσκηση της θηρευτικής δραστηριότητας. Χιλιόμετρα Για να καταφέρουν όλα αυτά, οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες χρησιμοποίησαν τα 65 τετρακίνητα οχήματα ιδιοκτησίας της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ και διήνυσαν, ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, συνολική απόσταση 1,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων περίπου κατά το 2011 κάνοντας έντονα αισθητή την παρουσία τους στις περιοχές ευθύνης τους.

Παραβάσεις
Στις υποβληθείσες κατά το 2011 μηνύσεις των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ καταγγέλθηκαν περισσότερες από 500 παραβάσεις των διατάξεων περί θήρας. Η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή συνεχίζει καθημερινά το έργο της, παρά τις αντιξοότητες που της προκαλούν πολύ συχνά διάφοροι φορείς και ιδιώτες των οποίων τα συμφέροντα πλήττονται άμεσα ή έμμεσα από τη λειτουργία της. Είναι ο μοναδικός θεσμός που έχει ασκήσει πραγματικό, ουσιαστικό και μετρήσιμο έργο για την προστασία της άγριας πανίδας, της βιοποικιλότητας και του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα. Είναι ένας θεσμός που δεν έχει επιδοτηθεί ούτε με ένα ευρώ από το ελληνικό κράτος. Αντιθέτως, μέσω των μηνύσεων και των καταδικαστικών αποφάσεων για τους κατηγορούμενους, το ελληνικό κράτος έχει εισπράξει πολλές χιλιάδες ευρώ για το Πράσινο Ταμείο. Όλα αυτά, αλλά και το γεγονός πως διάφορα από τα αρμόδια κατά τόπους Δασαρχεία στη Μακεδονία και τη Θράκη έχουν καταθέσει πλήθος αιτημάτων για κοινές περιπολίες με τους Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες τη χρονιά που διανύουμε, αποδεικνύουν πραγματικά ότι….
Η ΣΤ’ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΗ ΤΗΣ ΔΙΝΕΙ ΕΜΠΡΑΚΤΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ, ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ!

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάστε αναλυτικά το άρθρο και να δείτε τον σχετικό πίνακα

Ομοσπονδιακή-Θηροφυλακή-ΚΟΜΑΘ-Συνοπτικός-Απολογισμός-2011-1

Advertisements
One Comment
  1. grigoris permalink

    το εχω ξανα πει αυτα πρεπει να γινονται γνωστα στον εξω κοσμο που δεν ασχολειται με το κυνηγι.να τα γνωριζω εγω που κυνηγω και αλλοι συναδελφοι δεν λεει τιποτα.Αναφερομαι στους ταγους μας!!!!!!!!!!!!!!!!!

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού εγκριθεί και εφόσον δεν περιέχει υβριστικά σχόλια και αυθαίρετους χαρακτηρισμούς.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: