Skip to content

ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗ Β.ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Γριπιασμένοι» αγριόχοιροι και… καρακάξες-φορείς

by στο 09/07/2012

Πηγή: DianaNews.gr

ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗ Β.ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ   ΣΥΝΕΔΡΙΟ                Γριπιασμένοι  αγριόχοιροι και... καρακάξες-φορείς

 Πως εξελίσσεται η νόσος των λαγών στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική; Τι γίνεται με τον επικίνδυνο ιό του Δυτικού Νείλου που ανιχνεύεται πλέον όχι μόνο σε αποδημητικά πουλιά, αλλά και στις καρακάξες; Από ποια νοσήματα πάσχουν οι πληθυσμοί των αγριόχοιρων στις μέρες μας, και ποια η γενικότερη σχέση των ασθενειών της άγριας πανίδας με τη δημόσια υγεία;

Σε αυτά και σε πολλά άλλα ερωτήματα απαντούν οι έρευνες που πραγματοποίησαν τα τελευταία χρόνια Έλληνες επιστήμονες, με τη συμμετοχή και τη συνεργασία του επιστημονικού προσωπικούς της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης…

Τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα των ερευνών παρουσιάσθηκαν πρόσφατα στο 12ο Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, παρέχοντας έναν πλούτο πληροφοριών και στοιχείων που απασχολούν και την κυνηγετική κοινότητα της χώρας.

Τα κυριότερα ευρήματα έδειξαν πως ο ιός του συνδρόμου του λαγού (EBHS) εντοπίζεται σε λαγούς της Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής!

H γενετική ταυτοποίηση του ιού έδειξε πως στον ελλαδικό χώρο έχουν εισαχθεί στελέχη του ιού που διαφοροποιούνται γενετικά από τα στελέχη της Ελλάδας. Τα στελέχη αυτά «εισήχθησαν» με τους απελευθερωμένους λαγούς και μπορεί να επηρεάσουν τη δυναμική των τοπικών πληθυσμών του λαγού, καθώς μπορούν να διαδοθούν ταχύτατα και να μεταδώσουν την ασθένεια στους τοπικούς πληθυσμούς, που δεν είναι προσαρμοσμένοι σε αυτά τα ξενικά στελέχη…

Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ένα σοβαρό μειονέκτημα στους τοπικούς πληθυσμούς του λαγού όσον αφορά τον ανταγωνισμό με τους απελευθερωμένους λαγούς, και να οδηγήσει στην αντικατάσταση της τοπικής γονιδιακής “δεξαμενής”, με επακόλουθη απώλεια της πλούσιας γενετικής ποικιλομορφίας που εντοπίζεται στην ελληνική αγρία φύση.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι, από τις 800 ζωοανθρωπονόσους που έχουν πρόσφατα ταυτοποιηθεί, οι 619 προκαλούνται από παθογόνα που επηρεάζουν την άγρια πανίδα (77%), ενώ από τις 125… αναδυόμενες ζωοανθρωπονόσους, οι 113 επηρεάζουν την άγρια πανίδα (90%).

Κατά προσέγγιση, το 75% όλων των νόσων – συμπεριλαμβανομένων και των ζωοανθρωπονόσων – οι οποίες έχουν αναδυθεί τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν προέλευση την άγρια πανίδα!

Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο ιός του Δυτικού Νείλου….

Από τον Ιούλιο έως και τον Οκτώβριο του 2010, αναφέρθηκαν 35 θάνατοι και 262 εργαστηριακώς επιβεβαιωμένα ανθρώπινα περιστατικά λοίμωξης από τον συγκεκριμένο ιό, με τα περισσότερα εξ’ αυτών να εντοπίζονται στην Κεντρική Μακεδονία!

Κατά τις κυνηγετικές περιόδους 2009-2010 και 2010-2011, οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα από 295 πουλιά τεσσάρων θηρεύσιμων ειδών. Ήταν κουρούνες, καρακάξες, πρασινοκέφαλες πάπιες και τρυγόνια που θηρεύτηκαν στη Βόρεια Ελλάδα.

Πενήντα τρία δείγματα (18%) αποδείχτηκαν θετικά για την παρουσία αντισωμάτων κατά του Δυτικού Νείλου, επιβεβαιώνοντας την έκθεση, κυκλοφορία και πολλαπλασιασμό του ιού σε έναν ενδημικό κύκλο πτηνών-κουνουπιών, τουλάχιστον έναν χρόνο πριν την έξαρση των ανθρώπινων κρουσμάτων!

Τα τρυγόνια και άλλα είδη με παρόμοιες μεταναστατευτικές συμπεριφορές είναι υποψήφια είδη για την εισαγωγή του ιού στην Ελλάδα, αλλά και για την περαιτέρω διασπορά του….

Κατά τις κυνηγετικές περιόδους 2006-2010, συλλέχτηκαν επίσης 94 δείγματα αίματος από αγριόχοιρους

Στα ζώα ανιχνεύτηκαν αντισώματα παθογόνων παραγόντων όπως του αναπνευστικού και αναπαραγωγικού συνδρόμου του χοίρου 13%, του κυκλοϊού 16%, του ιού της ψευδολύσσας 27%, του ιού της γρίπης Α 1%, των βακτηρίων της σαλμονέλας 4%, του ακτινοβάκιλλου 76%, της νεοσπόρωσης 1%, του τοξοπλάσματος 2% και της τριχινέλλωσης 4%….

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι οι αγριόχοιροι μπορεί να είναι φορείς πολλών παθογόνων παραγόντων που μπορούν να μεταδοθούν στα κατοικίδια ζώα. Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα των ορολογικών εξετάσεων δείχνουν περιορισμένη έκθεση των αγριόχοιρων σε ζωονοσογόνους παράγοντες, υπάρχει ανησυχία για την πιθανότητα αυτά τα είδη να αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Advertisements

From → Διάφορα

Σχολιάστε

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού εγκριθεί και εφόσον δεν περιέχει υβριστικά σχόλια και αυθαίρετους χαρακτηρισμούς.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: