Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μελέτες έχουμε, φορείς έχουμε, αποτέλεσμα ΔΕΝ έχουμε.

by στο 19/05/2012

Ο λόγος για την “οικολογική” ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ που ακόμα ψάχνει τα αίτια γιατί μετά από πεντακόσιες (και βάλε μελέτες) αλλά και την εμπλοκή εξήντα εννιά ολόκληρων φορέων ο Θερμαϊκός συνεχίζει να είναι βρώμικος.

(Διαβάστε περισσότερα στο: Πεντακόσιες μελέτες, 69 φορείς, ουδέν αποτέλεσμα στον Θερμαϊκό

Κατά την ταπεινή μου άποψη όμως, αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο Θερμαϊκό αλλά και σε όλες τις περιοχές τις οποίες ανέλαβαν να σώσουν οι περίφημοι “φορείς διαχείρισης” μαζί με τις κρατικά και κοινοτικά χρηματοδοτούμενες ΜΚΟ.
Το πάρτυ έχει αρχίσει εδώ και πολλά χρόνια με μελέτες επί μελετών και πολλά εκατομμύρια ευρό στο βρόντο. Μελετήσαμε τα πάντα αλλά κανένας ποτέ δεν ανέλαβε δράση ώστε να αποκαταστήσει τα “στραβά”. Όλες οι “προσπάθειες” μέχρι τώρα περιορίζονταν στην ανεύρεση των αιτιών του προβλήματος, με το παράδοξο να ψάχνουν όλες το ίδιο πρόβλημα, να ανακαλύπτουν τα ίδια αίτια και να παίρνουν καινούρια λεφτά κάθε φορά.

Μάλλον είναι καιρός να καταλάβουμε ότι δεν αρκεί η ανεύρεση του προβλήματος αλλά και η εφαρμογή της λύσης. Επίσης καλό είναι να έρθει η ώρα να “κάνουμε ταμείο”, να ζητήσουμε δηλαδή απόδοση λογαριασμού από όλους αυτούς που για τόσα χρόνια χρηματοδοτήθηκαν σε βάρος μας να μας εκθέσουν τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ αποτελέσματα του έργου τους. Να ζητήσουμε αποτελέσματα στη φύση και όχι στα χαρτιά.

Όσο για αυτούς που ακόμα αναρωτιούνται γιατί μετά από τόσους φορείς και μελέτες έχουμε ακόμα τα ίδια χάλια να τους θυμίσω ότι “Ακτιβιστής δεν είναι αυτός που λέει ότι το ποτάμι είναι βρόμικο. Ακτιβιστής είναι αυτός που καθαρίζει το ποτάμι” (Ross Perot Αμερικανός πολιτικός & επιχειρηματίας) ή ακόμα καλύτερα να τους πω μια Ελληνική παροιμία:
ΜΕ ΠΟΡΔΕΣ ΑΥΓΑ ΔΕ ΒΑΦΟΝΤΑΙ !!!

Επίσης για να γίνει καλύτερα κατανοητό θα ήθελα να παραθέσω μια προσωπική εμπειρία από το Δέλτα του Έβρου τον Μάιο του 2010.
Ο σύλλογος “ΑΙΝΗΣΙΟ ΔΕΛΤΑ (ΔΕΛΤΑ ΕΒΡΟΥ)” μετά τις πλημμύρες του 2010 οργάνωσε καθαριότητα στο χώρο του ΔΕΛΤΑ μιας και τα νερά έφεραν και απέθεσαν στην περιοχή σκουπίδια τριών χωρών (Ελλάδας, Βουλγαρίας, Τουρκίας). Οι απλοί βαρκάρηδες – ψαράδες – κυνηγοί του Δέλτα απέστειλαν προσκλήσεις σε όλα τα εξωραϊστικά – οικολογικά σωματεία και συλλόγους της περιοχής ζητώντας βοήθεια μιας και μιλάμε για μια πραγματικά τεράστια έκταση. Προσωπικά ως κυνηγός που κυνηγούσα κάθε χειμώνα τότε στην περιοχή αισθάνθηκα την ανάγκη να προσφέρω ως αντιστάθμισμα με την παρουσία και την εργασία μου σε αυτόν τον επίγειο παράδεισο που με έχει μαγέψει. Το ίδιο με εμένα και άλλοι κυνηγοί αλλά και κυνηγετικοί σύλλογοι μαζί με την ΚΟΜΑΘ.
Όσο για τους οικολογικούς συλλόγους και σωματεία, όλους αυτούς δηλαδή που νοιάζονται και κόπτονται για τη φύση ας τα ακούσετε καλύτερα από τον φίλο και αδερφό μου Γιώργο Αποστολόπουλο, γραμματέα του συλλόγου “ΑΙΝΗΣΙΟ ΔΕΛΤΑ” στο παρακάτω βίντεο…

2 Σχόλια
  1. SETTER permalink

    ΑΠΟ ΟΣ ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΜΩΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΙΧΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.

    • Υποθέτω ότι μιλάς για τον καθαρισμό στο Δέλτα.
      Η συγκεκριμένη μέρα ήταν ακατάλληλη λόγω καιρού. Κάποιοι πήγαμε από νωρίς αλλά αφού ήταν αδύνατον λόγω του Νοτιά και της πλημμύρας γυρίσαμε τους περισσότερους πίσω.
      Το θέμα είναι ότι κανένας άλλος πλην κυνηγών και ψαράδων δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού εγκριθεί και εφόσον δεν περιέχει υβριστικά σχόλια και αυθαίρετους χαρακτηρισμούς.