Skip to content

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ Γραμμή άμυνας από την Αθήνα

by στο 09/04/2012

Πηγή: DIANA NEWS

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ                  Γραμμή άμυνας από την Αθήνα

Με κύριο στόχο να χαραχθεί μία γραμμή άμυνας, απέναντι στη διαφαινόμενη προσπάθεια αλλαγής των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε… αρνητικότερη κατεύθυνση για το κυνήγι, συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα εκπρόσωποι κυνηγετικών οργανώσεων από 30 χώρες της Ευρώπης – μέλη της FACE…

Αναλυτικό ρεπορτάζ για όσα συζητήθηκαν επί ένα διήμερο στην κεκλεισμένων των θυρών συνέλευση θα έχουμε σε προσεχές τεύχος μας, ωστόσο από τώρα είναι σαφές ότι κύρια επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κυνηγετικών Οργανώσεων είναι να μην υπάρξουν σ’ αυτήν τη φάση καθόλου αλλαγές στα παραρτήματα των Οδηγιών ή, εάν αυτές τελικά υπάρξουν, να μην επηρεάσουν την κυνηγετική δραστηριότητα στις ευρωπαϊκές χώρες.

Οι ανησυχίες των κυνηγετικών οργανώσεων της Ευρώπης έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς: ότι δηλαδή ενδεχόμενες αλλαγές που θα αφορούν τους κοινοτικούς κανονισμούς για τα πουλιά, τα θηλαστικά και τις περιοχές «Νατούρα» μπορεί να καταλήξουν σε ένα πολύ δυσμενέστερο καθεστώς για το κυνήγι στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Με την ολοένα και αυξανόμενη επιρροή των περιβαλλοντικών ΜΚΟ στο στάδιο των διεθνών «μελετών», υπάρχει ο φόβος παραδοσιακά θηραματικά είδη να βρεθούν ξαφνικά στη λίστα των «προστατευόμενων» ή μεγάλες εκτάσεις όλων των κρατών-μελών να «αποστειρωθούν» κυνηγετικά…

Η ΚΣΕ επεδίωξε και πέτυχε να διεξαχθεί η συνέλευση της FACE στην Αθήνα, ώστε να μπορέσει να διαμορφώσει καλύτερα το θεματολόγιο και την «ατζέντα» της συζήτησης, αφού και αυτό έχει τη σημασία του!

Αυτονόητο είναι πως ακόμη και μεταξύ των κυνηγετικών οργανώσεων της Ευρώπης υπάρχουν διαφορές στο τι ενδιαφέρει θηραματικά την κάθε χώρα, αφού η Ελλάδα «καίγεται» π.χ. για το ορτύκι, ενώ η Σλοβενία… για τον λύγκα ή την αρκούδα.

Βασικό ζητούμενο της συνέλευσης στην Αθήνα ήταν η προετοιμασία μελετών, η συγκέντρωση στοιχείων και η διενέργεια καταμετρήσεων για την κατάσταση των θηραματικών πληθυσμών, ώστε να αντικρούσουν στις Βρυξέλλες τις σκόπιμες υποεκτιμήσεις των οικολογικών ΜΚΟ.

Σ’ αυτό το πλαίσιο κινήθηκε τόσο η εναρκτήρια ομιλία του προέδρου της FACE, όσο και αυτή του προέδρου της ΚΣΕ, Ν. Παπαδόδημα…

Την πρώτη ημέρα της συνέλευσης, αίσθηση προκάλεσαν σε όλους οι παρουσιάσεις των επιστημονικών συνεργατών της Συνομοσπονδίας και της Δ΄ ΚΟΣΕ, που εξέθεσαν με ντοκουμέντα τα σκόπιμα παραποιημένα στοιχεία που… εξάγουν προς τις Βρυξέλλες η Ορνιθολογική και άλλες εγχώριες ΜΚΟ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πολύχρονη μελέτη της ΚΣΕ για τη φαινολογία της μετανάστευσης των πτηνών γίνεται 11 μήνες τον χρόνο, σε 22 υγροβιότοπους και από 38 ειδικούς επιστήμονες επί του πεδίου, τη στιγμή που η Ορνιθολογική παρουσιάζει περιστασιακά στοιχεία από… ερασιτέχνες φωτογράφους και παρατηρητές πουλιών!

Εντυπωσιακή ήταν και η σύγκριση των στοιχείων που αφορούσε τον πληθυσμό της ορεινής πέρδικας, όπως την παρουσίασε ο επιστημονικός συνεργάτης της Δ΄ ΚΟΣΕ Ε. Χατζηνίκος.

Από όλες τις τοποθετήσεις πάντως των παρισταμένων έγινε σαφές πως το πρόβλημα των απαγορεύσεων και των περιορισμών του κυνηγίου είναι κοινό σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρόμοια προβλήματα με αυτά που αντιμετωπίζει το κυνήγι στην Ελλάδα έχουν και πολύ πιο οργανωμένες χώρες, όπως η Φινλανδία, στην οποία εσχάτως απαγορεύθηκε το κυνήγι σε μια έκταση όσο περίπου… η μισή Στερεά Ελλάδα!

Στη συνέλευση απηύθυνε χαιρετισμό και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Δριβελέγκας, που παραδέχτηκε πως «το πρόβλημα είναι η δυσπιστία στον τρόπο αντιμετώπισης του κυνηγίου από τους Ελληνες πολιτικούς, γιατί δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι τις αποφάσεις για την ύπαιθρο δεν γίνεται να τις παίρνουν οι άνθρωποι της πόλης»!

Αντώνης Μπληζιώτης

Advertisements
Σχολιάστε

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού εγκριθεί και εφόσον δεν περιέχει υβριστικά σχόλια και αυθαίρετους χαρακτηρισμούς.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: