Skip to content

Απελευθέρωση Πέρδικας από τον Κ.Σ. Χανίων.

by στο 29/03/2012

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε η απελευθέρωση ορεινής πέρδικας με τη συνεργασία της δασικής υπηρεσίας, και της  Ά κυνηγετικής ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσου. Την απελευθέρωση την έκαναν τα παιδιά της περιβαλλοντικής ομάδας του γυμνασίου Βάμου που βρεθήκαν κοντά μας με τον γυμνασιάρχη τους Περικλή Μαχαιρά, κοντά μας ήταν και ο αντιδήμαρχος Αποκορώνου. Μετά την απελευθέρωση είχαμε ετοιμάσει κέρασμα για τα παιδιά που μας προσέφεραν η αφοί Χιωτάκη.

Ένα μπράβο είναι λίγο για τους Χανιώτες.
Πέρα από το καλό του εμπλουτισμού εξίσου και ίσως περισσότερο σημαντικό είναι ότι είχαν μαζί τους μικρούς μαθητές που απ’ ότι φαίνεται στη φωτογραφία το χάρηκαν δεόντως.
Κατά τη γνώμη μου αυτό θα έπρεπε να κάνουν όλοι οι σύλλογοι ανά την επικράτεια, αυτός είναι ο τρόπος για να μάθει ο κόσμος τι κάνουν οι κυνηγοί.
Πολλά μπράβο και στους δασκάλους των παιδιών που χωρίς παρωπίδες τους δείχνουν το σωστό δρόμο της αγάπης για το περιβάλλον!
Ακολουθεί δημοσίευση για τη δράση από την ιστοσελίδα του σχολείου:

3η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

      Οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας του Γυμνασίου Βάμου συμμετείχαν στην Δράση «ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΠΤΗΝΩΝ (ΠΕΡΔΙΚΑΣ)» που συνδιοργάνωσαν ο 1ος Κυνηγετικός Σύλλογος Χανίων και η 1η Κυνηγετική Ομοσπονδία (Κρήτη – Ρόδος) που διεξήχθη στις 9-3-12 στην εδαφική περιοχή του Κόκκινου Χωριού. Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχε ο Αντιδήμαρχος Αποκορώνου κος Μανώλης Χαριτάκης που είναι αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος και ο οποίος μίλησε στους μαθητές μας για τη σημασία των δράσεων που έχουν στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, της πανίδας και της ορνιθοπανίδας. Μίλησαν επίσης για τη σημασία της απελευθέρωσης των πτηνών και ιδιαίτερα της πέρδικας, ο Πρόεδρος του 1ου κυνηγετικού συλλόγου Χανίων κος Γιώργος Χαβαλεδάκης και ο Πρόεδρος της 1ης κυνηγετικής ομοσπονδίας κος Παρασκευάς Βογιατζάκης.

Στις δράσεις της περιβαλλοντικής μας ομάδας, αναφέρθηκε ο Διευθυντής του Γυμνασίου μας και συντονιστής της κος Περικλής Μαχαιράς, ο οποίος αναφέρθηκε, με ιδιαίτερα θερμά λόγια σχετικά με τις ευαισθησίες των μαθητών σε περιβαλλοντικά θέματα. Ακολούθως οι μαθητές και οι μαθήτριες απελευθέρωσαν τις πέρδικες και οι διοργανωτές τους κέρασαν γλυκά και χυμούς που πρόσφερε η επιχείρηση Χιωτάκη, την οποία ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε επίσης τους αντιδημάρχους κ.κ. Στέλιο Μιχελάκη και Σήφη Σταυρουλάκη που έχοντας τις αρμοδιότητες της παιδείας και των υπηρεσιακών μεταφορών, μας συμπαραστάθηκαν και μας βοήθησαν να συμμετάσχουμε στη συγκεκριμένη δράση.

alt

alt

alt

alt

8 Σχόλια
 1. Vegdi permalink

  Αλήθεια τα παιδιά ήξεραν ότι τα πουλιά «απελευθερώνονται» για να σκοτωθούν μετά από κάποιες μέρες ή μήνες;;;
  Αλήθεια τα παιδιά έμαθαν πόσο κακό κάνει να παρεμβαίνεις στο οικοσύστημα μια περιοχής «απελευθερώνοντας» ζώα;;;
  Αλήθεια τα παιδιά έμαθαν πως μετά οι κυνηγοί φορτώνουν στις οικολογικές οργανώσεις αυτές τις «απελευθερώσεις»;;;
  Αλήθεια το υπουργείο παιδείας ξέρεις πως μέσα στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης τα παιδιά μάθανε πόσο «χρήσιμοι» είναι οι κυνηγοί;;;

  ΥΓ1: Το σχόλιο μου δεν περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς, θα το δημοσιεύσετε άραγε
  ΥΓ2: Πριν τολμήσει κανείς να ρωτήσει αν εγώ τρώω κρεατάκι, να πληροφορήσω πως είμαι αυστηρά χορτοφάγος (το λέω γιατί ξέρω τα κόλπα σας)

  • Τα παιδιά έμαθαν ότι από το κεφάλαιο που δημιουργείται, οι κυνηγοί θα πάρουν μέρος από τον τόκο.
   Στο οικοσύστημα κάποιας περιοχής παρεμβαίνεις απελευθερώνοντας ξένους προς την περιοχή οργανισμούς, όπως π.χ. τους μυοκάστορες που άφησαν μέλη εξτρεμιστικών οικολογικών οργανώσεων όταν έσπασαν εκτροφεία γούνας στη Σιάτιστα και την Καστοριά ή όταν εντελώς ξαφνικά βλέπεις φίδια στο χωριό σου που τέτοια δεν έχεις ξαναδεί ποτέ, όχι από τους λαγούς και τις πέρδικες που ζουν εκεί εδώ και χιλιετίες.
   Όσο και να μην σου αρέσει το κυνήγι είναι μια καθ’ όλα νόμιμη και συμβατή με το περιβάλλον δραστηριότητα, άρα δεν μπορώ να καταλάβω ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα για το οποίο θα πρέπει να ενημερωθεί το υπουργείο.

   ΥΓ1: Τι σε έκανε να πιστέψεις ότι δεν θα δημοσιευθεί το σχόλιο σου, μήπως είναι το πρώτο που έχει αντίθετη άποψη με τις κυνηγετικές και δημοσιεύτηκε; Ο υγιής διάλογος μόνο καλό μπορεί να κάνει.
   ΥΓ2: Σεβαστή η άποψη σου να τρέφεσαι με αυτό που έχεις επιλέξει όσο και αν εμένα (αλλά και σε πολλούς άλλους) φαίνεται εντελώς παράλογο και κόντρα στη φύση μας, εσύ σέβεσαι τη δική μου επιλογή να τρέφομαι με αυτά με τα οποία με έχει πλάση η φύση μου και, γιατί όχι, μέρος αυτών να τα πιάνω μόνος μου;

 2. matsolamia permalink

  Το υφος και μονο του σχολιου, ειναι εριστικο…
  Δεν θα μπω σε λεπτομεριες αναλυσης του τι πιστευουν οι «οικολογοι»…,
  Απλα σορυ για την απογοητευση που παιρνετε με ευγενης απαντησεις, απο κυνηγους.
  Αν θελετε «κατι» αλλο, πατε μια βολτα εκει που ζουν οι περδικες. ‘Η ελατε να παμε και παρεα (αν βγαινετε απο τον εθνικο κηπο και την αττικη που μετρατε τα κοτσυφια τωρα ε?? χαχαχαχαχαχαχαχαχαχχαχα)

 3. Vegdi permalink

  1. Κεφάλαιο… τόκος… ωραίος τρόπος να μιλάει κανείς για τα ζώα!

  2. Συμφωνώ για τις εξτρεμιστικές ομάδες.. κάτι τέτοιο δε θα γινόταν στο εξωτερικό γιατί εκεί οι άνθρωποι που συμμετέχουν σ’αυτές τις ομάδες είναι πολύ καλά ενημερωμένοι, αλλά όμως και οι κυνηγοί το έχουν κάνει αυτό. Τι να θυμηθώ; την περίπτωση στην Πελοπόννησο που ελευθερώθηκαν αγριόχοιροι σε μέρη που δεν υπήρχαν πριν και κατέστρεψαν τις καλλιέργειες κι εξαπλώθηκαν πολύ σιγά σιγά τη θυμάστε;;;

  3. Αυτό για τα φίδια είναι γελοίο μόνο να το αναφέρει κανείς. Πρώτον, δεν έχουν πια φυσικούς εχθρούς (όπως ο σκαντζόχοιρος) εξαιτίας των φυτοφαρμάκων και των κατά τα άλλα συμπαθών Τσιγγάνων και άρα πολλαπλασιάζονται πολύ εύκολα χωρίς φυσικό εχθρό. Δεύτερον, οι οικολογικές οργανώσεις όταν είναι να κάνουν απελευθέρωση ζώων συνήθων την κάνουν ως εξής: σε περιοχές όπου κατοικούσε ένα είδος και τώρα βρίσκεται σε κίνδυνο εξαφάνισης, μακρυά από κατοικημένες περιοχές, ελευθερώνεται ένα ή το πολύ δύο ζευγάρια του είδους. Με τσιπάκια για να μπορούν να τα ελέγχουν. Τα υπόλοιπα είναι αστικοί μύθοι που αρέσει σε πολλούς κυνηγούς να διασπείρουν.

  4. Το κυνήγι μπορεί να είναι νόμιμο, ΣΥΜΒΑΤΟ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ όμως ΔΕΝ είναι!!!

  5. Ο άνθρωπος είναι φυτοφάγο ζώο. Δυστυχώς η σύγχρονη επιστήμη βασίστηκε σε παλλιότερες έρευνες και συνεχίζει να επιμένει πως είναι παμφάγο. Διάφορα όργανα του σώματος το αποδεικνύουν αυτό (όπως τα δόντια μας – ακόμη και οι κυνόδοντες δεν έχουν καμία σχέση με αυτά των παμφάγων και κρεοφάγων -, η κάτω γνάθος, το μήκος του εντέρου, το στομάχι μας, κλπ κλπ). Επίσης το αποδεικνύει περίτρανα η κακή υγεία που αποκτάμε όταν δεν τρώμε αυτό που πρέπει (λαχανικά, όσπρια, φρούτα, καρπούς) και τρώμε κρέας και γαλακτοκομικά. Δηλητηριάζουμε το σώμα μας και μετά τρέχουμε στους γιατρούς να μας γιατρέψουν. Όπως είχε πει κι ο Ιπποκράτης «Η τροφή είναι το φάρμακό σου».
  Ποιος πάει κόντρα στη φύση λοιπόν;;

  6. Δεν μου απαντήσατε στις ερωτήσεις που έθεσα!!!

  @matsolamia Αγαπητέ μου, ξέρω πως αγωνιάς για το αν καταφέρνω να πηγαίνω στην εξοχή, γι’ αυτό να σε πληροφορήσω πως ζω σε αγροτική περιοχή σε βουνό και ξέρω πολύ καλά τη λέω. Τη φύση την αγαπώ και το εννοώ. Εσείς; ή μήπως μόνο όταν έχετε ένα όπλο μαζί σας; Για πείτε μου, πόσες φορές ανεβήκατε σε βουνό για να θαυμάσετε το θαύμα της ζωής (που μέρος του δολοφονείτε) και μόνο;;;;

  Θα σας αφήσω με μια σκέψη… Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη μεταξύ ανθρώπων στον πλανήτη όσο ο άνθρωπος δε σέβεται τα πιο αγνά πλάσματα, τα ανυπεράσπιστα ζώα. Όταν σταματήσει να τα σκοτώνει και να τα τρώει, τότε κάτι μπορεί να γίνει.

  • 1. Δεν χρησιμοποιείς ποτέ σου παρομοιώσεις όταν μιλάς ή γράφεις; Δεν έχεις ποτέ σου ξανακούσει τον όρο κεφάλαιο να χρησιμοποιείται για τη φύση;
   2. Ο αγριόχοιρος στην Πελοπόννησο υπήρχε από τα μυθικά ακόμα χρόνια (βλ. τον άθλο του Ηρακλή με τον ερυμάνθιο κάπρο) και συνέχισε να ζει εκεί μέχρι την επανάσταση του 1821 όπου ο πόλεμος και οι πυρκαγιές (Δράμαλης) τον αφάνισαν. Οι κυνηγετικές οργανώσεις έκαναν επανεισαγωγή του είδους. Καταστροφές προκαλεί τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ελληνική επικράτεια (ενδεικτικά δες:http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=135942&catID=5 http://wp.me/pSAS5-1mg) λόγω της μεγάλης πληθυσμιακής του αύξησης η οποία ευνοείται από τις παρούσες κλιματολογικές συνθήκες, παρά το γεγονός ότι κυνηγιέται πλέον από πολύ περισσότερους κυνηγούς από ότι στο παρελθόν.
   3. Δεν ξέρω σε ποιο χωριό μένεις εσύ αλλά τόσο στο δικό μου χωριό στη Μεσσηνία, όσο και στης συζύγου μου στην ορεινή Φθιώτιδα οι σκαντζόχοιροι δεν εκλείπουν. Επίσης και τα γεράκια και οι αλεπούδες οπότε η αύξηση των φιδιών σίγουρα δεν οφείλετε στη μείωση των φυσικών εχθρών τους.
   4. Το κυνήγι υπάρχει στη φύση ακόμα και πριν τον άνθρωπο, ο Homo Sapiens κυνηγάει από τότε που περπάτησε σε αυτή τη γη, επίσης κανένα θηρεύσιμο είδος δεν είναι σε έλλειψη και κανένα ζώο δεν έχει εξαφανιστεί από το κυνήγι (να διευκρινίσω εδώ ότι άλλο κυνήγι, άλλο λαθροθηρία) οπότε κατά πιο περίεργο τρόπο είναι ασύμβατο με το περιβάλλον;
   5. Ο Homo Sapiens τρέφεται και με κρέας από την αρχή της ύπαρξής του («Οι πρώτοι ανθρώπινοι οικισμοί ήταν εξαρτημένοι από την απόσταση τους από το νερό και, ανάλογα με τον τρόπο ζωής τους, από άλλους πόρους όπως είναι η αρόσιμη γη για την καλλιέργεια σιτηρών και η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, ή το εποχιακό κυνήγι.» http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%BF%CF%82). Κακή υγεία σίγουρα θα αποκτήση κάποιος με την ακατάσχετη κρεατοφαγία αλλά σίγουρα βλάβες στην υγεία του θα έχει και αν αποκλείσει εντελώς τα ζωικά παράγωγα από τη διατροφή του (Βρέφος πέθανε λόγω της διατροφής που επέβαλαν οι χορτοφάγοι γονείς http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=59412950)
   6. Τι ακριβώς σας έμεινε αναπάντητο; Πάντως ούτε εμένα μου απαντήσατε αν σέβεστε την επιλογή μου να τρώω και κρέας.

 4. matsolamia permalink

  Χαρας την υπομονη σου Νικολααααα!!!!

  Στο βουνο πηγαινω παντα με το οπλο. Δεν γινεται να παω χωρις να ΣΚΟΤΩΣΩ κατι!
  Ειναι χαρα μου να βαφω το χωμα κοκκινο απο αιμα… Αν σε ικανοποιησε η απαντηση αυτη μη διαβασεις παρακατω, ή καντη copy-paste και αναρτησε τη οπου θες…

  Λοιπον, στο βουνο πηγαινω καθε χρονο !
  *καμια 40αρια φορες για κυνηγι (οχι ολες με οπλο)
  *καμια 100στη φορες για βολτα (τσιπουρακι με φιλους και ηρεμια), και θηροφυλαξη
  *καμια 20αρια φορες με τα παιδια μου για να δουν απο κοντα τη μαγεια της φυσης
  *καμια 10 φορες σε φιλους τσοπανηδες (που δεν κανουν αιωνες τωρα σωστα που ζουν τις οικογενειες τους απ’αυτο το επαγγελμα ε?)
  *καμια 10 φορες σε πυροσβεση («οικολογο» δεν ειδα ποτέ εκει! τυχαιο?)
  *καμια 20αρια φορες για να μαζεψω χορτα, χαμομηλι, τσαϊ και αλλα βοτανα…
  Οσο για το μερος της φυσης που εχω» δολοφονισει», αναλαμβανω πληρως την ευθυνη. Ξερω και τι κυνηγαω και ποσο …!!
  Απ οτι καταλαβες αυτη η απαντηση δεν ειναι «οικολογικη». Ειναι η Αληθεια ομως!

  Αληθεια παιδια εχεις?? Δεν πινουν γαλα για να μεγαλωσουν…??
  Προσεξε το αυτο γιατι προσφατα πεθανε μωρακι που οι γονεις του, φανατικοι χορτοφαγοι, του διναν υποκαταστατα… Ηξεραν και αυτοι ε???

 5. matsolamia permalink

  Όπως είχε πει κι ο Ιπποκράτης “Η τροφή είναι το φάρμακό σου”…
  Και γιατι σε τεστ δυσανεξιας ο γιατρος λεει σε πολλους να μην τρωνε χορτα??
  Η φυση ξερει πολυ καλα τι πρεπει και τι δε πρεπει…!! και η φυση διδαξε τον ανθρωπο να τρωει τα παντα… δικαιωμα σου να μην το συμμεριζεσαι… δικαιωμα μου ομως να τρωω οτι θελω…

  • Δημήτρη ας μην συνεχίσουμε την αντιπαράθεση, χάθηκε η ουσία της αρχικής δημοσίευσης.
   Το θέμα μας εδώ ήταν η πάρα πολύ καλή ενέργεια ενός συλλόγου που όχι μόνο έκανε εμπλουτισμό αλλά φρόντισε να δείξει και στα παιδιά τις δράσεις του για την άγρια ζωή.
   Ένας κυνηγετικός σύλλογος απελευθέρωσε πέρδικες χωρίς να πάρει επιδοτήσεις από πουθενά, αντίθετα τα έξοδα καλύφθηκαν από τα μέλη του, όπως άλλωστε κάνουμε όλοι στο σύλλογό του ο καθένας.
   Όποιος έχει να κάνει κάποιο σχόλιο για τη συγκεκριμένη δράση είναι ευπρόσδεκτο.
   Από τη άλλη οι αντικυνηγοί πάντα «αντί» θα είναι, δεν αλλάζει αυτό, απλά θα ήθελα να τους πω ότι το Ρίο προσδιορίζει τη θέση του μόνο του, το Αντίρριο όμως χωρίς το Ρίο που είναι;

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού εγκριθεί και εφόσον δεν περιέχει υβριστικά σχόλια και αυθαίρετους χαρακτηρισμούς.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: