Skip to content

ΑΠΕ το μεγαλείο σας !

by στο 21/03/2012

 Εκεί που λες “Τα έχω ακούσει όλα, τι άλλο μπορεί να πουν;” έρχεται μια νέα υπουργική δήλωση να σου τινάξει τα νεύρα στον αέρα!

Οι μέρες που περνάμε είναι ομολογουμένως περίεργες, η αγωνία για τον επιούσιο μας έχει κάνει να αφήνουμε “απαρατήρητα” πράγματα που άλλοτε θα μας έκαναν να αγανακτήσουμε. Δυστυχώς τα αποτελέσματα όλων αυτών θα τα βρούμε μπροστά μας στα επόμενα χρόνια εμείς και τα παιδιά μας.

Στο πολυσυζητημένο θέμα των ΑΠΕ και του περιβόητου προγράμματος “ΗΛΙΟΣ” έχω την αίσθηση ότι δεν έχουμε δει ούτε την “κορυφή του παγόβουνου” ακόμα. Δεν ξέρω τι είδους δεσμεύσεις έχουμε αναλάβει και πόσο από τον ήλιο μας έχουμε πουλήσει αλλά όταν ακούς τον υπουργό ΠΕΚΑ να δηλώνει ότι: Κάποιοι στην Ελλάδα λένε ότι πουλάμε τον ήλιο μας στους Γερμανούς. Η απάντησή μου είναι ότι τον κρατάμε και πάντα μπορούμε να πάμε στην παραλία.”1 τότε τι να υποθέσεις; Πάλι καλά που δεν μας απαγορεύουν και τα μπάνια όπως προσπαθούν να κάνουν με τις ΖΕΠ.

Ο υπουργός μας βέβαια μας διαβεβαιώνει ότι όλα αυτά γίνονται προς όφελός μας και “…λαμβάνουμε κάτι για αυτό -θέσεις εργασίας, φόρους, ξένες επενδύσεις.” 1 μόνο που πρόκειται για “… ένα άγνωστο πεδίο. Αλλά η πολιτική βούληση είναι εδώ, για να εισέλθουμε σε αυτή την άγνωστη γη” 1. Αυτό εμένα μου κάνει κάτι σαν την άλλη ανεκδιήγητη δήλωση “Δεν διάβασα το μνημόνιο.”

Όσον αφορά το όφελος που θα λάβουμε, εκεί και αν είναι θολό το τοπίο. Η πολυδιαφημισμένη “Πράσινη Ανάπτυξη” κατά πολλούς είναι η νέα μεγάλη απάτη. Σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα όχι μόνο δεν θα υπάρχει όφελος, αλλά μεγάλη ζημιά, οικονομική αλλά και περιβαλλοντική.

Μια ανάλυση των οικονομικών μεγεθών του προγράμματος “ΗΛΙΟΣ” από τον καθηγητή πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Νίκο Δαναλάτο είναι ενδεικτική του μεγέθους της ζημιάς που θα υποστεί η ελληνική οικονομία αλλά και οι τσέπες μας. Συγκεκριμένα ο κ. Δαναλάτος στο άρθρο του ΜΑΥΡΟΣ ”ΗΛΙΟΣ” ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΗΣ “ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ”2 αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

“Αρχίζοντας λοιπόν με το κόστος παραγωγής του Η/Ρ στην Ελλάδα, βρίσκω σε πρόσφατο ισολογισμό της ΔΕΗ να αναφέρεται ότι το κόστος καυσίμου (εξόρυξη λιγνίτη κλπ) ανέρχεται περί τα 750 εκατομμύρια € ετησίως για την παραγωγή 35.000.000 MWhe. Άρα η παραγωγή του 10% του ρεύματος αυτού -που περίπου αποτελεί το ήμισυ των υποχρεώσεών μας- κοστίζει περί τα 70 εκατομμύρια € ετησίως.

Επόμενη σκέψη: πόση ισχύς πρέπει να εγκατασταθεί στην Ελλάδα για να παραχθεί αυτό το Η/Ρ ; Είναι ευρέως παραδεκτό ότι τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα αποδίδουν κατά μέσον όρο περί τις 1.200 ΜWhe ανά εγκατεστημένο ΜWe ετησίως. Επομένως για 3,5 εκατομμύρια ΜWhe απαιτείται εγκατεστημένη ισχύς 3.500.000 / 1.200 =2.917 MWe.

Ακολουθεί η σκέψη: πόσο κοστίζει εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου

στην Ελλάδα; Οι απαντήσεις που έλαβα ποικίλουν, αλλά μια μέση τιμή φαίνεται να αποτελούν τα 3 εκατομμύρια € ανά εγκατεστημένο MWe, συμπεριλαμβανομένων όλων των εξόδων εγκατάστασης, σύνδεσης, ασφάλειας κλπ. Επομένως το συνολικό κόστος εγκατάστασης ανέρχεται στα 2.917 MWe x 3.000.000 €/MWe = περί τα 9 δισεκατομμύρια €! Και τώρα αρχίζει η …εφίδρωση: Για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που μας κοστίζει 70 εκατομμύρια € ετησίως (και λέω «μας» γιατί την πληρώνουμε όλοι όσοι κατοικούμε στην Ελλάδα) πρόκειται να εγκαταστήσουμε φωτοβολταικά πανέλα αξίας περί τα 10 δις € !!

Και με 6% επιτόκιο σε 10 έτη τα λεφτά αυτά θα φθάσουν περί τα 16 δις € ! Και μάλιστα θα εξαχθούν ως συνάλλαγμα σε οικονομίες του εξωτερικού για την προμήθεια του εξοπλισμού !!

Και πόσο θα κληθούμε να πληρώνουμε στον επενδυτή για να είναι …βιώσιμη η επένδυσή του αυτή ! Η απάντηση εδώ είναι 350 € ανά ΜWhe (αντί για 70 € που πληρώνουμε σήμερα) επί3.500.000 ΜWhe = 1.3 δις € ετησίως.

Δηλαδή εν ολίγοις με το πρόγραμμα που αποκαλούν ΗΛΙΟ θα γίνει εξαγωγή συναλλάγματος περί τα 16 δισεκατομμύρια €, ενώ κάθε χρόνο οι Έλληνες θα κληθούν να πληρώνουν περί τα 1.3 + 1.6 (τοκοχρεολύσιο) = 2,9 δις € για την παραγωγή Η/Ρ που σήμερα μας κοστίζει μόνο 70 εκατομμύρια € ετησίως.”

Η ζημιά στην τσέπη μας όμως γίνετε περισσότερο αντιληπτή αν σκεφτούμε ότι η ΔΕΗ, αν κοιτάξουμε τον λογαριασμό του ρεύματος σήμερα πουλά την κιλοβατώρα περίπου 13 έως 17 λεπτά ενώ έχει δεσμευτεί να αγοράζει το ρεύμα των ΑΠΕ προς 50 – 55 λεπτά για τα επόμενα 20 χρόνια !!! Συνυπολογίζοντας και την απώλεια τεράστιων γόνιμων καλλιεργούμενων εκτάσεων αλλά και την “εκτροπή” των αγροτών από την παραγωγή στην παροχή υπηρεσιών οι ζημιές πολλαπλασιάζονται.

Οι βλάβες στο περιβάλλον όμως θα είναι μεγαλύτερες μιας και η μοίρα μιας ζημιογόνους επένδυσης είναι η εγκατάλειψη. Τι θα συμβεί άραγε σε όλα αυτά τα “πανελοχώραφα” αλλά και στα τεράστια εκτρώματα (ανεμογεννήτριες) που έχουν εγκατασταθεί και θα συνεχίζουν να φυτεύονται στους κάμπους και τα βουνά μας. Μετά την παρέλευση της εγγυημένης “αλμυρής” τιμής αγοράς ρεύματος και αφού οι “επενδυτές”, οι τράπεζες και οι πολυεθνικές που τα πουλάν έχουν “κάνει ταμείο” θα εγκαταλειφθούν.

Δεν προσπαθώ να παραστήσω τον προφήτη και για όποιον δεν πείθεται από την κοινή λογική, αρκεί να δει την κατάληξη των ΑΠΕ σε μια χώρα που έχει εφαρμόσει παρόμοια πολιτική από το 1981.

Ο λόγος για την Αμερική όπου το πρόβλημα από τα εγκαταλελειμμένα αιολικά πάρκα έχει αρχίσει να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Πάνω από 14000 ανεμογεννήτριες έχουν ήδη εγκαταλειφθεί να σαπίζουν αφού έληξαν οι επιδοτήσεις !3

Ας συνεχίζουμε να κοιμόμαστε ήσυχοι λοιπόν, η τσέπη μας θα γεμίσει με “πράσινο χρήμα” και το περιβάλλον θα σωθεί με επιτροπές “ΦΥΣΗ 2000” και αύξηση των ΖΕΠ ώστε να μην μείνει ούτε μια βουνοκορφή σε αυτόν το τόπο χωρίς ΑΠΕ …

ΠΗΓΕΣ:

1. http://www.protothema.gr/environment/article/?aid=183983

2. http://paragoume.wordpress.com/2012/03/06/helio/

3. http://toryaardvark.com/2011/11/17/14000-abandoned-wind-turbines-in-the-usa/

Advertisements
2 Σχόλια
  1. Tα τεράστια εκτρώματα (ανεμογεννήτριες) που έχουν εγκατασταθεί και θα συνεχίζουν να φυτεύονται στους κάμπους και τα βουνά μας θα συνεχίζουν να σκοτώνουν τα πουλιά ενώ το ανοιγμα νέων δρόμων στα βουνά μόνο καλό δεν θα κάνει στην πανίδα κ χλωρίδα του τόπου!Ποιός φωνάζει για αυτά όμως?
    Είναι πολλά τα λεφτά,Αρη!!!!
    Βαγγέλης,ΦΥΣΗ Τν- http://www.fisi.tv

  2. aegeanlobo permalink

    Τ層περιφημο» προγραμμα «ΗΛΙΟΣ»….και η κονομα…ολα μεθοδευμενα μεχρι την τελευταια λεπτομερεια ,και αυτες οι εκλογες ,Η μοναδικη μας ευκαρια.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού εγκριθεί και εφόσον δεν περιέχει υβριστικά σχόλια και αυθαίρετους χαρακτηρισμούς.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: