Skip to content

Όταν η Ζωοφιλία Γίνεται Εμμονή

by στο 22/02/2012

Τελευταία εντείνεται ένα χρόνιο πρόβλημα αντιπαράθεσης των λεγόμενων “φιλόζωων” με τους κυνηγούς. Κυκλοφόρησαν μέχρι και αφίσες πριν λίγο καιρό που πραγματεύονταν μέχρι και τις σεξουαλικές μας επιδόσεις.

Τέτοιες συμπεριφορές έχουν κάνει εμάς τους κυνηγούς να αντιμετωπίζουμε εχθρικά ότι περιλαμβάνει τη λέξη “φιλόζωος” στον ορισμό του.

Αλλά τελικά πρόβλημα με τους “φιλόζωους” φαίνεται να μην αντιμετωπίζουμε μόνο οι κυνηγοί ή οι συμπεριφορές ορισμένων τους έχουν “προβληματίσει” και άλλους;

Πρόσφατα στη Λαμία υπήρξε κόντρα μεταξύ του Δήμου Λαμίας και τοπικού ζωοφιλικού σωματείου (Κόντρα Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας – Δήμου Λαμίας – Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.) αλλά εμείς και η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι η μόνη στην παρέα αυτών που έχουν προβλήματα με τους “φιλόζωους”.

Ένα άρθρο του Συνδέσμου Κτηνιάτρων Μικρών Ζώων Αττικής με τίτλο “Κτηνίατροι και Ζωοφιλικά Σωματεία – Σχέσεις Ισορροπίας” έρχεται να προσθέσει και καινούριο μέλος στην παρέα, τους κτηνιάτρους !!!

Στο άρθρο αυτό τονίζετε η προβληματική συμπεριφορά ορισμένων “φιλόζωων” πάντα με τακτ βέβαια, αφού όπως παραδέχεται ο ίδιος ο αρθρογράφος “Κακά τα ψέματα θέλει κότσια να αντιπαρατεθεί κανείς με τους φιλόζωους της περιοχής του. Κατ’ άλλους κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με επαγγελματική αυτοκτονία. Οι φιλόζωοι με την ισχύ που νοιώθουν να έχουν (;) ανεβάζουν και κατεβάζουν όχι βέβαια κυβερνήσεις αλλά κτηνίατρους σίγουρα. Το να προσεταιριστεί κανείς τους φιλόζωους της γειτονιάς του έχει αναχθεί πλέον σε υψηλότατο επαγγελματικό στόχο.”

Με “μπούσουλα” την παραπάνω παράγραφο, πολλά μπορούμε να αποκρυπτογραφήσουμε από το άρθρο των κτηνιάτρων σχετικά με την εν γένη συμπεριφορά πολλών από τα άτομα που δραστηριοποιούνται στο “φιλοζωικό” χώρο.

Όσες φορές έτυχε να “συζητήσω” με άτομα του συγκεκριμένου χώρου αντιμετώπισα μια αλαζονική συμπεριφορά με απόψεις πιο κάθετες από φασιστικές όσον αφορά το κυνήγι. Το κυνήγι δεν τους αρέσει και τέλος, τίποτα άλλο δεν έχουν να πουν και πραγματικά δεν αισθάνονται καν την ανάγκη ούτε να τεκμηριώσουν αυτό που λεν, ούτε και να ακούσουν μια αντίθετη άποψη.

Ακριβώς το ίδιο φαίνεται να κάνουν αρκετοί και στις σχέσεις τους με τους κτηνιάτρους αφού όπως λένε οι ίδιοι: “Έχει λοιπόν παρατηρηθεί το εξής φαινόμενο: πολλοί φιλόζωοι ή μέλη φιλοζωικών σωματείων να θεωρούν ότι μπορούν να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια πάνω σ’ ένα ζώο ή να αποφασίσουν ακόμη και για τη ζωή του.”

Επίσης προσκομίζουν ένα ζώο στο γιατρό ζητώντας επιτακτικά ευθανασία την αναγκαιότητα της οποίας έχουν προαποφασίσει. Ακόμα περισσότερο εκτελούν ιατρικές πράξεις καθ’ οδόν χωρίς καν την τηλεφωνική καθοδήγηση ενός γιατρού”

Τα παραπάνω βέβαια επισημαίνονται από τους κτηνιάτρους με την παραδοχή της καλής πρόθεσης αλλά και της αναγνώρισης του τεράστιου έργου που παράγουν αυτά τα σωματεία αφού, όπως αναφέρεται στο άρθρο:”Παρέχουν τροφή και στέγη πολλές φορές σε ανήμπορα ζώα. Μαζεύουν ζώα άρρωστα ή τραυματισμένα και τα πηγαίνουν στο γιατρό.” Αλλά δεν διστάζουν (και είναι προς τιμήν τους αφού όπως όλοι καταλαβαίνουμε μπορεί να τους κοστίσει επαγγελματικά) να καυτηριάσουν την άσχημη και πολλές φορές επικίνδυνη συμπεριφορά πολλών απ’ αυτών.
Το παρακάτω απόσπασμα είναι χαρακτηριστικό:
“ Είπαμε και πιο πριν ότι φιλοζωικά σωματεία έχουν αναπτύξει έντονη και πολύπλευρη δραστηριότητα. Έχουν εντυπωσιακά εύκολη πρόσβαση στα ΜΜΕ, κυκλοφορούν περιοδικά, διαθέτουν κόμβους στο διαδίκτυο. Ας μην ξεχνάμε και το γεγονός ότι είναι οι πρώτοι και καλύτεροι συνομιλητές με τα υπουργεία σε θέματα αδέσποτων διεκδικώντας ή θεωρώντας de facto ότι έχουν τον πρώτο λόγο.Σε σημείο δε να αμφισβητούν ή και ευθέως να αντιδρούν στο λόγο ή την άποψη οποιουδήποτε άλλου και εν προκειμένου των κτηνιάτρων.”

Να αμφισβητούσαν μόνο τους κτηνιάτρους …

Δασολόγοι, θηραματολόγοι, νομικοί κ.α. Δεν πιάνουν μία μπρος στο μένος ορισμένων. Αυτό που λεν αυτοί και τίποτα άλλο δεν υπάρχει. Αλίμονο και αν τους αμφισβητήσεις !!! Γίνεσαι αυτόματα ένας βάρβαρος σαδιστής που δεν αγαπάει τα ζώα. Γιατί; Διότι πολύ απλά δεν συμφωνείς μαζί τους. Όσο ακραία και να είναι η άποψή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τελευταία μόδα ότι μόνο οι κατ’ αποκλειστικότητα χορτοφάγοι αγαπούν τα ζώα, όποιος τολμάει να φάει όχι κρέας αλλά έστω αυγό ή γάλα είναι κατ’ ελάχιστον κανίβαλος !!!

Ενδιαφέρων έχει να δούμε από που ξεκινάει όλη αυτή η αυταρχική συμπεριφορά. Το άρθρο των κτηνιάτρων εντοπίζει το πρόβλημα βασικά στην “υπερβολική ενασχόληση” και στην “αίσθηση ισχύος” που έχουν αποκομίσει από αυτήν (“Όμως η υπερβολική ενασχόληση κάποιου με ένα αντικείμενο και, εν πολλοίς είναι αναμενόμενο, τον οδηγεί σε υπερεκτίμηση των ικανοτήτων του και σε υπερβολές. Όταν μάλιστα συνυπάρχει έντονη αίσθηση ισχύος, εύκολα υπερβαίνει τα εσκαμμένα.”)

Καλό κουράγιο λοιπόν σε όλους μας ….

Ολόκληρο το άρθρο στο: Κτηνίατροι και Ζωοφιλικά Σωματεία – Σχέσεις Ισορροπίας ή σε pdf εδώ: Κτηνίατροι και Ζωοφιλικά Σωματεία – Σχέσεις Ισορροπίας
Advertisements
3 Σχόλια
  1. Μάγη permalink

    Διόρθωσε τὸν τίτλο, ἡ λέξη γράφεται «γίνεται», εὐχαριστῶ.
    Πολὺ καλὸ ἄρθρο καὶ εὐτυχῶς ποὺ ἐπισημαίνονται τὰ κακῶς κείμενα τῶν παρανοϊκῶν, χρειάζεται μεγαλύτερη ἐνημέρωση.

    • Ευχαριστώ για τη διόρθωση και για τα καλά σου λόγια.

  2. ΄΄Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τελευταία μόδα ότι μόνο οι κατ’ αποκλειστικότητα χορτοφάγοι αγαπούν τα ζώα,΄΄

    Δεν λέμε για αγάπη και δεν ζητάμε από κανέναν να αγαπάει κανέναν. Να μην βλάπτει λέμε.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού εγκριθεί και εφόσον δεν περιέχει υβριστικά σχόλια και αυθαίρετους χαρακτηρισμούς.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: