Skip to content

Αγορές από ebay

by στο 03/02/2012

Το παρακάτω το είχα δημοσιεύση παλιότερα σε κάποια σελίδα για κυνήγι, σκέφτηκα ότι ίσψς φανεί χρήσιμο σε όσους θέλουν να ξεκινήσουν on-line αγορές και δεν ξέρουν πως, οπότε το αναδημοσιεύω:

Το ebay (http://www.ebay.com/) είναι ένα site on-line αγορών και δημοπρασιών από το οποίο μπορούμε, κυριολεκτικά, να αγοράσουμε τα πάντα. Χωρίς καμία δόση υπερβολής μπορούμε να βρούμε από αυτοκόλλητες ετικέτες μέχρι και αεροπλάνο. Όποιος έχει διάθεση να ψάξει μπορεί να ξετρυπώσει πάρα πολύ καλές ευκαιρίες σε τιμές, πολλές φορές πολύ κάτω από τη μέση σε σχέση με την εγχώρια αγορά, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι μπορεί να βρει πράγματα τα οποία δεν κυκλοφορούν στα καταστήματα.

Μιας και έχω αγοράσει αρκετά πράγματα μέχρι τώρα, παρακάτω θα προσπαθήσω να περιγράψω την όλη διαδικασία ξεκινώντας από τα απαραίτητα που πρέπει να έχουμε για να μπορέσουμε να κάνουμε ασφαλής αγορές.

Θα πρέπει λοιπόν να έχουμε ανοίξει ένα λογαριασμό στο pay pall (https://www.paypal.com/) ώστε να μπορούμε να πληρώσουμε με ασφάλεια τα αντικείμενα που αγοράσαμε. Συμβουλή μου είναι στο pay pall να μην δώσετε λογαριασμό τραπέζης ή κανονική πιστωτική κάρτα αλλά να βγάλετε μια προπληρωμένη. Τράπεζες που εκδίδουν προπληρωμένες κάρτες είναι οι: «ΚΥΠΡΟΥ», «ΠΕΙΡΑΙΩΣ», «ΑΤΤΙΚΗΣ», «ΑΓΡΟΤΙΚΗ» και «EUROBANK». Προσωπικά χρησιμοποιώ της «ΠΕΙΡΑΙΩΣ» χωρίς μέχρι τώρα κανένα πρόβλημα.

Αφού λοιπόν έχουμε έτοιμο το λογαριασμό μας στο pay pall, κάνουμε εγγραφή στο ebay, ακολουθώντας μια απλή διαδικασία και είμαστε έτοιμοι για τις αγορές μας οι οποίες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στην “buy it now” και στις “auctions”.

H “buy it now” κατηγορία είναι μια απλή αγορά, όπου βλέπουμε το προϊόν που πωλείται και το κόστος του και εφόσον αυτό μας συμφέρει, πατάμε το κουμπί buy it now, κατόπιν θα μας ζητηθεί να επιβεβαιώσουμε την αγορά και τέλος να πληρώσουμε.

Εάν πρόκειται για auction τότε μιλάμε για δημοπρασία. Ο πωλητής του αντικειμένου δηλαδή, ορίζει μια αρχική τιμή και τη διάρκεια της δημοπρασίας και εμείς ως υποψήφιοι αγοραστές, «χτυπάμε» την τιμή. Το αντικείμενο τελικά το αγοράζει ο πλειοδότης και η διαδικασία πληρωμής είναι ίδια με την παραπάνω (buy it now). Στις δημοπρασίες επίσης υπάρχει και η επιλογή “maximum bid” που είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο μιας και μας αποδεσμεύει από το να παρακολουθούμε το αντικείμενο μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Το maximum bid δεν είναι τίποτα άλλο από το μέγιστο ποσό που είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε για το συγκεκριμένο αντικείμενο και απλά αυξάνει μόνο του το ποντάρισμά μας κάθε φορά που κάποιος άλλος ποντάρει παραπάνω, μέχρι όμως του ποσού που έχουμε εμείς ορίσει. Καλό είναι όμως, στις δημοπρασίες να μην ποντάρουμε από την αρχή (όταν θέλει ακόμα 5 – 6 ημέρες να λήξει) αλλά στο τέλος της (αν είναι δυνατόν το τελευταίο δευτερόλεπτο) γιατί τότε αφενός θα έχουμε εικόνα για την πραγματική τελική τιμή του, αφετέρου θα αποφύγουμε την ανούσια αύξηση της από απανωτά πονταρίσματα με άλλον (που πολλές φορές μπορεί και να είναι αυτός που το πουλάει, ο οποίος για να ανεβάσει την τιμή του ποντάρει με διαφορετικό nickname).

Όταν ολοκληρωθεί η αγορά (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) και εφόσον παραλάβουμε το αντικείμενο για το οποίο πληρώσαμε, πρέπει να αφήσουμε “feedback” την κριτική μας δηλαδή, από τη συναλλαγή, καθώς επίσης και ο πωλητής θα κάνει το ίδιο για μας. Με αυτό τον τρόπο διαμορφώνεται το προφίλ αξιοπιστίας των πωλητών αλλά και των αγοραστών ώστε να μπορεί να γνωρίζει ο ένας τη φερεγγυότητα του άλλου.

Μερικές γενικές συμβουλές και σημεία που πρέπει να προσέχουμε:

1. Πριν αγοράσουμε ή ποντάρουμε σε ένα αντικείμενο, ελέγχουμε το feedback του πωλητή. Αν πρόκειται για άτομο με καλές κριτικές και ελάχιστες ή καθόλου αρνητικές, προχωράμε, αλλιώς καλό είναι να μην το ρισκάρουμε.
2. Στην τιμή αγοράς προσθέτουμε και τα μεταφορικά για να δούμε το συνολικό κόστος.
3. Οι τιμές είναι συνήθως σε δολάρια ΗΠΑ και λιγότερες φορές σε λίρες Αγγλίας, δολάρια Αυστραλίας ή Ευρώ. Χρησιμοποιούμε έναν μετατροπέα συναλλάγματος (π.χ. τον Yahoo Currency Converter http://finance.yahoo.com/currency-co…D;to=EUR;amt=1) για να βρούμε την τιμή του σε Ευρώ με την σημερινή ισοτιμία.
4. Προσέχουμε ώστε ο πωλητής να στέλνει το αντικείμενο στην Ελλάδα.
5. Αν πρόκειται για ακριβό αντικείμενο, για να γλιτώσουμε το τελωνείο ζητάμε από τον πωλητή να το στείλει με την ένδειξη «ΔΩΡΟ» (gift) ή «ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟ» (used). Επίσης επιλέγουμε απλό ταχυδρομείο και όχι express ή courier γιατί στο απλό ταχυδρομείο ένα δέμα με λογικές διαστάσεις σχεδόν ποτέ δεν θα ελεγχθεί από το τελωνείο, ενώ τα express και τα courier περνάνε πάντα από έλεγχο ανεξαρτήτως διαστάσεων.

Τελειώνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι πρόκειται για μια πάρα πολύ απλή διαδικασία που μπορεί να την κάνει ο καθένας, ελπίζω να μη σας μπέρδεψα με τις πολλές λεπτομέρειες που έγραψα και φαντάζεστε ότι είναι κάτι δύσκολο. Στα πιο πολλά πράγματα, αξίζει ο κόπος (που είναι λιγότερος από το να ψάξεις στα μαγαζιά). Αρκεί να σας πω τις τιμές που έχω αγοράσει μερικά πράγματα και θα καταλάβετε. Μπίπερ με τρεις ήχους (μπιπ, γεράκι και ορτύκι) 68,50 €, κολάρο αντι-γαυγίσματος 34 €, ρολόι CITIZEN AQUALAND II 165 € και πολλά άλλα.

Advertisements

From → Διάφορα

Σχολιάστε

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού εγκριθεί και εφόσον δεν περιέχει υβριστικά σχόλια και αυθαίρετους χαρακτηρισμούς.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: