Skip to content

MKO ΠΩΣ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝΕ ΨΙΛΟ ΓΑΖΙ

by στο 04/01/2012

Από: ΟΠΛΟΓΝΩΣΙΑ

Το 2005 οι κυριότερες ΜΚΟ του κόσμου, ανάμεσα τους και οι Greeenpeace και WWF συνυπέγραψαν την Χάρτα Διαφάνειας ΜΚΟ, γνωστή στην αγγλική ως INGO CHARTER. Το πλήρες κείμενο στην αγγλική θα το βρείτε εδώ:

INGO-Accountability-Charter_logo1

Και αρχίζουμε με μεταφράσεις μερικών καίριων σημείων της Χάρτας.

«Η νομιμοποίηση μας βασίζεται στην ποιότητα της δουλειάς μας, καθώς και στην υποστήριξη και αναγνώριση των ανθρώπων με τους οποίους, και για τους οποίους, δουλεύουμε: τα μέλη μας, τους δωρητές μας, το ευρύτερο κοινό, άλλες οργανώσεις και κυβερνήσεις παγκοσμίως».

Για ψήφο και δημοκρατία δεν γίνεται κουβέντα. Παρακάτω αναφέρεται το θέμα των ενδιαφερομένων συμμετεχόντων, αυτών που αγγλιστί ονομάζουν Stakeholders, και προς τους οποίους οι ΜΚΟ έχουν υποχρέωση και στους οποίους λογοδοτούν, δείτε την ιεράρχηση:

«-Οι Λαοί, και αυτό περιλαμβάνει μελλοντικές γενιές, τα δικαιώματα των οποίων προστατεύουμε προκαταβολικά
-Οικοσυστήματα που δεν μπορούν να μιλήσουν για τον εαυτό τους.
-Τα μέλη μας και και οι υποστηρικτές μας.
-Το προσωπικό μας και οι εθελοντές μας.
-Ατομα και οργανισμοί που μας προσφέρουν χρήμα, αγαθά και υπηρεσίες.
-Συνεργαζόμενες οργανώσεις, κυβερνητικές και μη κυβερνητικές.
-Ρυθμιστικές αρχές των οποίων η συγκατάθεση χρειάζεται για την ίδρυση και λειτουργεία μας.
-ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΜΕ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ, ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥΣ Ή ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥΣ (ΣΣ-Εμφαση δική μου).
-Τα Μέσα Ενημέρωσης.
-Το ευρύ κοινό.»
Η ιεράρχηση είναι εντελώς αντίθετη με τις αρχές της Δημοκρατίας. Το κοινό, δηλαδή οι πολίτες είναι τελευταίοι στην λίστα, όμως στο Σύνταγμα της Ελλάδας όλες οι εξουσίες βασίζονται στην ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ όπως αυτή εκφράζεται με την ψήφο.

Πρώτοι είναι οι Λαοί, και προσέξτε την πονηριά των «μελλοντικών γενεών», και των οικοσυστημάτων, που δεν έχουν φωνή και εκεί αυτοδιορίζονται οι ΜΚΟ «προκαταβολικά» ως προστάτες, έτσι απλά, χωρίς ψήφο και συζήτηση.

Σε ότι αφορά την διοίκηση των ΜΚΟ η Χάρτα λέει:

«Θα διενεργείται ετήσια γενική συνέλευση που θα έχει αρμοδιότητα να διορίζει και να αντικαθιστά μέλη του δοικητικού σώματος».

Για πείτε μας λοιπόν κύριοι των ΜΚΟ πότε έγινε ετήσια γενική συνέλευση και πως ψήφισαν τα χιλιάδες μέλη σας για να επιλέξουν τα συμβούλια σας!! Αυτό συμφωνήσατε να κάνετε και δεσμευτήκατε να το κάνετε με την Χάρτα του 2005. Δεν το έχετε κάνει ποτέ στην Ελλάδα.

Και όσο για την χρηματοδότηση και πληροφόρηση του κοινού, η Χάρτα λέει ένα ωραίο:

«Αν καλούμε το κοινό να χρηματοδοτήσει κάποιο συγκεκριμένο έργο, τότε κάθε ΜΚΟ θα έχει σχέδιο για την διαχείριση τυχόν ελλειμμάτων ή περισσευμάτων, και θα ενσωματώνει την δέουσα πληροφόρηση στην εκστρατεία για χρηματοδότηση.»

Πουθενά σε καμία καμπάνια για οποιοδήποτε λόγο ο γράφων δεν έχει δει πληροφορίες για το τι θα γίνει με το χρήμα που μαζεύουν οι ΜΚΟ.

Οι ΜΚΟ μας δουλεύουν χοντρά. Εχουμε βαρεθεί το τροπάριο ότι δουλεύουν πριν από εμας για εμάς. Λες και εμείς είμαστε ανεγκέφαλοι ουγκ που δεν ξέρουμε την αξία του περιβάλλοντος και δεν μπορούμε να ιεραρχίσουμε μέτρα προστασίας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Μια ματιά σε οποιοδήποτε ελληνικό τοπίο δείχνει την εμπρακτη φροντίδα που είχαν οι άμεσοι πρόγονοι μας για το οικοσύστημα. Χιλιάδες χιλιόμετρα αντιδιαβρωτικών αναβαθμίδων ομολογούν τον μόχθο και το οικονομικό κόστος που υπέστησαν οι πρόγονοι μας για να προστατεύσουν το έδαφος μας. Και αυτά έγιναν χωρία ΚΑΜΜΙΑ καθοδήγηση από ΜΚΟ και χωρίς καμία επίκληση αρλουμπολογίας περί μελλοντικών γενεών και φωνών οικοσυστημάτων. Αν η κρατική μηχανή πιστεύει ότι δεν έχει τις γνώσεις που απαιτούνται για οποιοδήποτε έργο, έχουμε υψηλού επιπέδου γνώσεις και ικανότητες στα πανεπιστήμια μας. Δεν χρειάζεται να προστρέχουμε σε καμία ΜΚΟ για να μας υποδείξει, επ’αμοιβής τι να κάνουμε.

Οι ΜΚΟ δεν ταιριάζουν στην Δημοκρατία. Καταργείστε τες όλες τώρα.

Advertisements
Σχολιάστε

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού εγκριθεί και εφόσον δεν περιέχει υβριστικά σχόλια και αυθαίρετους χαρακτηρισμούς.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: