Skip to content

Διαφορές μεταξύ κυνηγών και κτηνοτρόφων στο Ρέθυμνο

by στο 31/12/2011

Κόντρα μεταξύ Κτηνοτροφικού και Κυνηγετικού Συλλόγου Ρεθύμνου φαίνετε να έχει πυροδοτήσει επιστολή του πρώτου που ισχυρίζεται όχληση των κοπαδιών από τους κυνηγούς.

Δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω την επίμαχη επιστολή πουθενά αλλά από όσο μπόρεσα να καταλάβω από τα συμφραζόμενα, οι κτηνοτρόφοι κατηγορούν τους κυνηγούς ότι ενοχλούν τα ζώα τους με τη δραστηριότητα τους καθώς τα κυνηγετικά σκυλιά αλλά και τα αδέσποτα κυνηγούν τα ζώα.
Οι κυνηγοί απαντούν ότι τα κυνηγόσκυλα δεν κυνηγούν τα κτηνοτροφικά ζώα και όσον αφορά τα αδέσποτα, επ’ ουδενί  δεν προέρχονται από κυνηγούς.

Επίσης οι κτηνοτρόφοι παραπονιούνται πως οι κυνηγοί παραβιάζουν περιφράξεις και οι κυνηγοί με τη σειρά τους απαντούν για αυθαίρετες και παράνομες περιφράξεις.

Χωρίς να γνωρίζω επακριβώς την κατάσταση που επικρατεί πιστεύω πως η ΄ ύπαιθρος μας χωράει όλους. Καλό είναι να υπερισχύσει η λογική και αφενός οι κτηνοτρόφοι να μην θεωρούν ΟΛΟ το βουνό δικό τους, αφετέρου οι συνάδελφοι κυνηγοί να συνεχίζουν να σέβονται τον κόπο των ανθρώπων της υπαίθρου.

Παραθέτω την απάντηση του προέδρου του Κ.Σ. Ρεθύμνου καθώς και την ανταπάντηση μέσω δηλώσεων του προέδρου του Συλλόγου των κτηνοτρόφων:

Απάντηση του Κυνηγετικού Συλλόγου στον Σύλλογο Κτηνοτρόφων Αμαρίου

Στα όσα αναφέρει σε επιστολή του ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ρεθύμνου προς τον Κυνηγετικό Σύλλογο, περί «οχλήσεων» και ζημιών στα κοπάδια και τους βοσκότοπους από αδέσποτους και όχι μόνο σκύλους, ζητώντας να εφαρμοστεί ο νόμος για απαγόρευση του κυνηγιού στους περιφραγμένους χώρους, απαντά ο Κυνηγετικός Σύλλογος.

Αναφέρει:
«Σχετικά με το 2/10-10-2011 έγγραφό σας που μας γνωστοποιήθηκε, έχουμε να παρατηρήσουμε σαν αρχή διαλόγου, τα παρακάτω:
Παραπονείσθε για «οχλήσεις» και ζημιές από το κυνήγι κοντά στα ποίμνια και τους βοσκότοπους σας, έμμεσα απειλείτε.

1. Γνωστό σε όλους ότι η πρακτική που συνεχώς επεκτείνεται είναι η παράνομη και χωρίς τη συναίνεση των ιδιοκτητών περίφραξη μεγάλων εκτάσεων συνηθέστατα καλλιεργήσιμων, κατά μήκος δρόμων, σε αποστάσεις χιλιομέτρων, περιορίζοντας και παρακωλύοντας την πρόσβαση ιδιοκτητών και καλλιεργητών. Αυτό όμως, επειδή κατά περίπτωση δεν διώκεται, δεν δίνει δικαιώματα περιορισμού μη οχλούσας δραστηριότητας, όπως το κυνήγι.
Παράλληλα βέβαια, τοποθετούνται «πόρτες» στους ίδιους τους δρόμους, αφήνοντας «ανοίγματα» – «πόρτες»  χωρίς καμιά σήμανση και κατά την κρίση και τη βούληση εκείνου που αυθαίρετα φράζει, κ.λπ.
Είναι πολύ απλό ο Κ.Σ. να ασκεί ποινικές διώξεις για λογαριασμό των θιγόμενων καλλιεργητών-ιδιοκτητών, περιοριζόμενων διαβατών κ.λπ. (για κάθε μέλος του που θίγεται σε πρόσβαση ή διάβαση).
Οι περιφράξεις έχουν νόμιμη διαδικασία και ξέρουμε όλοι καλά πως για να επιδοτηθούν (υλικά και κόστος) απαιτούνται νομιμοποιητικά έγγραφα και δεν αρκεί η δήλωση του περιφράσσοντος, εφόσον δεν είναι νόμιμος κύριος-επικαρπωτής ή μισθωτής.
Νόμιμο δικαίωμά μας (συλλόγου και μελών) ο έλεγχος των δηλώσεων και των δικαιολογητικών.

2. Οι σωστοί κυνηγοί, ούτε κατέχουν, ούτε διατηρούν σκύλους που οχλούν ζώα εκτός θηραμάτων. Τα αδέσποτα -εγκαταλελειμμένα, είναι αστικής και κτηνοτροφικής προέλευσης και ο νόμος προβλέπει τις συνέπειες για όσους παρανομούν.
Κυνηγός δεν είναι κάθε τυφεκιοφόρος κι αυτό καταντά να είναι προϊόν σκόπιμης σύγχυσης. Δεν είναι κυνηγός κάθε κάτοχος νόμιμου όπλου.
Δεν ξέρουμε πολλούς κτηνοτρόφους χωρίς όπλο, το οποίο μάλιστα συνοδεύει μόνιμα κάθε μετακίνησή τους. Με ποια νομιμοποίηση; Είναι γνωστό ότι λίγοι κτηνοτρόφοι είναι κυνηγοί και εκδίδουν άδεια κυνηγίου κάθε χρόνο.
Οι σχετικές καταστάσεις του συλλόγου υπάρχουν και είναι στη διάθεσή σας για συγκρίσεις και έλεγχο, τόσο σε μας, όσο και στο Δασαρχείο.
Αλήθεια, με ποια σκοπιμότητα, μεταφέρεται όπλο σε αυτοκίνητο, ακόμη κι αν υπάρχει άδεια κυνηγίου, όλο το χρόνο; Είναι άγνωστο ότι κάποιοι έχουν μετατρέψει απαγορευμένες ή ελεύθερες αλλά περιφραγμένες περιοχές σε ιδιωτικές περιοχές λαθραίου ή νόμιμου κυνηγίου και μάλιστα όλο το χρόνο;

3. Τα ζώα του κτηνοτρόφου πρέπει να είναι όλα σεσημασμένα (δακτυλιωμένα). Τα περιφερόμενα αδακτυλίωτα, είναι όλα παράνομα-αδέσποτα. Όλοι γνωρίζουμε πως πολλά από τα περιφερόμενα σε όλους τους κυνηγότοπους κατσίκια, εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία. Κανένας από τους πιθανούς ιδιοκτήτες τους όμως, δεν τα αναγνωρίζει σε περίπτωση που προκαλέσουν ζημιά, αντίθετα εμφανίζονται πολλαπλής ιδιοκτησίας, αν αυτά εμφανίσουν ζημιά.

4. Θα έπρεπε να γίνουν συστάσεις και σεμινάρια στα μέλη σας, με τη συμμετοχή γεωπόνων και Δασολόγων για να συνειδητοποιήσουν πως το κάψιμο περιοχών «για να βγάλουν χόρτο» καταστρέφει τη βλάστηση χωρίς να ωφελεί, αφού αναβλαστάνουν τα μη κτηνοτροφικά φυτά μόνο (αστοιβίδα, ανωνίδα, αγκάραθος, ασπάλαθος, ανεμόχορτα). Ενώ το βλέπουν χρόνια, δεν το παραδέχονται και συνεχίζουν. Συνεπώς άλλος είναι ο στόχος της συνεχιζόμενης πρακτικής.
Είμαστε πάντοτε πρόθυμοι για διάλογο και συνεννόηση για κάθε πρόβλημα, αλλά πάντα με αίσθηση της ισότητας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων και στα πλαίσια τήρησης της νομιμότητας και εφαρμογής της λογικής».
Πηγή: http://www.goodnet.gr/index.php?id=5,63062,0,0,1,0

Διάλογος μεταξύ κτηνοτρόφων και κυνηγών μετά τις γιορτές

 Δυσαρέσκεια έφερε στους κτηνοτρόφους η επιστολή απάντηση του Κυνηγητικού Συλλόγου την οποία χαρακτήρισαν ως αστυνομική διάταξη ενώ σχολιάζοντας την ο πρόεδρος του Συλλόγου των κτηνοτρόφων τόνισε ότι οι κυνηγοί δεν μπορούν να μιλούν για πράγματα τα οποία δεν είναι στην αρμοδιότητά τους. Απαντώντας ο κ. Αποστολάκης πρόεδρος του Κυνηγητικού Συλλόγου, είπε ότι δεν υπήρξε διάθεση «αστυνομικού ελέγχου» αλλά ότι τέθηκαν ζητήματα τα οποία και υπάρχουν.

 

Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Αμαρίου κ. Πατένας, επέμεινε στην άποψη ότι κακώς οι κυνηγοί θίγουν θέματα που αφορούν ενώτια, δρόμους και περιφράξεις στην επιστολή τους καθώς όπως ο ίδιος τόνισε είναι κάτι που δεν τους αφορά, ενώ συγχρόνως είπε ότι συμφωνεί με το να γίνει διάλογος μεταξύ κτηνοτρόφων και κυνηγών σημειώνοντας ότι περιμένει την πρόσκληση από τον Κυνηγητικό Σύλλογο.
«Οι κυνηγοί νομίζουν ότι μπορούν να καταπατούν τις περιουσίες μας και να κυνηγούν όπου θέλουν και όποτε θέλουν» τόνισε ο Πατένας και συνέχισε: «Επίσης αφήνουν σκυλιά που δεν τους κάνουν για τη δουλειά τους με αποτέλεσμα να έχουμε συχνούς πνιγμούς στα αιγοπρόβατα και πρόσθεσε: «παραβιάζουν περιφραγμένους χώρους, σπάνε τα πλέγματα και τα αφήνουν ανοιχτά, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να κάνουμε κι εμείς ζημιές στις καλλιέργειες γειτόνων καθώς δεν γνωρίζουμε ότι υπάρχουν καταστροφές στην περίφραξη».
Καταλήγοντας ο ίδιος ανέφερε : «Εγώ δεν είπα να μην έρθει να κυνηγήσει ο κυνηγός στον χώρο μου αλλά θέλω να γνωρίζω ποιος θα μπει στον περιφραγμένο χώρο μου. Θέλω να υπάρχει συνεννόηση για έχω μαζέψει τα αιγοπρόβατα σε υπόστεγο».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κυνηγητικού Συλλόγου κ. Γιώργος Αποστολάκης αναφερόμενος στο θέμα της επιστολής υπογράμμισε: «Το έγγραφο συντάχθηκε από το συμβούλιο του συλλόγου και είναι μια περίληψη των παραπόνων που δεχόμαστε καθημερινά και των παρατηρήσεων που έχουμε από τους κυνηγούς. Οι κτηνοτρόφοι μιλούν στο δικό τους έγγραφο μόνο για τα αδέσποτα, ενώ εμείς βάζουμε όλα τα θέματα στο τραπέζι».
Ο πρόεδρος του Κ.Σ. αφού ξεκαθάρισε στη συνέχεια ότι ο σύλλογος δεν αφορά μόνο τους κυνηγούς και ότι η βασική του αποστολή είναι η προστασία του περιβάλλοντος ανέφερε ότι οι κτηνοτρόφοι στις περιφράξεις τους πρέπει να αφήνουν περισσότερα ανοίγματα, κυρίως για τους καλλιεργητές, όπως είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια τόνισε: «Όλα τα ριζοβούνια είναι με σερί πλέγμα, κάτι που περισσότερο αφορά την περιοχή του Αγ. Βασιλείου, του Ρεθύμνου και το Μυλοπόταμο, παρά το Αμάρι που τέθηκε το ζήτημα».
Πάντως καθαρά φάνηκε ότι και οι δύο πλευρές, είναι διατεθειμένες να συζητήσουν και να λύσουν το πρόβλημα και μάλιστα ο πρόεδρος του Κυνηγητικού Συλλόγου δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε πρόσκληση για συζήτηση αμέσως μετά τις γιορτές.
Τέλος, το ενθαρρυντικό είναι ότι και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι στους κόλπους τους υπάρχουν μέλη που δεν πράττουν τα αυτονόητα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα συνεννόησης.

 

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

Πηγή: rethemnosnews.gr

 

Advertisements
Σχολιάστε

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού εγκριθεί και εφόσον δεν περιέχει υβριστικά σχόλια και αυθαίρετους χαρακτηρισμούς.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: