Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο νέος… αριθμός για τις αρκούδες

by στο 24/12/2011

Προσωπικά ο αριθμός των αρκούδων που παρουσιάζουν οι ΜΚΟ με έχει προβληματίσει και στο παρελθόν (Αρκουδο – ιστορίες)

Τελικά ο «Αρκτούρος» ξεκόλλησε από το 150 και πήγε απότομα στο 400 όσον αφορά τον αριθμό των αρκούδων που ζουν στην Ελλάδα.
Σαν απότομα να γέννησαν λέω εγώ, το πρόβλημα βέβαια είναι ότι το 400 δεν είναι και τόσο αθώος αριθμός, βλέπεται από 500 και πάνω τέρμα οι επιδοτήσεις …

Διαβάστε το πολύ καλό άρθρο από το ΕΘΝΟΣ ΚΥΝΗΓΙ

Επιτέλους, υπήρξε και μια απάντηση από τον «Αρκτούρο»: Οπως και επισήμως παραδέχτηκαν τα στελέχη του, «οι αρκούδες στην Ελλάδα είναι πάνω από 400 και ο αριθμός αυτός αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο» !

Επιτέλους, υπήρξε και μια απάντηση από τον «Αρκτούρο»: Οπως και επισήμως παραδέχτηκαν τα στελέχη του, «οι αρκούδες στην Ελλάδα είναι πάνω από 400 και ο αριθμός αυτός αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο» !

Ολόκληρη τη δεκαετία του 1980 ο «Αρκτούρος» εμφάνιζε τις αρκούδες σε 80 μόνο, ενώ την προηγούμενη δεκαετία είχε «κολλήσει» πεισματικά σε έναν αριθμό 150 ζώων...

Ολόκληρη τη δεκαετία του 1980 ο «Αρκτούρος» εμφάνιζε τις αρκούδες σε 80 μόνο, ενώ την προηγούμενη δεκαετία είχε «κολλήσει» πεισματικά σε έναν αριθμό 150 ζώων…

Για πρώτη φορά η γνωστή περιβαλλοντική οργάνωση εμφανίζεται να «ξεκολλάει» από τις υποεκτιμήσεις του παρελθόντος όσον αφορά τον πληθυσμό της αρκούδας, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα σε πιο… πραγματικές διαστάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ολόκληρη τη δεκαετία του 1980 ο «Αρκτούρος» εμφάνιζε τις αρκούδες σε 80 μόνο, ενώ την προηγούμενη δεκαετία είχε «κολλήσει» πεισματικά σε έναν αριθμό 150 ζώων, που δεν… ήθελαν με τίποτα να αυξηθούν!

Ωστόσο, από τότε που η Εγναντία οδός έχει δοθεί στην κυκλοφορία, 25 με 30 αρκούδες έχουν σκοτωθεί μόνο σε αυτόν τον δρόμο, χωρίς να υπολογίσουμε αρκετές άλλες που σκοτώθηκαν από καλλιεργητές ή κτηνοτρόφους σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας και της Ηπείρου, είτε έγιναν γνωστά τα περιστατικά είτε όχι… Αν προσθέσουμε σε αυτούς τους αριθμούς και όλες τις άλλες αρκούδες που κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην αγροτική ζωή, μπαίνοντας σε μαντριά, σκοτώνοντας κτηνοτροφικά ζώα, καταστρέφοντας κυψέλες ή καλλιέργειες καλαμποκιού και οπωρώνες, αντιλαμβάνεται κανείς ότι δύσκολα θα μπορούσε κανείς να επιμείνει στις… υποεκτιμήσεις του για τον συνολικό πληθυσμό του είδους. Θα ήταν άλλωστε αδύνατο ένας τόσο μικρός αριθμός αρκούδων να κάνει τόσο αισθητή την παρουσία του στην ύπαιθρο και στους πληθυσμούς των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται εκεί…

Ο νέος... αριθμός για τις αρκούδες

Eστω και έτσι, όμως, τα στοιχεία και οι νέοι αριθμοί που παραδέχεται ο «Αρκτούρος», ενέχουν και πάλι ένα στοιχείο προβληματισμού:

Oπως γίνεται διεθνώς και με πολλά άλλα είδη άγριας ζωής, γύρω από τα οποία δραστηριοποιούνται -και χρηματοδοτούνται- Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, υπάρχει μια εμμονή να υπολογίζουν τον αριθμό των απειλούμενων ειδών… κάτω από 500 ζώα!

Το νούμερο… 500 εμφανίζεται ως «ορόσημο» και επαναλαμβάνεται σε όλες τις «μελέτες» σαν εμμονή…

Αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ενωση Προστασίας της Φύσης (I.U.C.N.), έχει επικρατήσει να θεωρείται ως «απειλούμενο» κάθε είδος που αριθμεί λιγότερα από πεντακόσια άτομα σε αναπαραγωγική ηλικία.

Ο νέος... αριθμός για τις αρκούδες

Ο υπολογισμός αυτός αφορά οποιοδήποτε είδος θηλαστικού, πουλιού ή ψαριού, ανεξάρτητα από τον αναπαραγωγικό ρυθμό. Το διεθνές αυτό «μοντέλο» υποστηρίζει ότι χρειάζονται τουλάχιστον 500 διαφορετικοί αναπαραγωγικοί οργανισμοί ενός είδους, ώστε να θεωρείται το είδος γενετικά βιώσιμο στο διηνεκές…

Βεβαίως, η χρήση αυτού του «αξιώματος» από τους διάφορους οργανισμούς και οργανώσεις προστασίας σε εθνικό επίπεδο είναι μια άλλη ιστορία… πολιτικής και… επικοινωνίας, που συχνά καμιά απολύτως σχέση δεν έχει με τη βιολογία!

Οι Σουηδοί ειδικοί που επισκέφθηκαν τον «Αρκτούρο», ήταν απόλυτα διαφωτιστικοί: στην απέραντη Σουηδία υπάρχουν σήμερα περίπου 3.500 αρκούδες, με αναπαραγωγικό ρυθμό 4,5%. Εξ αυτών θηρεύονται νομίμως και με τις ευλογίες της πολιτείας περίπου 300 κάθε χρόνο…

Αναφερόμαστε πάντα στη Σουηδία, μία χώρα με συνολική έκταση 450.295 τετραγωνικών χιλιομέτρων με τεράστια δασοκάλυψη, ιδανικό βιότοπο για αρκούδες, ανεξάντλητες πηγές τροφοληψίας του είδους και… χειμώνα οκτώ μηνών!

Μια συγκριτική «αναγωγή» με τον πληθυσμό των 400 αρκούδων της χώρας μας, με τους φτωχούς βιότοπους και τα ελάχιστα αλπικά δάση, μπορεί άραγε να γίνει; Και, αν ναι, ποιο είναι το συμπέρασμα που θα κατέληγε; Πόσες αρκούδες τελικά χωράνε στην Ελλάδα; Αυτό είναι ένα ερώτημα στο οποίο ο «Αρκτούρος» δεν έχει απαντήσει ποτέ, παρά τις αλλεπάλληλες χρηματοδοτούμενες μελέτες που έχει διεξάγει για το είδος.

Νίκος Κράλλης

9 Σχόλια
  1. Andreas Kammenos permalink

    Αμα τις δείς να πάνε 500 εμένα να μου περάσεις χαλκά στη μύτη και να με δώσεις σε γύφτο……

    • Καλή ιδέα Αντρέα, άμα πάμε στο γύφτο μπορεί και να νοιαστούν οι ΜΚΟ να μας σώσουν βρε !!!
      χαχαχαχαχαχαχαχχαχαχαχαχαχαχαχα

  2. akis prosalentis permalink

    Απο το καναπε δεν υπαρχει περιπτωση να δεις αρκουδα, ποσο μαλλον να τις μετρησεις.Η παρακατω φωτο ειναι δικια μου και διασταυρωθηκα με το ζωο σε μερος που δεν υπηρχε εδω και 10 χρονια… https://www.facebook.com/photo.php?fbid=270269909676393&set=o.119301400304&type=1&theater

  3. Τερζής Παντελής permalink

    Δουλέυοντας τον προηγούμενο χρόνο 5 μηνες στην περιοχή της Φλώρινας, θα εκπλαγείτε από το πόσες είναι και που κόβουν βόλτες, Αρμενοχώρι μέσα στο καμπο 2 χιλιόμετρα από την πόλη της Φλώρινας τριγυρνούσε τέλος καλοκαιριού αρχές Φθινοπώρο μια με 2 μικρά και μια μοναχικιά, Στην Σκοπιά μια τεράστια κατά το σχόλιο του υπέυθυνου του Αρκτούρου όπως μου σχολιάσε όταν επισκέφτικά την ΦΑΜΠΡΙΚΑ τους, τον ονόμαζαν «παπουτσωμένο» λόγω του μεγέθους του πατήματός του. κατέβαινε μέχρι το γήπεδο του χωριού, Στο Περασμα μία με μικρά 300 μέτρα από το χωριό- στην Σιταριά μέσα στο ρέμα άλλη, μιλάμε για καμποχώρια, Οταν σε επίσκεψή μου στον Αρκτούρο ρώτησα τον υπέυθυνο εαν υπάρχει μελέτη για το πόσες αρκούδες χωράνε στην Ελλάδα, τηρώντας τον ορο «βιοχωριτικότητα» γιατί αυτές οι συμπεριφορές κοντα σε κατοικημένες περιοχές σημαίνει υπερπληθυσμό, η απάντηση ήταν μπορεί 150 μπορεί και 700.
    Ο «αρκτούρος» είναι φαμπρικά, κυριολεκτικά, οι ίδιες αρκούδες «υιοθετούνται» από πολλούς φορείς, λειτούργεί κυρίως με εθελοντές (και ξένους) τσάμπα εργατικά δηλαδή. Και από έργα σφυρίζουμε αδιάφορα, Ολο οι άλλοι πρέπει να κάνουν κάτι να θυσιάσουν περιούσιες (μελίσια – ζώα κλπ). Μιλάμε για φαμπρικά στην κυριολεξία, μια επίσκεψη σας, ξεχνώντας τα «κακόμοιρα» ζωάκια θα σας πείσει.

    • Για τη Φλώρινα τα ίδια μου μετέφερε και ένας φίλος που ανέβηκε πέρυσι το καλοκαίρι για διακοπές, αλλά για αγριόχηνες.
      Είχε δει και φωτογραφίσει πολλά κοπάδια στην περιοχή και όταν πήγαν στο περιβαλλοντολογικό κέντρο για ενημέρωση τους μίλησαν για πληθυσμό 40 – 50 ζευγάρια.
      Όταν βέβαια τους έδειξε τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει σε κάτι τεράστιες κοπαδάρες άρχισαν το «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε …»

      • Το Θέμα είναι ότι τώρα αρχίσαμε να ξυπνάμε και να βλέπουμε τι γίνετε γύρω μας.Τόσα χρόνια τρώγαμε το παραμύθι και τους »σωτήρες» της Φύσης.Ασε να πέσει λίγο ακόμη πείνα και θα δούμε ποιός θα μείνει στο καράβι…

Trackbacks & Pingbacks

  1. Μία αρκούδα νεκρή κάθε μήνα στο οδικό μας δίκτυο! « Κένταυρος Χείρων

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού εγκριθεί και εφόσον δεν περιέχει υβριστικά σχόλια και αυθαίρετους χαρακτηρισμούς.