Skip to content

Κόντρα Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας – Δήμου Λαμίας – Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

by στο 22/12/2011

Εδώ και μια εβδομάδα έχει αρχίσει μια κόντρα μεταξύ Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας, Δήμου Λαμίας και Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

Αιτία η καταγγελία του Φιλοζωικού εναντίον του Δήμου σε ενημερωτική ιστοσελίδα της πόλης (LamiaReport) για την μη έγκαιρη κινητοποίησή του προκειμένου ομάδα Γερμανών εθελοντών κτηνιάτρων να προβεί στη δωρεάν στείρωση αδέσποτων της πόλης.
Η καταγγελία του Φιλοζωικού αφενός επέρριπτε ευθύνες στο Δήμο για ολιγωρία και καθυστέρηση ώστε να αδειοδοτηθεί ο χώρος του κυνοκομείου Λαμίας προκειμένου να γίνουν εκεί οι επεμβάσεις, αφετέρου τον κατηγορούσε για παράνομες και εν κρυπτώ επεμβάσεις στείρωσης σε αδέσποτα.
Ολόκληρη την καταγγελία καθώς και την ενημέρωση που έκανε η πρόεδρος του Φιλοζωικού κ. Αγγέλα Μπαρτσιώκα στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα μπορείτε να διαβάσετε εδώ: Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Λαμιέων ο Φιλοζωικός
Παράλληλα για το θέμα υπήρξε και ερώτηση του κ. Παναγιώτη Στασινού Δημοτικού Σύμβουλου της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας που μπορείτε να διαβάσετε εδώ: Ερώτηση της Πρωτοβουλίας για την ακύρωση της επίσκεψης των Γερμανών .
Στην παραπάνω ερώτηση ιδιαίτερο ενδιαφέρων παρουσιάζει το έκτο δεδομένο της που μιλάει για: «Την διατάραξη των  αρμονικών σχέσεων Δήμου-Φιλοζωικού Συλλόγου, κάτι που δημιουργεί πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του Κυνοκομείου». Δηλαδή όσο οι σχέσεις ήταν «αρμονικές» το κυνοκομείο λειτουργούσε απρόσκοπτα αν και παράνομο αλλά τώρα που αυτές «διαταράχθηκαν» οι «φιλόζωοι» απέκτησαν πρόβλημα με το κυνοκομείο, αν κατάλαβα καλά !

Υπήρξε άμεση απάντηση του υπεύθυνου του Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων και πρόεδρου της Δημοτικής Κοινότητας Λαμίας, Δημήτρη Μώρη ο οποίος με τη σειρά του κατήγγειλε το Φιλοζωικό για «ανακρίβειες και την πρωτοφανή φραστική επίθεση». (Ολόκληρη η απάντηση του κ. Μώρη εδώ: Τι απαντά ο Δήμος στο Φιλοζωικό για τα αδέσποτα )
Εντύπωση όμως προκαλούν ορισμένα σημεία της απάντησης στην καταγγελία όπως:
«Ο Δήμος, παρέχει πλήρη περίθαλψη στα αδέσποτα. Αξίζει να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι πραγματοποιήθηκαν από τον συμβεβλημένο κτηνίατρο στειρώσεις : α) το 2009 σε 22 θηλυκά και 40 αρσενικά, β) το 2010 σε 17 θηλυκά και 38 αρσενικά και γ) το 2011 σε 29 θηλυκά και 16 αρσενικά και παράλληλα στο ίδιο έτος έχει προχωρήσει σε 47 υιοθεσίες.
Πέραν αυτών έχει προχωρήσει σε διάφορες θεραπείες, εκ των οποίων και κάποιες μη απαραίτητες αλλά πολύ δαπανηρές που ο Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας χρέωσε στο Δήμο(θεραπεία για λεισμανίαση, οστεοσυνθέσεις κ.α.)»
Με λίγα λόγια δηλαδή ο κ. Μώρης παραδέχεται ότι έχει επιβαρυνθεί ο Δήμος (και οι δημότες κατ’ επέκτασιν) με μη απαραίτητες δαπανηρές θεραπείες για λογαριασμό του Φιλοζωικού. Ως δημότης πολύ θα ήθελα να γνωρίζω γιατί, μήπως για να μην διαταραχθούν οι αρμονικές σχέσεις που λέγαμε παραπάνω, ώστε ο Φιλοζωικός να αφήνει το Δήμο στην ησυχία του;
Επίσης: «Ο μεγάλος αριθμός των αδέσποτων σκύλων είναι λόγω της εγκατάλειψης ζώων στην πόλη μας από άλλες περιοχές λόγω της λειτουργίας του καταφυγίου. Τα ζώα που ο Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας φέρνει από άλλα σημεία του νομού και τα περιθάλπει και με έξοδα του Δήμου μας που τα πηγαίνουν μετά;»
Δηλαδή ο κ. Μώρης εννοεί ότι η ευαισθησία του Φιλοζωικού λήγει μόλις ο Δήμος στειρώσει τα αδέσποτα, τα οποία αφού πάρει πίσω τα αφήνει πάλι στην τύχη τους; Αν ναι, τελικά ο ρόλος του Φιλοζωικού είναι μόνο οι καταγγελίες; Και αν τελικά είναι έτσι προς τι οι «αρμονικές σχέσεις»;
Το κερασάκι στην τούρτα όμως είναι: «Με τους παράνομους χώρους συγκέντρωσης αδέσποτων που υπάρχουν στην Τ.Κ. Κομποτάδων και στην Τ.Κ. Φραντζή τι συμβαίνει; Μήπως ο χώρος στην Τ.Κ. Κομποτάδων ανήκει σε μέλος του Συλλόγου που μάλιστα κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εξαπέλυσε φραστική επίθεση εναντίων των μελών του Συμβουλίου;»
Εις γνώσιν της Δημοτικής Αρχής λειτουργεί παράνομος χώρος συγκεντρώσεως αλλά αυτός δεν έχει κλείσει; Αν τελικά είναι έτσι και ανήκει σε μέλος του Συλλόγου (ο οποίος αντί να έχει μηνυθεί μετέχει και στο δημοτικό συμβούλιο) πως ο σύλλογος καταγγέλλει για παρανομίες το Δήμο;

Η κόντρα όμως ξέφυγε από τα όρια της πόλης, αφού στην ενημέρωσή της προς το δημοτικό συμβούλιο, η πρόεδρος του συλλόγου άφησε σαφείς αιχμές εναντίον του συμβεβλημένου με το Δήμο κτηνίατρου υπαινισσόμενη υπαιτιότητα του για τη μη αδειοδότηση του χώρου του κυνοκομείου με σκοπό το ίδιον όφελος. Επίσης καταγγέλλει και ως ύποπτη την αποκλειστική συνεργασία του παραπάνω με το Δήμο «χωρίς να παίρνει κανείς άλλος κτηνίατρος της πόλης μερίδα από την πίτα, η οποία θα έπρεπε να μοιράζεται εξίσου σε όλους» όπως η ίδια είπε.
Καταγγέλλετε επίσης πως ενώ ο παραπάνω κτηνίατρος είχε παραιτηθεί προέβη παράνομα σε επεμβάσεις στείρωσης.
Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να υπάρξει παρέμβαση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου που μέσω της προέδρου του Αθηνάς Τραχήλη καταγγέλλει την άδικη και θρασύτατη επίθεση του φιλοζωικού σωματείου Φθιώτιδας ενάντια στον επιστημονικό υπεύθυνο του Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων, κτηνίατρο και μέλος του Π.Κ.Σ.
Συγκεκριμένα ο Π.Κ.Σ. μιλάει για «… συκοφαντίες και αυθαίρετα συμπεράσματα δεν μπορούν να πηγάζουν από αισθήματα πραγματικής φιλοζωίας ή ενδιαφέρον για την υγεία και ευζωία των ζώων.» (Ολόκληρο το κείμενο της παρέμβασης εδώ: Παρέμβαση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου για την κόντρα στη Λαμία)

Στον Π.Κ.Σ. απάντησαν με ανακοίνωση τους Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (31 σωματεία) & η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 115 Ζωοφιλικών Συλλόγων. Το κείμενο της απάντησης μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Έχω την αίσθηση ότι η κόντρα δεν έχει τελειώσει και θα υπάρξει και συνέχεια, έχω όμως και τη βεβαιότητα ότι το πρόβλημα των αδέσποτων δεν πρόκειται να λυθεί με τέτοιου είδους κόντρες.

Advertisements
Σχολιάστε

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού εγκριθεί και εφόσον δεν περιέχει υβριστικά σχόλια και αυθαίρετους χαρακτηρισμούς.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: